Ο Ηλίας Κουσκουβέλης κάνει μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των Τουρκικών Εκλογών

21:46 1/11/2015 - Πηγή: Taxalia
Ο Ερντογάν είναι ο ξεκάθαρος νικητής στις σημερινές τουρκικές εκλογές, επιτυγχάνοντας το 49% και θα σχηματισθεί κυβέρνηση του AKP. Ωστόσο, δεν πέτυχε τον αριθμό των 330 (τα 3/5 των 550) βουλευτών που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τα άλλα κόμματα έχουν συρρικνωθεί. Οι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν από το κεμαλικό CHP και το εθνικιστικό ΜΗΡ προς το AKP. Το HDP (φιλοκουρδικό
κόμμα) έχασε ψηφοφόρους, αλλά αντιστάθηκε στην τεράστια πίεση που δέχτηκε και πέρασε το όριο του 10%. Είναι το τέταρτο σε ψήφους, αλλά καθώς είναι πρώτο σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, έχει κερδίσει περισσότερους εκπροσώπους από το ΜΗΡ. Έτσι, καθίσταται το τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο.
Είναι προφανές ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις λειτούργησαν υπέρ του Ερντογάν και του κόμματός του. Ίσως, επίσης, η πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Τουρκία έπαιξε ρόλο στην ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του Ερντογάν. Αναμφίβολα, η φίμωση των διαφόρων μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης συνέβαλε στη νίκη του.
Το ΑΚΡ θα σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και θα παράσχει στην Τουρκία έναν ορισμένο βαθμό σταθερότητας. Όμως η αντιπολίτευση φοβάται ότι αυτό θα αυξήσει τον αυταρχισμό του Ερντογάν, με την ελευθερία του Τύπου να είναι το πρώτο θύμα του. Επιπλέον, εφεξής, ο Ερντογάν θα αυξήσει την πίεση και τις απαιτήσεις του έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητώντας όλο και περισσότερα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια της Τουρκίας προς τους πρόσφυγες και την υποστήριξή του στον αγώνα κατά του ISIS. Ακόμη, η θέση του στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία και την Κύπρο θα σκληρύνει.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, για την εφαρμογή τού μεγάλου του σχεδίου, να γίνει ένας πανίσχυρος Πρόεδρος, ο Ερντογάν θα χρειαστεί περίπου 15 ακόμη βουλευτές. Δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι δύσκολο να τους πάρει από άλλα κόμματα Πριν από τις εκλογές, υπήρχε η εντύπωση ότι θα μπορούσαν να βρεθούν από το εθνικιστικό ΜΗΡ. Ωστόσο, δεδομένου του μικρού πλέον αριθμού των βουλευτών του MHP, αυτό φαίνεται μάλλον δύσκολο να συμβεί.
Ηλίας ΚουσκουβέληςΚαθηγητής Διεθνών Σχέσεωνhttp://www.kouskouvelis.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα