Ένα ΠΑΟΚ-Άρης υποβιβασμού είναι αναπόφευκτο

20:34 28/12/2019 - Πηγή: Contra

Το τέλος του 1ου γύρου της ΕΚΟ Basket League βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι τα δεδομένα με τόσο δραματικό τρόπο. Δεν είναι η απουσία του Ολυμπιακού από τη βαθμολογία, αφού ήταν γνωστή και αναμενόμενη. Ούτε η παρουσία του Προμηθέα στη 2η θέση, αφού η ομάδα του Μάκη Γιατρά απλά συνεχίζει την πορεία της από πέρυσι, όταν έφτασε στον τελικό

του πρωταθλήματος.

Η ουρά της βαθμολογίας είναι αυτή που προσελκύει τα περισσότερα βλέμματα για όλους τους λάθος λόγους. Οι δύο ομάδες που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον του ελληνικού μπάσκετ για περίπου μια δεκαετία το '80, τώρα φαίνεται πως δίνουν μια τελείως διαφορετική και πρωτόγνωρη μάχη, όπως πιστοποιήθηκε και από τις βαριές ήττες τους το Σάββατο. Ο Άρης ηττήθηκε από τον Προμηθέα στην Πάτρα με 79-95 και ο ΠΑΟΚ υπέκυψε στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κόντρα στον Ηρακλή με 82-99.

Οι 'κίτρινοι' ολοκλήρωσαν τον 1ο γύρο με αρνητικό ρεκόρ συλλόγου. Η νίκη στην παράταση επί του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της πρεμιέρας ανήκει στο... μακρινό παρελθόν. Ακολούθησαν μόνο 2 νίκες ακόμα και με ρεκόρ 3-10 βρίσκονται στη 15η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η προηγούμενη χειρότερη επίδοσή τους ήταν το 4-9 του 2000-2001. Ο 2ος γύρος ήταν ακόμα χειρότερος για τον σχεδόν χρεοκοπημένο Άρη, αφού έκανε άλλες 3 νίκες μόνο, όμως ο Μίλωνας και ο Μακεδονικός... πρόλαβαν τις δύο θέσεις που οδηγούσαν στην Α2.

Φέτος, η οικονομική κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη από τότε. Μάλιστα, τον Νοέμβριο η ΚΑΕ άνοιξε λογαριασμό και ζήτησε χρηματική ενίσχυση από τους φιλάθλους. Ο Σούλης Μαρκόπουλος που κλήθηκε να προτάξει τα στήθη του για την αγωνιστική σωτηρία της ομάδας, 20 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του στον πάγκο της, το 1999-2000, άντεξε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Μια ομάδα που φτιάχτηκε στο παρά πέντε λόγω απαγορεύσεων της FIBA, ο σοβαρός τραυματισμός του Λευτέρη Μποχωρίδη και του Τζέιλεν Μόρις και ορισμένες κακές εμφανίσεις δεν βοήθησαν το έργο του πολύπειρου προπονητή. Ο Σάββας Καμπερίδης που τον διαδέχθηκε πέτυχε μια νίκη κόντρα στο Λαύριο, αλλά τίποτα περισσότερο με ΑΕΚ και Προμηθέα. Τώρα, στην πρώτη υποχρέωση της ομάδας το 2020, έχει την ευκαιρία να κάνει μια ακόμα πιο σημαντική επιτυχία, αφού ο Άρης αντιμετωπίζει στο 'PAOK Sports Arena' τον ΠΑΟΚ.

Ο 'δικέφαλος του βορρά' δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, τόσο οικονομικά, όσο και αγωνιστικά. Παρά τις εκκλήσεις της ΠΑΕ, ακόμα και με video ποδοσφαιριστών που ζητούν ενίσχυση εκ μέρους του τμήματος μπάσκετ, ακόμα κι αν πριμ του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ καταλήγουν στα ταμεία της ΚΑΕ, η κατάσταση είναι οδυνηρή. Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου του συλλόγου, Νίκου Κωνσταντινίδη, έγινε γνωστό ότι μέχρι τον Ιανουάριο απαιτούνται 350.000 ευρώ (και από εκεί και πέρα, εκτιμάται ότι χρειάζονται 70.000 ευρώ μηνιαίως). Προς το παρόν, η οικονομική βοήθεια που συγκεντρώθηκε αρκούσε για να αρθεί η απαγόρευση μεταγραφών και να αποκτηθεί ο Σάνον Σόρτερ, που έκανε ντεμπούτο στο 'Ιβανώφειο'.

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης, που φέτος πήρε την ευκαιρία του ως πρώτος προπονητής, εντοπίζεται συχνά πυκνά να εξοργίζεται στον πάγκο, βλέποντας τους παίκτες του να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του. Ενίοτε και τους διαιτητές. Έπειτα από την ήττα στο ντέρμπι, ήρθε η νίκη επί της Λάρισας που άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια. Ακολούθησαν συνεχείς 'σφαλιάρες', όμως, με εξαίρεση τις νίκες επί του Ηφαίστου και του Ρεθύμνου. Ο ΠΑΟΚ έκλεισε τον 1ο γύρο κι αυτός με 3 νίκες (όλες εντός έδρας, αφού μακριά από το 'παλατάκι' έχει 0/7) και κάτω από τον Άρη στην ισοβαθμία λόγω της ήττας στην πρεμιέρα. Συν αυτώ, δεν έχει πια το ψυχολογικό 'μαξιλαράκι' που μπορεί να του προσέφερε η παρουσία του Μπάνε Πρέλεβιτς στον προεδρικό θώκο. Ο εμβληματικός ηγέτης του συλλόγου, που ανέλαβε τα διοικητικά 'ηνία' το 2011, παραιτήθηκε το καλοκαίρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η 13η αγωνιστική βρήκε το ελληνικό μπάσκετ να κλονίζεται στη θέα του Άρη και του ΠΑΟΚ να ισοβαθμούν στην τελευταία θέση, με τον Ολυμπιακό ήδη στην Α2. Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα, μοιάζει αδύνατο ο ηττημένος του ντέρμπι της 5ης Ιανουαρίου να παραμείνει στην κατηγορία. Αλλά ακόμα και για τον νικητή, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Για αγωνιστικούς και εξωαγωνιστικούς λόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα