Οι καλύτεροι εκπρόσωποι του NBA στο Παγκόσμιο ήταν οι Ευρωπαίοι

18:51 12/9/2019 - Πηγή: Contra

Το Παγκόσμιο Κύπελλο φτάνει στην κορύφωσή του. Η τετράδα των ημιτελικών είναι πρωτόγνωρη, γιατί ουδέποτε στο παρελθόν είδαμε ένα τέτοιο καρέ. Ουδέποτε έλειπε μια εκ των ΗΠΑ, Σερβίας (ή Γιουγκοσλαβίας). Η νίκη των Γάλλων επί των ΗΠΑ επιβεβαίωσε αυτό που όλοι πίστευαν εξ αρχής. Ότι οι Αμερικανοί, παρότι είχαν πάει με ό,τι καλύτερο διέθεταν σε προπονητικό επίπεδο, δεν ήταν πρωτοκλασάτοι ΝΒΑερς ή εν πάση περιπτώσει συγκρότησαν μια ομάδα που δεν είχε τα καλύτερα ονόματα

της λίγκας μέσα.

Εδώ υπάρχει ένα γεγονός. Όπως έφτιαξε η FIBA το τουρνουά, κατάφερε να αποκλείσει εις... διπλούν τους καλύτερους. Στα προκριματικά 'παράθυρα' δεν συμμετέχουν οι παίκτες του ΝΒΑ και της Ευρωλίγκας, ενώ στα τελικά απείχαν οι κορυφαίοι παίκτες των ΗΠΑ (και του Καναδά). Ο πρώην κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, έδωσε μια συνέντευξη, στην οποία είπε επισήμανε το προφανές:

Οι αποφάσεις, πάντως, των πρωτοκλασάτων ΝΒΑερ των ΗΠΑ και του Καναδά δεν μειώνει την προσπάθεια των υπόλοιπων ομάδων, που βρέθηκαν στην Κίνα με τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις. Και το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το... ΝΒΑ και το υψηλό επίπεδο στο FIBA Basketball, κυρίως στην Ευρώπη και την Ευρωλίγκα. Και οι 4 ομάδες που θα παίξουν στην τετράδα έχουν ΝΒΑερ υψηλής εμπειρίας στο ρόστερ τους. Με τίτλους, με πολλά χρόνια στην πλάτη τους, αλλά και παίκτες που πρωταγωνιστούν στην Ευρωλίγκα. Α, και κάτι ακόμη. Οι προπονητές τους εργάζονται αρκετά χρόνια στην εθνική ομάδα.

Ιδού και οι αποδείξεις:

Η Αυστραλία στηρίζεται στον οίστρο του Πάτι Μιλς, που σκοράρει με κάθε τρόπο. Πρωταθλητής ΝΒΑ το 2014 με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, παίζει 10 χρόνια στο ΝΒΑ. Ο Μάθιου Ντελεβεντόβα πήρε τον τίτλο του ΝΒΑ το 2016 με το Κλίβελαντ, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα είχε πανηγυρίσει τον τίτλο ο Άντριου Μπόγκουτ με το Γκόλντεν Στέιτ. Ακόμη κι ο Άρον Μπέινς έχει φορέσει χρυσό δαχτυλίδι, αφού ήταν συμπαίκτης του Μιλς στους Σπερς του '14. Ο Τζο Ινγκλές δεν έχει κερδίσει πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, αλλά την τελευταία τριετία κάνει μεγάλα ματς με τους Γιούτα Τζαζ (ενώ στην Ευρώπη αγωνίστηκε σε Μπαρτσελόνα και Μακάμπι). Συν τοις άλλοις, οι 'μπούμερς' έχουν παίκτες από το ανερχόμενο πρωτάθλημα της Αυστραλίας (πιθανός επομενος προορισμός των ΝΒΑερ, που αφήνουν σιγά-σιγά την αγορά της Κίνας), ενώ ο Λετονός κόουτς Αντρέι Λεϊμάνις, δουλεύει στην ομάδα από το 2013.

Πρωταθλητή ΝΒΑ και μάλιστα φετινό με τους Τορόντο Ράπτορς έχουν και οι Ισπανοί. Τον Μαρκ Γκασόλ. Ηγέτης της ομάδας είναι ο Ρίκι Ρούμπιο στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του, με 9 χρόνια στο ΝΒΑ, με φοβερό χειρισμό της μπάλας, ιδιοφυείς ασίστ και... σουτ. Ο Ρίκι έχει 10/26 τρίποντα, δηλαδή 47.6%. Κάποτε τον άφηναν να σουτάρει, γιατί ήξεραν ότι θα σημαδέψει σίδερο. Η βελτίωσή του αποδεικνύει πόσο βελτιώνει ένας παίκτης τις αδυναμίες του. Τα αδέρφια Γουίλι και Χουάν Ερνανγκόμεθ είναι επίσης στο ΝΒΑ, ενώ η βάση της ομάδας έχει ακραιφνές ευρωπαϊκό χρώμα: Σέρχιο Γιουλ, Ρούντι Φερνάντεθ, Πάου Ρίμπας, Βίκτορ Κλαβέρ. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο βρίσκεται πλέον στην 4η σεζόν της 2ης θητείας του στη 'φούρια ρόχα'. Έχει προηγηθεί και η τριετία 2009-2012.

Το ΝΒΑ πρωταγωνιστεί και στη Γαλλία. Ο καλύτερος αμυντικός του πλανήτη, λέγεται Ρουντί Γκομπέρ και έκανε τους Αμερικανούς... γιο-γιο, με τα τεράστια χέρια και την καταπληκτική παρουσία μέσα στην πεντάδα των 'τρικολόρ'. Δεν βγαίνει τυχαία δυο χρονιές σερί κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ. Δίπλα του υπάρχει ένας σεσημασμένος σκόρερ (και στο ΝΒΑ) όπως ο Εβάν Φουρνιέ, ο Νικολά Μπατούμ των 13 ετών στις ΗΠΑ και ο Φραν Ντιλικινά. Ο Βενσάν Κολέ, κατά τη γνώμη μου ο πιο επιτυχημένος ομοσπονδιακός προπονητής των τελευταίων ετών, συμπλήρωσε 10 χρόνια στην εθνική και φέτος παρουσιάζει μια συμπαγή ομάδα, προσθέτοντας σούπερ-σταρ της Ευρωλίγκας όπως ο Ναντό ντε Κολό, δίπλα στους ΝΒΑερ.

Το τοτέμ της Αργεντινής είναι ο Λουίς Σκόλα, με την πολυετή θητεία στο ΝΒΑ (στην Κίνα πλέον). Η νοτιοαμερικανική ομάδα έρχεται με φόρα, στηριζόμενη σε παίκτες που παίζουν στην Ευρώπη. Ο Φακούντο Καμπάτσο είναι 'εγκέφαλος' της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Νικολάς Λαπροβίτολα θα παίζει από φέτος μαζί του (έκανε σπουδαίο πρωτάθλημα με την Μπανταλόνα), ο Γκαμπριέλ Ντεκ το ίδιο, Λούκα Βιλτόσα και Πατρίσιο Γκαρίνο είναι δίδυμο τεράστιας προοπτικής της Μπασκόνια. Όσο για τον κόουτς Σέρχιο Ερνάντες, συμπλήρωσε αισίως 4 χρόνια στον πάγκο της 'αλμπισελέστε'. Μετρούσε κι άλλα 5 χρόνια το διάστημα 2005-2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα