Όρνιθες, Εφηβικό Θέατρο

13:27 24/3/2012 - Πηγή: Mixtape

Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη αποκτούν καινούρια φτερά, χάνοντας λίγο από την αίγλη της αρχαίας κωμωδίας αλλά πετώντας πιο κοντά στο ραντάρ του νεανικού κοινού σε μια φρέσκια, άμεση και μοντέρνα χιουμοριστική εφηβική παράσταση.
Τέσσερις νέοι ηθοποιοί ταξιδεύουν με τα υλικά φορητής παράστασης στα σακίδια τους, έτοιμοι να ξεδιπλώσουν την θεατρική τους σκηνή (ή μάλλον κυριολεκτικά την σκηνή του κάμπινγκ τους) σε οποιοδήποτε θεατρικό χώρο ή σχολείο. Τέσσερις φίλοι, χαμένοι αναζητώντας το δάσος μέσα στην πόλη, οραματίζονται

μια ουτοπική πόλη-κράτος πάνω στα σύννεφα, ανάμεσα σε Γη και Θεούς, χωρίς δυναστευτικούς νόμους, όπου όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι και ίσοι: την Νεφελοκοκκυγία.


Με την σκέψη τους στον ουρανό, ονειροπολούν και κυριεύονται από τους χαρακτήρες του Αριστοφάνη, τον πονηρό Πεισθέταιρο, την πασαρέλα από όλα τα πουλιά της πλάσης των πουλιών, τους Θεούς, τους μάντηδες και όλους τους επισκέπτες της νέας πρότυπης ουράνιας ουτοπίας των πουλιών, καθώς οι αρχικοί υψηλοί τους στόχοι βυθίζονται στην ανθρώπινη τάση να επιβάλει την θέληση του στους άλλους.

Είναι μια πονηρή μανούβρα που δοκιμάζουν εδώ οι ηθοποιοί με την οδηγία της σκηνοθέτη Τζωρτζίνας Κακουδάκη. Ο πρωταγωνιστής Πάνος Τοψίδης ως ο σοβαρός (και όσο πρέπει dork/σπασικλάκι) της παρέας κρατάει με τυπικότητα (και αργότερα ως possessed Πεισθέταιρος με μια εσάνς κομπέρ και παρουσιαστή βαριετέ) τα προσχήματα της αρχαίας παράστασης και αναλύει τα διδακτικά κομμάτια και τις αναφορές του έργου στο κοινό με αγωγό τους φίλους του, ενώ αυτοί (πιο χαλαροί, μουσικοί και Εξαρχιο-κουλ τύποι) τον ψευτο-κανιβαλίζουν κρατώντας το κλίμα άνετο και προσιτό.

Έτσι, η δομή της Αριστοφανικής κωμωδίας και τα μηνύματα καμουφλάρονται έξυπνα μέσα από ανάλαφρο χαβαλετζίδικο χιούμορ, μοντέρνα μουσική και σπιρτάτα λογοπαίγνια, φέρνοντας ανεπαίσθητα το έργο στο σήμερα και κάνοντας το πιο εύπεπτο στο “δύσκολο” (και λίγο ας το παραδεχτούμε A.D.D.) κοινό των σχολείων χωρίς να καταντάει συγκαταβατικό – τόσο ώστε να αποτελεί και ένα διασκεδαστικό και κάπως επιμορφωτικό διάλειμμα και για το όποιο κάπως πιο ενήλικο κοινό (όχι ότι μας έχουν πάρει τα χρόνια αλλά καταλαβαίνετε).

(Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο απόγευμα στις 6 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και τις καθημερινές ταξιδεύει σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την πόλη)

Σκηνοθεσία- Διασκευή : Τζωρτζίνα ΚακουδάκηΧορογραφία : Πατρίσια ΑπέργηΚοστούμια : Δήμητρα ΛιάκουραΜουσική Σύνθεση: Σπύρος Πανταζής/ Διδασκαλία κρουστών: Λαμπρίνα ΑρβανιτίδουΒοηθός Σκηνοθέτη/Φωτογραφίες: Αριστέα ΣταφυλαράκηΣχεδιασμός φώτων στο θέατρο: Σπύρος ΠίτσοςΘεατροπαιδαγωγικό Υλικό : Ηρώ Ποταμούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ζωή ΛυμπεροπούλουΠαίζουν : Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Γιώργος Ματαράγκας, Πάνος Τοψίδης

Κάθε Σάββατο στις 18:00
Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 και Θαρύπου.
Εισιτήρια: 12 Ευρώ, φοιτητικό- μαθητικό 10 Ευρώ, διάρκεια 75΄.
Οργανωμένες παραστάσεις σε σχολεία, καθημερινές, 6 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα