Tendts / Hanami / Daixie ‎– Finest Ego|Faces 12″ Series Vol. 5

Μια σαγηνευτική συλλογή διεθνούς ενδιαφέροντος, με αξιέπαινη ελληνική εκπροσώπηση μέσω των Tendts.

Εξ αρχής, καθώς έρχεσαι σε επαφή με τα τεκταινόμενα στο πέμπτο μέρος της σειράς 12’’ συλλογών Finest Ego|Faces, εντυπωσιάζεσαι από την εικαστική επιμέλεια που του επεφύλαξαν οι εμπνευστές του. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την ακρόαση του ηχητικού υλικού που εσωκλείει, αντιλαμβάνεσαι ότι οι εικόνες που το περιβάλλουν εξωτερικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτές που κατακλύζουν το μυαλό τις στιγμές που το ακούς.

Η σειρά δωδεκάιντσων LPS για την οποία γίνεται

λόγος, αποτελεί «τέκνο» των βερολινέζικων ετικετών Finest Ego και Project:Mooncircle. Στην ουσία, δηλαδή, απόρροια της σύμπραξης δύο εταιρειών (με κοινό δημιουργό το κατάστημα μουσικής και παραφερναλίων αυτής hhv) που δραστηριοποιούνται μουσικά με κυκλοφορίες άλμπουμ και διοργάνωση εκδηλώσεων από τον ευρύτερο σύγχρονο ηλεκτρονικό χώρο, με ειδίκευση σε future bass, beats, dubstep, glitch και hip hop ακροάματα/θεάματα. Μέσα στις συλλογές αυτές, λοιπόν, φιλοξενούνται αισθαντικά και ατμοσφαιρικά δείγματα μιας – κατ’ εξοχήν – αστικής electronica που σβήνει αργά μέσα σε ένα πέλαγος συναισθηματισμού, παραγόμενη από διάφορους φερέλπιδες δημιουργούς ανά τον κόσμο.

Στο προαναφερθέν πνεύμα τοποθετείται ηχητικά κι ο παρών δίσκος, με τους εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενους (κρητικής καταγωγής) Tendts να πρωτοστατούν με τέσσερα κομμάτια, και τον Βρετανό Hanami (τον αποκαλείς και Ryan Newton) και τον εγκατεστημένο στην Αυστραλία Daixie (Alex Xie) να δίνουν στίγμα προσθέτοντας ακόμη τρία έκαστος. Τα δέκα αυτά tracks (της ψηφιακής έκδοσης – επτά στο βινύλιο), θα συνηγορήσουν στην πιο ισορροπημένη και αποτελεσματική συγκομιδή της σειράς έως και σήμερα, τόσο από άποψη ποιότητας όσο και σε σχέση με τις υφολογικές παρεκκλίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Συγχρόνως, φέρει έναν οικουμενικό χαρακτήρα που ανοίγει διάπλατα τις αγκάλες του προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ξεκινώντας με τις μελίρρυτες συνθέσεις των Tendts (τους οποίους μας σύστησε έξοχα ο Κώστας Καραμιχάλης εδώ), σμίγεις με ένα ντουέτο που με εφαλτήριο την techno πλευρά του Detroit και τις tribal προσμίξεις αυτού, διασχίζει ambient/leftfield hip hop εκτάσεις ανάλογες με εκείνες της Warp των ‘90s / ‘00s, προσεγγίζοντας τελικά τους Darkstar (και την εν γένει μελλοντολογική dub πραγματικότητα της Hyperdub). Εστιάζοντας, τώρα, στο εξαίσιο “Truth Is”, γεύεσαι την ικανότητά των αδερφών Φώτη και Χρήστου Παπαδάκη στην οικοδόμηση ενός υβριδίου μελωδικότητας και ρυθμολογίας, προερχόμενου από τη συνομιλία ηλεκτρονικών και φυσικών οργάνων. Ένα track που προξενεί παραπλήσια συγκίνηση με εκείνη των κομματιών του The Campfire Headphase των Boards Of Canada. Εν συνεχεία, τους παρακολουθείς να στήνουν ένα επίμονο downtempo γαϊτανάκι από bleeps/beats (“I Met A Girl”), να επιμελούνται ενός διεισδυτικού drone αλά Mechanimal (“No!”) αξιοποιώντας κιθάρες (με delay και reverb εφέ) και ψηφιακά κρουστά (drum pads/machines κλπ), και να συντονίζονται με το bass σκηνικό προσθέτοντας βαθιά γυναικεία φωνητικά (“Left Undone”).

Ιδωμένα μέσα από ένα φουτουριστικό house πρίσμα, που λαμβάνει υπόψη του τον ερωτισμό-ηδονισμό στο grime χαρμάνι του Burial, τα προϊόντα της καλλιτεχνικής φαντασίας του Hanami φορούν ένα μανδύα σύγχρονο και ταυτόχρονα παλιομοδίτικο. To κομμάτι που φέρει το όνομα του προκείμενου παραγωγού και στο οποίο προσδίδεται μια διακριτή ντίσκο-φανκ χροιά, καθώς και το “Fruition” (ο Burial θα το συμπεριελάμβανε σε ένα νέο Untrue, αν αποφάσιζε να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο εν έτη 2013), αποτελούν δύο από τις πραγματικά εξέχουσες απόπειρες του δημιουργού από το Hertfordshire. Από… την άλλη, ο Daixie, θα έλεγα πως αναμφίβολα ανήκει στις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές «περιπτώσεις» της τρέχουσας χρονιάς. Διευθύνοντας μια laptop electronica, ο μόλις 19 ετών παραγωγός με ρίζες από Καμπότζη και Κίνα, παρόλο που δεν συμπλήρωσε επισήμως ούτε χρόνο παρουσίας στο μουσικό στίβο, κατορθώνει με καθεμία από τις εμπνεύσεις του να κινητοποιεί αβίαστα τα αντανακλαστικά μας. Ο ειρμός του ρέει ακατέργαστα και ελεγειακά, εν μέσω σαγηνευτικής αρμονίας θραυσμάτων από beats, field recordings και ιδεών σε φωνητικά και φυσικά όργανα, καταθέτοντας ένα εξωτικό κολάζ από λούπες και samples. Tο οποίο κολάζ, μοιάζει να μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του Daixie για τα πρώτα εγχειρήματα του Four Tet (“Pause”- “Rounds”).

Κλείνοντας, θα σας παρότρυνα να αφήσετε τη βελόνα να ακουμπήσει στα αυλάκια του δίσκου, ή να κλικάρετε στον παρακάτω streaming player, ώστε να επιτρέψετε στο άλμπουμ αυτό να σας «πλημμυρίσει» με υπέροχα ηχοτοπία.

Label: Finest Ego και Project:Mooncirle
Track(s) For Your Mixtape: Όλα

Keywords
Τυχαία Θέματα