Όταν Έκλαψε ο Νίτσε @ Θησείον

10:38 9/11/2011 - Πηγή: Mixtape

Από τα ευπώλητα των βιβλιοπωλείων, τις χρωματιστές πετσέτες παραλίας και μια σύντομη βόλτα από το σινεμά τώρα και στη θεατρική σκηνή το βιβλίο φαινόμενο του Irvin Yalom.

Το θυμάστε, έτσι δεν είναι; Εκείνο το καλοκαίρι του 2001 που όπου και αν γύριζε το βλέμμα σου κάποιος, κάπου κοντά διάβαζε το best seller του Irvin Yalom Όταν Έκλαψε ο Νίτσε. Εγχώριοι παραθεριστές αλλά και αλλοεθνείς επισκέπτες δεν ξεκολλούσαν τα κεφάλια τους από το κείμενο του Αμερικάνου καθηγητή ψυχιατρικής και συγγραφέα,

με κίνδυνο να πάθουν θερμοπληξία.

Τόση ήταν η μανία τους να παρακολουθήσουν τη σχέση που επινόησε ο Irvin Yalom ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 19ου αιώνα, τον φιλόσοφο Φρίντριχ Νίτσε και τον ψυχίατρο και νευρολόγο Γιόζεφ Μπρόγιερ. Οι δύο άνδρες συναντιούνται την περίοδο που περνά ο καθένας τους κρίση ηλικίας και η σχέση τους μετατρέπεται σε ένα ατέρμονο παιχνίδι αλλαγής ρόλων ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο σε μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Όλα αυτά με τον Ζίγκμουντ Φρόιντ παρόντα, παρατηρητή.

Αυτή η φανταστική ιστορία του Yalom διασκευάστηκε για το θέατρο από την θεατρολόγο και μεταφράστρια του έργου του στην Ελλάδα, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, σε μια παράσταση που εστιάζει κυρίως σε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο και, μάλιστα, σε αυτήν την ιδιόμορφη περίπτωση αμοιβαίας ψυχοθεραπείας.

Ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Νίκος Χατζόπουλος στους ρόλους του Γιόζεφ Μπρόγιερ και του Φρίντριχ Νίτσε αντίστοιχα ανέλαβαν και τη σκηνοθεσία του κειμένου. Έστησαν μια παράσταση με λιτά στοιχεία και μοναδικά σχεδόν έξτρα του απέριττου σκηνικού χώρου τους τα (πολύ εύστοχα) ηχητικά περιβάλλοντα που ζωντανεύουν ανά στιγμές και υπογραμμίζουν το λόγο. Οι δυο τους και ένας ακόμα ηθοποιός, ο Χάρης Φραγκούλης, υποδύονται όλους τους ρόλους, ακόμα και τους γυναικείους, εκείνον της εκρηκτικής Λου Σαλομέ, της γυναίκας που όρισε τη ζωή του Μπρόγιερ, της ευάλωτης Άννα Ο., της σταθερής κυρίας Μπρόγιερ.

Ο Νίτσε θα κλάψει, ο Μπρόγιερ θα νιώσει ανακούφιση. Η συζήτηση θα αναπτυχθεί πολύ γύρω από το αίσθημα της απόγνωσης κάνοντάς μας να σκεφτούμε πως η μόνη περίπτωση που αυτή η εμπειρία είναι χρήσιμη στον άνθρωπο είναι αν είναι φιλόσοφος ή διανοούμενος έστω. Οι θεατές θα παρακολουθήσουν την ιστορία που αν και διαθέτει όλα τα στοιχεία αστυνομικού μυστηρίου μια που αναζητούν στοιχεία, βρίσκονται αντιμέτωποι με απρόβλεπτες εξελίξεις, ακόμα και με τον κίνδυνο του θανάτου, δεν διαθέτει σασπένς και αγωνία, μόνο διανοητική εγρήγορση καθώς παρακολουθούμε το ξεγύμνωμα τριών από τις σημαντικότερες μορφές της διανόησης του 19ου αιώνα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα σε νέα πολυτελή επετειακή έκδοση

Θεατρική διασκευή: Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος
Eπιμέλεια σκηνικού χώρου & κοστουμιών: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικήτας Αναστόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα