Μόνικα @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

23:54 7/1/2013 - Πηγή: Mixtape

Η κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ντυμένη στα λευκά. Ένα επιβλητικό άσπρο πιάνο πάνω σε περιστρεφόμενη πλατφόρμα. Αριστερά και δεξιά του τα όργανα της μπάντας και η θέση της ορχήστρας. Η Μόνικα κάνει την εμφάνιση της μόνη και ξεκινάει να ερμηνεύει το ”Birds”, ένα καινούργιο κομμάτι από το EP Primal, που θα παρουσιαστεί σε αυτές τις πέντε παραστάσεις. Συνέχεια με το “Away from my Land” με τους υπόλοιπους μουσικούς να πλαισιώνουν την Μόνικα.

Και είναι πολλοί αυτοί, αφού υπάρχουν βιολιά, βιολοντσέλο, τρομπέτες και σαξόφωνο. Όλοι με άσπρη ενδυμασία να ταιριάζουν απόλυτα με το σκηνικό. Τα οπτικοποιημένα στιγμιότυπα που παίζουν καθόλη την διάρκεια του κομματιού μας μεταφέρουν μέσα στο κλίμα αυτού “μακριά από αυτή την γη”.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα της Μόνικα έχει ήδη κερδηθεί. Η σκηνοθεσία, σε συνδυασμό με τα σκηνικά, τον φωτισμό και το σενάριο της παράστασης δένουν υποδειγματικά μεταξύ τους επιτυγχάνοντας να μεταδώσουν ένα ονειρικό κλίμα. Υπάρχει εναλλαγή κιθαριστικών τραγουδιών με πιο χαμηλόφωνες ερμηνείες .Σε κάποιες στιγμές μόνο ο ήχος των ντραμς ακούγεται ξερός, ενώ και τα ρυθμικά μέρη δεν τονίζονται επαρκώς. Η Μόνικα προσπαθεί σε κάποια κομμάτια να επιβληθεί με την φωνή της στην υπόλοιπη μπάντα και την ορχήστρα. Σε σημεία δεν τα καταφέρνει, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το “Babe”. Άλλες εκτελέσεις στέκονται απείρως καλύτερα. “Are you coming with us?”, “Show me Come on”, “Moonlight” και ιδιαίτερα το “Not Young in my Youth”, με το όμορφο εύρημα των ηλεκτρικών λαμπτήρων να ανεβοκατεβαίνουν μπροστά από την σκηνή.

Η Μόνικα όσο περισσότερο περνάει η ώρα μοιάζει να το διασκεδάζει και να είναι πιο χαλαρή. Ο τρόπος που θα ερμηνεύσει τα τελευταία κομμάτια θα φανερώσει όλες τις αρετές της, τραγουδιστικά και σκηνικά. Ενα πανέμορφο “Yes I Do’, σχεδόν ακουστικό είναι ίσως και το απόλυτο highlight της βραδιάς. Το “Avatar” μοιάζει βγαλμένο από κάποιο μουσικό βαριετέ, με την Μόνικα να “παίζει” με τους θεατές. Αναφορά και στην ναυτική της περιπέτεια, εν είδη προτροπής για να μην χάνουμε την ελπίδα . Καινούργιο κομμάτι το “Hand in hand” τραγουδισμένο μαζί με χορωδία και αφιερωμένο στην “ναυαγοπαρέα”, όπως η ίδια λέει. Έχει έρθει όμως η ώρα για το κομμάτι με το οποίο ξεκίνησαν όλα. “Over the hill” και όλοι τραγουδάνε μαζί της.

Για το τέλος μια καινούργια σύνθεση, ένα μουσικό παραμύθι όπως μας είπε. Τίτλος του “Forever Yours” και ένας πολύ όμορφος τρόπος για να μας αποχαιρετίσει.
Δίκαιο το χειροκρότημα στο τέλος από τον κόσμο που κατέκλυσε την Στέγη στο πρώτο από τα πέντε καλέσματα της Μόνικα για να νιώσουμε την “πρώιμη” δύναμη της μουσικής και ενώ η μουσική των Arcade Fire μας συνόδευσε μέχρι την έξοδο.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός

Keywords
Τυχαία Θέματα