Φτωχότερο το ελληνικό θέατρο μετά τον χαμό της δασκάλας Μίρκας Γεμεντζάκη!

Θρηνεί το ελληνικό θέατρο μετά τον χαμό της Μίρκας Γεμεντζάκη, μιας από τις σημαντικότερες δασκάλες της ανθρώπινης φωνής στο ελληνικό θέατρο και σκηνοθέτιδα σημαντικών παραστάσεων για όσους γνωρίζουν.

Η Μίρκα Γεμεντζάκη σπούδασε στο Αμερικανικό Κολέγιο (Pierce College) και συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία με υποτροφία του Ινστιτούτου Goethe σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Σπούδασε μονωδία, Liedbegleidung, Opergestaltung κ.λπ. Φεύγοντας από τo χώρο της όπερας, εργάστηκε στο Berliner Konzert Chor της Φιλαρμονικής του Βερολίνου (1974-1983). Διεύθυνε τέσσερις παιδικές χορωδίες, τέσσερις χορωδίες νέων και ως δασκάλα φωνητικής, τη Χορωδία Φιλαρμονικής του Βερολίνου στα ορατόρια. Την περίοδο 1977-1983 εργάστηκε ως Καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης και Μονωδίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Από το 1985 μέχρι σήμερα ως Gast Professor Δραματικής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Συνεργάστηκε με τον Peter Stein στη Schaubühne, τον Michael Grube, τον Bob Wilson, τον Peter Brook, τον Peter Oskarson (1985) στο Gävle και στη Στοκχόλμη (Stora Vreden, Hamled, Drömmernas Barn), τον Σπύρο Βραχωρίτη στο Βόλο, στη Γυναίκα της Ζάκυνθος του Διονύσιου Σολωμού κ.ά. Εργάστηκε στη χορογραφία και τη μουσική -που ήταν ήχοι- στην Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Peter Stein ενώ συνέχισε μία λαμπρή καριέρα μέχρι και το τέλος της ζωής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα