10 λόγοι που το ΝΒΑ θα είναι πάντα εκατό χρόνια μπροστά

11:36 31/7/2020 - Πηγή: Contra

Το ΝΒΑ αποφάσισε να βάλει άνω τελεία στη σεζόν 2019-20, μια ώρα αφότου ο Ρούντι Γκομπέρ διαγνώστηκε με Covid-19 και έγινε ο patient zero της λίγκας. Εκατόν σαράντα μία ημέρες αργότερα, το ΝΒΑ έκανε restart με τον patient zero και την παρέα του να αντιμετωπίζουν τους Πέλικανς. Στην παρέα του (τους Τζαζ) ανήκει και ο Ντόνοβαν Μίτσελ, τύπος στον οποίον μετέδωσε τον κορονοϊό ο Γάλλος. Οι δυο τους καταλαμβάνουν το Νο1 της λίστας που 'φτιάξαμε', για

όσα έγιναν στην επιστροφή της καλύτερης λίγκας μπάσκετ του πλανήτη στο παρκέ. Ας ξεκινήσουμε.

✎ "Η ζωή λειτουργεί με μυστηριώδεις τρόπους", δήλωσε ο Μίτσελ, μετά το 106-104 των Τζαζ επί της Νέας Ορλεάνης. Διαμορφώθηκε με πάσα του Μίτσελ στον Γκομπέρ (όταν ο παίκτης του Γκομπέρ πήγε για βοήθεια στον Μίτσελ), στο τέλος του ματς.

"Ελπίζω τώρα να σταματήσετε να μιλάτε για τη σχέση μου με τον Ρούντι. Στο τέλος της ημέρας, είμαστε μπασκετμπολίστες και βγαίνουμε στο παρκέ για να κάνουμε τα σωστά plays. Σήμερα, ο Ρούντι έκανε εξαιρετική δουλειά", σχολίασε ο Μίτσελ. Είχε προηγηθεί ένας μήνας που δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Ήταν αυτός που ακολούθησε της διάγνωσης. Ο Μίτσελ είχε αποκαλύψει τον εκνευρισμό του. Στην ίδια συνέντευξη (στο Good Morning America) είχε πει και ότι χρειάστηκε χρόνο να ηρεμήσει και εστίασε στο ότι η μετάδοση περιορίστηκε σε αυτούς τους δύο "που δεν έχουμε παιδιά στο σπίτι, οπότε όλα καλά”. Στο διάστημα που δεν υπήρχε δράση, ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς μπήκε στο χειρουργείο για να φτιάξει τον κατεστραμμένο δεξί καρπό. Και οι πόντοι του έλειψαν στην επιστροφή. Όπως έλειψαν και πολλά άλλα, από όλους, δεδομένης της αποχής των πέντε μηνών. Ή καλύτερα της αδυναμίας τους να κάνουν τη δουλειά τους, όπως την έκαναν συνήθως.

Μια στάση εδώ, για μια ιστορία που έγραψε το Atlantic, για τον κύκλο που 'έκλεισε' στο Ορλάντο -και είχε 'ανοίξει' στην Ελλάδα, πριν 2.800 χρόνια. Είναι το Νο2 της λίστας.

✎ H Ήλιδα, πόλη κράτος της αρχαίας Ηλείας, κοντά στην αρχαία Ολυμπία (βόρεια της Αχαϊας, νότια της Μεσσηνίας και δυτικά του Ιουνίου -στην περιοχή που σήμερα ξεκινά από το χωριό Νέα Ήλιδα και φτάνει έως το Αυγείο (νοτιανατολικά) και τα Καλύβια (δυτικά)- 'φτιάχτηκε' από τον Όξυλο. Σύμφωνα με τη μυθολογία έζησε -και έκανε- πολλά. Κράτα πως αναφέρεται ως ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως γράφει το Atlantic "οι ανταγωνιστές συγκεντρώνονταν στην Ήλιδα, την πρώτη Πανσέληνο του καλοκαιριού -αυτή σήμαινε τις 30 μέρες πριν την έναρξη των Αγώνων. Σε αυτό το διάστημα οι μετέχοντες υποβάλλονταν σε βάναυση προπόνηση, ιδιαίτερη διατροφή (ώστε να 'ξεφορτωθούν' οι αθλητές τα κρασιά και τα γλυκά που έτρωγαν έως τότε) και αποχή από το σεξ". Δύο χιλιάδες οκτακόσια χρόνια αργότερα, το ΝΒΑ 'δανείστηκε' τη φόρμουλα για τη 'φούσκα' του Ορλάντο 'και η αθλητική ιστορία έκανε τον πλήρη κύκλο'. Βέβαια, το ΝΒΑ ξόδεψε 170.000.000 δολάρια για τη δική του 'Ήλιδα', ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει τη φετινή σεζόν.

✎ Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσε η COSMOTE TV από την Disney World ήταν αυτές που είδες από πάνω. Αν δεν πάτησες το click θα σε παρακαλούσα να το κάνεις. Κατ' αρχάς θα δεις πού βρίσκεται η 'φούσκα' -η πανοραμική άποψη θα σε βοηθήσει να καταλάβεις και γιατί ονομάστηκε 'φούσκα'. Θα δεις τους High tech φιλάθλους, για τους οποίους σου είχα πει. Πρόσθεσε και ότι στην υπηρεσία των virtual fans προστέθηκε ejection button, για όποιον δεν έχει σωστή συμπεριφορά. Εν αντιθέσει με το φυσιολογικό (έναν άνθρωπο του γηπέδου που απομακρύνει τον ταραξία), πλέον αρκεί το click στο eject. Είδες και αγκαλιές μεταξύ των παικτών -που βάσει κανονισμών δεν θα έπρεπε να δεις. Αλλά για τη ψυχική τους υγεία, θα έλεγες πως είναι απαραίτητες -με την επαφή να βοηθά, αποδεδειγμένα τη ψυχολογία. Πάμε παρακάτω.

✎ Λίγες ώρες πριν το restart, ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ είχε πει στους παίκτες πως αν τον ρωτούσαν, θα ήθελε να μη γονατίσουν στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Βλέπεις, υπάρχει (από το 1981) κανονισμός που το απαγορεύει. Σε περίπτωση που έχασες την πληροφορία, ο Σίλβερ συναινέσε στο να τιμηθεί το Βlack Lives Matter στο Ορλάντο, με σχετικά banners αφύπνισης και το ελεύθερο να 'φορούν' κοινωνικά μηνύματα οι παίκτες. Είχε ομολογήσει πως επειδή οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, μετά και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό σε live μετάδοση, ενδεχομένως θα έπρεπε να αναθεωρηθεί ο κανονισμός. Μετά τα πρώτα τζάμπολ στην Disney World δήλωσε πως δεν θα εφαρμοστεί. Αν κάνεις το βλέμμα λίγο πιο πάνω, θα δεις τι έκαναν οι παίκτες που ανέλαβαν την επανεκκίνηση -και προσπάθησε να μην ανατριχιάσεις. Στο παιχνίδι των Τζαζ με τους Πέλικανς, τον ύμνο ανέλαβε ο Τζον Μπατίστ, γέννημα-θρέμμα της Νέας Ορλεάνης. Όσοι παίκτες ήταν στο παρκέ του Ορλάντο, γονάτισαν. Κάποιοι ύψωσαν και την γροθιά τους.

Ο Ντόνοβαν Μίτσελ συνέχισε τη δράση και στις δηλώσεις που έκανε μετά το ματς, καθώς εμφανίστηκε με αλεξίσφαιρο, στην πλάτη του οποίου ήταν γραμμένα τα ονόματα των θυμάτων της εκτεταμένης (αδικαιολόγητης) αστυνομικής βίας.

✎ O Zάιον Ουίλιαμσον περιορίστηκε στα 15 λεπτά δράσης και καθόταν στον πάγκο, ενόσω 'έπεφταν' κορμιά στο φινάλε. Ο τύπος που ως prospect είχε χαρακτηριστεί η πιο πολυαναμενόμενη άφιξη στο ΝΒΑ, μετά τον ΛεΜπρον Τζέιμς κατάφερε να πατήσει για πρώτη φορά στο παρκέ της λίγκας, στις 22/1 -ανάρρωνε από επέμβαση για ρήξη χιαστού. Μετά ήλθε ο κορονοϊός και στην επιστροφή πρέπει να παίζει με χρονόμετρο. Όπως είπε ο προπονητής του, Άλβιν Τζέντρι 'προφανώς και θέλαμε να παίξει στο τέλος, αλλά είχαμε χρησιμοποιήσει όλα τα λεπτά που μας επιτρέπουν οι γιατροί'. Τον ρώτησαν αν είναι καθαρά θέμα φυσικής κατάστασης το όλο θέμα. Απάντησε 'μου είπαν τα λεπτά που μπορούσε να παίξει και τόσα έπαιξε'.

Ο παίκτης πρόσθεσε πως το θέμα είναι να ξαναβρεί το ρυθμό και την αίσθηση του παιχνιδιού. "Δεν θέλω να κάνω κακό στην ομάδα μου, αν με καταλαβαίνετε". Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ουίλιαμσον είχε βγει από τη 'φούσκα' για οικογενειακό λόγο, στις 16/7. Στην επιστροφή μπήκε σε απόλυτη καραντίνα, για τέσσερις μέρες. Τώρα 'θα χρειαστώ τουλάχιστον δυο παιχνίδια'. Οι Πέλικανς είναι πια 4.5 παιχνίδια, μακριά από την 8η θέση της Δύσης και τα playoffs, επτά ματς πριν το τέλος του προγράμματος.

✎ Το παιχνίδι των Τζαζ με τους Πέλικανς έκανε τζάμπολ στις 01.30. Αυτό των Κλίπερς με τους Λέικερς άρχισε στις 04.00. Μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για τη σημασία αυτής της συνάντησης. Θα 'χεις διαβάσει πως οι Λέικερς θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με τους Κλίπερς και τους Μπακς να είναι ο ανταγωνισμός. Πρώτα δες πώς τελείωσε αυτό το παιχνίδι -το οποίο επίσης κρίθηκε στο τέλος.

Ο Πολ Τζορτζ -ήρωας των Κλίπερς, καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα-, ισοφάρισε, με τρίποντο στα 28.4 πριν τη λήξη. Και μετά ανέλαβε ο ΛεΜπρον Τζέιμς, υπό την επιτήρηση του Καγουάι Λέοναρντ -πριν γίνει η αλλαγή με τον Τζορτζ. Mε τη νίκη επί αυτών που τους ακολουθούν στην κατάταξη, οι 'Λιμνάνθρωποι' έκαναν ένα ακόμα βήμα για την κατοχύρωση του καλύτερου ρεκόρ της Δύσης. Ακολουθεί το ματς με τους πρωταθλητές, Ράπτορς.

✎Ο Άντονι Ντέιβις τελείωσε με 34 πόντους (16/17 βολές, 8/19 σουτ), 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ και άλλα τόσα λάθη. Ο Τζέιμς είχε 16 πόντους (6/19 σουτ, 2/2 βολές), 11 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 5 λάθη. Ήταν η 20η φορά φέτος που ο Ντέιβις έβαλε τουλάχιστον 30 πόντους. Άλλες τόσες έχει κάνει τα ίδια ο King και έτσι έγιναν το πρώτο δίδυμο των Λέικερς που φτάνει εκεί, μετά τους Μπράιαντ και Ο'Νιλ, της περιόδου 2002-03.

✎Ένας από τους λόγους που οι Λέικερς θεωρούνται το φαβορί, είναι γιατί δεν έχουν θέματα. Δηλαδή, απουσίες ή παίκτες που 'χαν διαγνωστεί με Covid-19. Την ίδια ώρα, οι Κλίπερς δεν είχαν μαζί τους τον υποψήφιο για τον τίτλο του καλύτερου έκτου παίκτη της χρονιάς, Μοντζρέλ Χάρελ και τον Λου Ουίλιαμς. Γενικά, δεν πήγαν στη 'φούσκα' οι Μάρκους Μόρις, Λόντρι Σάμετ και Ίβιτσα Ζούμπατς. Ο Χάρελ είναι σε καραντίνα, καθώς έφυγε από το Ορλάντο για βρεθεί κοντά στη γιαγιά του -για λόγο που δεν ήταν καλός. Ο Ουίλιαμς έφυγε για κηδεία -με φίλο του να τον τοποθετεί σε strip club, όπου ο ίδιος είπε πως πήγε για να φάει το αγαπημένο του φαγητό.

✎O Nτοκ Ρίβερς είπε πως ομάδα που κάνει όσα λάθη έκανε η ομάδα του (22) δεν μπορεί να νικήσει. Οι παίκτες του έκαναν και 30 φάουλ -ένα λιγότερο από το ρεκόρ σεζόν που 'χουν-, που έγιναν 28/37 βολές για τους Λέικερς. Το πιο σημαντικό που 'χε να πει ο Ρίβερς, στις δηλώσεις μετά το ματς ήταν άλλο. "Το πιο δύσκολο μέρος του παιχνιδιού, για εμένα, ήταν πως έπρεπε να γονατίσω για δυο λεπτά -στην ανάκρουση του ύμνου. Σε αυτά τα δυο λεπτά το γόνατο μου πόνεσε. Μετά, σκέφτηκα πως ένας τύπος είχε στο λαιμό το γόνατο άλλου για οκτώ λεπτά. Είναι τρελό, αν το σκεφτείτε".

Keywords
Τυχαία Θέματα