Κυβερνητικές παρεμβάσεις στη ΜΟΔ! Κίνδυνος για το ΕΣΠΑ 2014-2020 να τιναχτεί στον αέρα!

Γράφει η Δέσποινα Παπαγεωργίου - Πολιτική + Οικονομία, ΤΑ ΚΟΙΝΑ - 21/12/2016

Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και διασφάλισης πολιτικού ελέγχου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται να ανατρέπει πλήρως -και χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα- το θεσμοθετημένο πλαίσιο για την επιλογή και αξιολόγηση προϊσταμένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων-ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, φέρεται αφενός να καταστρατηγεί ήδη στην πράξη το νομοθετικό πλαίσιο περί ανανεώσεων των αποσπάσεων στην υπηρεσία, αφετέρου να έχει λάβει,

σε πρώτη φάση, την «κεφαλή επί πινάκι» προϊσταμένου νευραλγικού τομέα της υπηρεσίας. Και το κομβικό είναι ότι έτσι δημιουργείται ένα προηγούμενο, που προφανώς αφορά τους πάντες. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η αναμπουμπούλα στη ΜΟΔ έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι. Δεδομένου ότι η υπηρεσία είναι ο κομβικός φορέας διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εκτός της …«οσμής» πολιτικών σκοπιμοτήτων, τίθεται και το ερώτημα: Υπάρχει όντως κίνδυνος να τιναχθεί το ΕΣΠΑ 2014-2020 στον αέρα;

Πριν τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, το «Περιοδικό» επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου του υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, προκειμένου ο υπουργός να τοποθετηθεί, εφόσον το επιθυμεί, σε σχέση με τα βασικά θέματα που αναφέρονται στο ρεπορτάζ και αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του. Αναγνωρίζουμε ότι η στιγμή που ενημερώσαμε το γραφείο του (μόλις τεκμηριώσαμε πλήρως το ρεπορτάζ ώστε να μπορούμε να ζητήσουμε δήλωση επί συγκεκριμένων στοιχείων), παρείχε περιθώριο κάποιων ωρών στον υπουργό να απαντήσει, χρόνος που ίσως δεν ήταν αρκετός. Με όρους δημοσιογραφικού χρόνου, όμως, το ρεπορτάζ έπρεπε να δημοσιευτεί. Ωστόσο,εφόσον ο υπουργός επιθυμεί να απαντήσει, δεσμευόμαστε ότι θα δημοσιεύσουμε άμεσα την τοποθέτησή του, ως οφείλουμε.

Ήταν δυο ημέρες κάπου στην εκπνοή του Νοεμβρίου, όταν περαστικοί από τη Λουίζης Ριανκούρ παρατηρούσαν πως αρκετοί άνθρωποι στέκονταν για ώρες έξω από το επιβλητικό, βιομηχανικού τύπου κτίριο της οδού. Εκεί στεγάζεται η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων-ΕΣΠΑ (ΜΟΔ). Η συνάθροιση μόνο τυχαία δεν ήταν. Επρόκειτο για εργαζομένους της ΜΟΔ σε παράσταση διαμαρτυρίας, αφού η Έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους είχε εκδώσει ψήφισμα για κυλιόμενες στάσεις εργασίας στις 24 και 25 του μήνα.

Από αυτή την κινητοποίηση δεν κυκλοφόρησε ούτε μία φωτογραφία στα ΜΜΕ. Δεν δημοσιεύτηκε πουθενά το ψήφισμα, και μάλλον κανείς έκανε τον κόπο να επικοινωνήσει με εργαζομένους της ΜΟΔ για να ρωτήσει τελικά τι συνέβαινε. Για τα ΜΜΕ, η κινητοποίηση αυτή απλώς δεν υπήρξε ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα