Ο Συγγραφέας

Μια πολύ σύγχρονη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδοχή του θεάτρου εν θεάτρω από τον Βρετανό συγγραφέα Tim Crouch στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η διαρρύθμιση στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε προδιαθέτει αρνητικά αν δεν είσαι από εκείνους που απολαμβάνουν το «αλληλοδιαδραστικό» θέατρο. Παρατηρώντας, δε, και τους τέσσερις ηθοποιούς της παράστασης να έχουν καταλάβει ανάλογου αριθμού θέσεις στις δύο

αντικριστές σειρές κερκίδων -που δεν αφήνουν περιθώριο ανάμεσά τους για να εξελιχθεί καμία δράση- τρέμει το φυλλοκάρδι σου για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις. Ηρέμησε. Η παράσταση που ακολουθεί δεν είναι διόλου τρομακτική. Τουλάχιστον όχι κατά αυτόν τον τρόπο.

Οι τέσσερις ηθοποιοί αν και συνδιαλέγονται με το κοινό δεν το κάνουν με διόλου πιεστικό τρόπο και το κλίμα που, γρήγορα, δημιουργείται στην αίθουσα είναι αυτό μιας συγκέντρωσης οικείων προσώπων. Άλλωστε το βασικό θέμα του έργου του Tim Crouch δεν είναι το interaction μεταξύ μας μα το interaction με τη βία.

Τα τέσσερα πρόσωπα της παράστασης ξεκινούν να μας διηγούνται την εμπειρία τους από μια άλλη, πρόσφατη, παράσταση στην οποία συμμετείχαν με διαφορετική, ο καθένας, ιδιότητα. Ένας συγγραφέας -ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου, δύο ηθοποιοί της παράστασης για την οποία μας μιλούν και ένας θεατής που την παρακολούθησε μας αφηγούνται την ιστορία ενός έργου που καταπιάνεται με την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και μέσα από την εξιστόρηση της εμπειρίας τους μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για τη σχέση που έχει ο καθένας από εμάς με τη βία. Η διήγηση μπλέκει στοιχεία από τη ζωή τους, από την παράσταση, από το παρόν, από την περίοδο εκείνη και οδηγεί σε ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα, σε μια σοκαριστική και βίαιη σύγκρουση που μας αναγκάζει, κατά μία έννοια, να μη μείνουμε εξωτερικοί παρατηρητές της παράστασης στην οποία βρισκόμαστε.

Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθεσία/ Μουσική επιμέλεια: Παντελής Δεντάκης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:30

Τιμές εισιτηρίων
Σάββατο, Κυριακή: Κανονικό 20 €, Εκπαιδευτικών 17 €, Φοιτητικό 15 €
Παρασκευή: Κανονικό 20 €, Εκπαιδευτικών 17 €, Φοιτητικό (ισχύει και για νέους έως 26 ετών και για άτομα άνω των 65 ετών) 15 €, Ανέργων 10 €
Τετάρτη, Πέμπτη: Γενική είσοδος 12 €
Ενιαίο εκπτωτικό εισιτήριο για 3 από τις 4 φετινές παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Ο Συγγραφέας, Ορφανά, The Pillowman, Stallerhof): Κανονικό 50 €, Φοιτητικό 40 €.

Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ
Τηλ: 210 9212900
www.theatroneoukosmou.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα