Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

00:42 25/1/2012 - Πηγή: Mixtape

Μια τραγική ημέρα για τον Ελληνικό αλλά και τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο η Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012, αφού  έχασαν έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες…

Λίγο πριν τις 23:30 υπέκυψε στα τραύματα του ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σε ηλικία , στη  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Metropolitan όπου νοσηλευόταν – όπως είχαμε γράψει νωρίτερα – ύστερα από τραυματισμό

του σε τροχαίο δυστύχημα νωρίτερα το απόγευμα. Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα που οδηγούσε ειδικός φρουρός της Αστυνομίας εκτός υπηρεσίας στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, μετά το πρώτο τούνελ, στο ρεύμα προς Κερατσίνι.

Ο σκηνοθέτης βρισκόταν στο σημείο για τα γυρίσματα της νέας του ταινία “Η Άλλη Θάλασσα“ και τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα παρασύρθηκε από τη μοτοσικλέτα.

Δυσκολευόμαστε να αναφερθούμε ψύχραιμα στην τεράστια αυτή τραγική απώλεια ενός καλλιτέχνη που σημάδεψε  όπως ελάχιστοι τον πολιτισμό της χώρας μας μέσα στον 20ο αιώνα….

Ακολουθεί το επίσημο βιογραφικό του σημείωμα:

27 Απριλίου 1935 : Γεννιέται στην Αθήνα. ∆ηµοτικό και γυµνάσιο στην Αχαρνών. Συµµαθητές και φίλοι καλοί, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Αλέκος Φασιανός, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

1953 : Εισάγεται στη Νοµική Σχολή Αθηνών την οποία εγκαταλείπει στο πτυχίο.

1961 : Φεύγει για τη Γαλλία και γράφεται στη Σορβόννη όπου παρακολουθεί µαθήµατα γαλλικής φιλολογίας και φιλµολογίας, µε καθηγητές τον Ζορζ Σαντούλ και τον Μιτρί, τους οποίους ξανασυνάντησε αργότερα στην IDHEC. Παράλληλα παρακολουθεί µαθήµατα εθνολογίας µε το Λεβί Στρος. Για να αντεπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών δουλεύει στη ρεσεψιόν της Σιτέ Ουνιβερσιτέρ (µε την ώρα) µαζί µε τον γλύπτη Γεράσιµο Σκλάβο.

1962-63 : Γίνεται δεκτός, ύστερα από εξετάσεις, στην περίφηµη σχολή κινηµατογράφου IDHEC.  Η διαφωνία και σύγκρουσή του µε τον καθηγητή της σκηνοθεσίας οδηγεί σε πρόωρη λήξη τις σπουδές του.

1963-64 : Συνεχίζει τη φοιτητική του διαδροµή στο Musee de l’homme κοντά στον εθνολόγο – σκηνοθέτη Ζαν Ρους, όπου διδάσκεται το σινεµά-ντιρέκτ.

1964 : Επιστροφή στην Ελλάδα. Η επάνοδος στην πατρίδα συνοδεύεται από αναίτιο ξυλοδαρµό του από την αστυνοµία καθώς βάδιζε ανύποπτος. Επεισόδιο που τον επηρέασε και άλλαξε την διάθεση και τα σχέδιά του. Τότε η σκηνοθέτις Τώνια Μαρκετάκη του προτείνει να συνεργαστεί µε την εφηµερίδα «∆ηµοκρατική Αλλαγή» ως κριτικός. Προς µεγάλη έκπληξη όλων – και του ιδίου –  αντί να γυρίσει στην Γαλλία, όπως ήταν και το αναµενόµενο, έµεινε στην Ελλάδα. Και εργάστηκε
ως κριτικός.

1965 : Οι Φόρµινξ (ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο αδελφός του και µάνατζερ του συγκροτήµατος Νίκος), του προτείνουν να γυρίσει µια ταινία που θα προωθούσε την περιοδεία
τους στην Αµερική. Τότε, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, κάνει και το πρώτο γύρισµα στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί ντε Σπόρ, σε συναυλία του συγκροτήµατος, µε 8.000 θεατές. Η περιοδεία µαταιώθηκε και οι «Φόρµινξ» δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

1968 : Η µικρή µήκους «Εκποµπή». Πρώτη συµµετοχή στο Φ

Keywords
Τυχαία Θέματα