Πού ήταν αυτός ο Παναθηναϊκός;

09:33 18/7/2019 - Πηγή: Contra

Αν αναλογιστεί κανείς όσα προηγήθηκαν του φιλικού με την Φέγενορντ, δύσκολα, ακόμα και ο πιο αισιόδοξος φίλος του Παναθηναϊκού, θα περίμενε τέτοια αντίδραση και εικόνα. Το πρώτο δυνατό τεστ για την ομάδα του Δώνη τον έφερε αντιμέτωπο με την πιο δύσκολη ομάδα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτή την περίοδο και -το σημαντικότερο- είναι ότι το έκανε με την περσινή ομάδα. Καμία από τις έως τώρα προσθήκες δεν ήρθε ως βοήθεια για τους 'πράσινους'

που μπήκαν εντυπωσιακά στη νέα χρονιά.

Πριν το φιλικό υπήρχε το σχετικό μούδιασμα. Ένας Παναθηναϊκός που μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν αδρανής στο μεταγραφικό παζάρι, δεν αποτελούσε αποκούμπι για τον κόσμο του. Η φιλική αναμέτρηση με την ολλανδική ομάδα αντιμετωπίστηκε περισσότερο με φόβο παρά με προσμονή για το πρώτο, ανεπίσημο, παιχνίδι της νέας σεζόν. Κι όμως, αυτός ο Παναθηναϊκός των χιλίων προβλημάτων, ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο παίρνοντας το προβάδισμα στο 4ο λεπτό.

Ο περσινός Παναθηναϊκός

Το παιχνίδι θύμισε αρκετά το περσινό με την Ξάνθη στα Πηγάδια. Άντε να δούμε τι θα δούμε. Και αυτό που είδαμε είναι το 4-3-3 από τον Δώνη που το δουλεύει εφέτος και ως φαίνεται θα αποτελέσει το βασικό σύστημα. Είδαμε επίσης τους Κολοβέτσιο και Πούγγουρα αμυντικό δίδυμο, Γιόχανσον-Ινσούα στα δύο άκρα, τον Κουρμπέλη στα χαφ πίσω από τους Δώνη και Μπουζούκη, τον Χατζηγιοβάνη και τον Χατζηθεοδωρίδη στα άκρα, με ανάποδα πόδια και τον Μακέντα προωθημένο. Αυτός ήταν που στο 4ο λεπτό μετά από σέντρα του Χατζηθεοδωρίδη και στρώσιμο του Χατζηγιοβάνη άνοιξε το σκορ με πλασέ σε κενή εστία.

Από το 0-1 έως το 0-2 μεσολάβησαν 18 αγωνιστικά λεπτά όπου ο Παναθηναϊκός έπαιζε σχεδόν άψογα τις αντεπιθέσεις, είχε πολύ καλό πρέσινγκ, πολλές κλεμμένες μπάλες και μεγάλη ένταση στο παιχνίδι του. Ναι, το κλισέ θέλει τη συγκεκριμένη περίοδο οι ελληνικές ομάδες να μην είναι ακόμα έτοιμες, εκτός αυτών που ξεκινούν νωρίς τις υποχρεώσεις τους, αλλά ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Τετάρτης έδειξε σαν να μετρά αντίστροφα για το πρώτο του επίσημο ματς.

Από κλέψιμο προήλθε το 0-2, σε φάση που η Φέγενορντ ήταν στην επίθεση. Η ελληνική ομάδα πήρε την μπάλα μετά από κόρνερ, ξεχύθηκε μπροστά με γρήγορες πάσες και ο Μπουζούκης που ακολουθούσε τη φάση στην ανεπιτυχή προσπάθεια του Χατζηγιοβάνη, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά.

Η Φέγενορντ αντέδρασε, απείλησε από ψηλά -κι εκεί φάνηκε το αμυντικό πρόβλημα του Παναθηναϊκό που πάσχει από ύψος- είχε και δοκάρι, αλλά το 0-2 'έγραψε' την ιστορία του α' ημιχρόνου σε μία γεμάτη εμφάνιση του τριφυλλιού.

Οι αλλαγές και τα χαμόγελα για το μέλλον

Στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός έπεσε, ο Παναθηναϊκός έβγαλε δικαιολογημένη κούραση, δεν αγωνίστηκε με την ίδια ένταση, έδωσε χώρο στους γηπεδούχους, αλλά δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο Γιώργος Δώνης άλλαξε σταδιακά την αρχική ενδεκάδα, έβαλε νέα πρόσωπα στο γήπεδο και ουσιαστικά όλο αυτό επηρέασε την εικόνα της ελληνικής ομάδας. Το οξύμωρο, βέβαια, είναι ότι ο Παναθηναϊκός κόντρα στη ροή του αγώνα και της εικόνας του, πέτυχε και τρίτο γκολ. Στο 75ο λεπτό ο Βέργος έκανε αυτό που δεν κατάφερε ο Εμμανουηλίδης, ο οποίος ήθελε να τελειώσει μόνος του τη φάση, διαμορφώνοντας το τελικό 0-3.

Κακά τα ψέματα, το αποτέλεσμα είναι υπερβατικό για τις δυνατότητες του Παναθηναϊκού. Όχι ότι οι 'πράσινοι' είναι ένα κακό σύνολο, αλλά σίγουρα δεν είναι ομάδα που μπορεί να επαναλάβει μία τέτοια βραδιά. Το ότι έχουν δυνατότητες και έναν πολύ καλό προπονητή που μπορεί να τις εκμεταλλευτεί, φάνηκε από πέρυσι. Το θέμα, όμως, είναι το μετά και η διάρκεια.

Το καλό νέο της ημέρας είναι ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και πήρε μία νίκη που δίνει ψυχολογική ώθηση στον κόσμο του. Το... επικίνδυνο είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει απαιτήσεις που δεν θα μπορούν να καλυφθούν. Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό υπάρχει ο Δώνης που ξέρει να κρατά ισορροπίες και χαμηλά τη μπάλα. Δυστυχώς ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να είναι μία ομάδα που καλύπτει τις ανάγκες του γεννώντας πράγματα. Τουλάχιστον, το βράδυ της Τετάρτη ο παλμός ξαναχτύπησε και οι σφυγμοί ανέβηκαν. Και η ατάκα του Δώνη, στις δηλώσεις μετά το φιλικό, περί διεκδίκησης τίτλων τη νέα χρονιά, φαντάζει υπερβατική, αλλά με αυτόν τον Παναθηναϊκό όλα μπορούμε να τα δούμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα