Πόκερ για αρχάριους

Πολλοί είναι οι Έλληνες που έχουν σοβαρά προβλήματα με το να κατανοήσουν τους κανόνες πόκερ για την παραλλαγή του Texas Hold Em. Αυτό γιατί, η παραλλαγή αυτή είναι νέα στην χώρα μας, με τους Έλληνες παίκτες να έχουν συνηθίσει σε διαφορετικές παραλλαγές, συνήθως της 32φυλλης πόκας.

Στο άρθρο αυτό θα μάθουμε τους βασικούς κανόνες πόκερ ξεκινώντας με την πόκερ ορολογία (χρησιμοποιώντας

ακόμα και διεθνείς όρους).

Πρώτα από όλα χρησιμοποιούμε και τα 52 δύο φύλλα της τράπουλας, η οποία χωρίζεται σε τέσσερα suits (χρώματα/σύμβολα): σπαθιά, κούπες, καρό και μπαστούνια. Το κάθε suit έχει 13 φύλλα, τα οποία ξεκινώντας από το ισχυρότερο (σύμφωνα με τους κανόνες πόκερ) προς το πιο ανίσχυρο είναι: Άσος, Ρήγας, Ντάμα, Βαλές και από το δέκα έως το δύο.

Στην παραλλαγή του Texas Hold Em οι παίκτες θα πρέπει σύμφωνα με τους κανόνες πόκερ, να συμπληρώσουν την καλύτερη δυνατή πεντάδα (χέρι) φύλλων. Ο κάθε παίκτης έχει δύο αρχικά κρυφά φύλλα και μαζί με τα πέντε κοινά φύλλα τα οποία μοιράζονται στο τραπέζι, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την καλύτερη πεντάδα από
αυτά τα επτά φύλλα.

Ποιες είναι όμως αυτές οι καλύτερες πεντάδες (χέρια); Ας τις δούμε μία προς μία σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανόνες πόκερ του Texas Hold Em.

Ξεκινώντας από το πιο ανίσχυρο χέρι προς το ισχυρότερο:

1. High Card (Υψηλότερο Φύλλο) – Πέντε διαφορετικά μεταξύ τους φύλλα, σε καμία σειρά και όχι του ιδίου suit (χρώματος). Η δύναμη του συγκεκριμένου χεριού εξαρτάται από το φύλλο με τη μεγαλύτερη αξίας, όπως «ace high» ή «queen high» (Υψηλό φύλλο Άσος ή Υψηλό φύλλο Ντάμα).
2. Pair (Ένα ζευγάρι) – Δύο ίδια φύλλα, με τα υπόλοιπα φύλλα να είναι όλα μεταξύ τους διαφορετικά. Όσο πιο μεγάλο είναι η αξία του φύλλου που διαμορφώνει το ζευγάρι, τόσο πιο δυνατό γίνεται το χέρι. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι Άσων είναι πιο ισχυρό από ένα ζευγάρι Ντάμες.
3. Two Pair (Δύο ζευγάρια) – Δύο ζευγάρια με το πέμπτο φύλλο να είναι εντελώς διαφορετικό. Η αξία του χεριού ορίζεται από την αξία του φύλλου του μεγαλύτερου ζευγαριού. Για παράδειγμα, δύο ζευγάρια Άσων και δεκάρια είναι ανώτερο από τα δύο ζευγάρια Νταμάδων και δεκάρια.
4. Three of a Kind (Τρία ίδια) – Τρία φύλλα όμοια, με τα υπόλοιπα δύο να είναι
εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Η αξία του χεριού ορίζεται από την αξία του φύλλου που συμπληρώνει τρία ίδια. Για παράδειγμα, τρεις Άσοι είναι ανώτεροι από τρεις Ντάμες.
5. Straight (Κέντα) – Πέντε φύλλα διαφορετικού suit που κάνουν αριθμητική σειρά. Η αξία της κέντας εξαρτάται από την αξία του μεγαλύτερου φύλλου που την απαρτίζει. Για παράδειγμα, μία κέντα που καταλήγει στον Ρήγα (9,10, J, Q, K) είναι ανώτερη από αυτή που καταλήγει στο δέκα (6, 7, 8, 9, 10). Στην κέντα, ο Άσος μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα, ξεκινώντας την μικρότερη κέντα (Α, 2, 3, 4, 5).

Keywords
Τυχαία Θέματα