Stuck In The 90s: The Rotten Apple Remix Collection

12:52 22/5/2013 - Πηγή: Mixtape

Κατά την περίοδο της μεγάλης άνθησης του hip-hop, που είναι αναμφίβολα η δεκαετία του ’90, αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και η «βιομηχανία» των remix. Εδώ, όπως λέει και ο τίτλος, θα ασχοληθούμε με 10 remix καλλιτεχνών κυρίως από την Νέα Υόρκη (γνωστής και ως “Big Apple” και στην hip-hop φρασεολογία “Rotten Apple”), κάνοντας όμως και μια παραχώρηση ως προς την ευρύτερη Tristate Area.

Ειδικότερα θα καταπιαστούμε με τριών κατηγοριών remix, αναφέροντας και σε ποια κατηγορία κατατάσσουμε το καθένα:
α) remix που κυκλοφόρησαν

ως singles και έγιναν επιτυχίες ως κύριες εκδόσεις,
β) remix, που κατά τη γνώμη μου, υπερέχουν των κύριων εκδόσεων, και
γ) remix γνωστών (ακόμη και πολύ γνωστών) κομματιών που δίνουν άλλα χαρακτηριστικά στα βασικά κομμάτια.

Δεν θα ασχοληθούμε με remix που έχουν ίδιο beat με το κύριο κομμάτι αλλά απλά προστίθενται rapper, αν και μη συμπεριλαμβάνοντας το remix του ‘Flava in ya ear‘ προκλήθηκε μια μικρή στενοχώρια λόγω της αριστουργηματικής εισαγωγικής ρίμας του Notorious B.I.G.

1) The Notorious B.I.G. – ‘One More Chance’ (remix) (κατηγορία α)

Μιλώντας λοιπόν για τον Biggie, ξεκινάμε με μια τεράστια επιτυχία του. Ο Puff Daddy έβγαλε αυτό το remix ολοκληρώνοντας την αλλαγή παραδείγματος του στερεοτυπικού ράπερ της Νέας Υόρκης από αυτό του μικρό-εγκληματία του street corner σε αυτό του δήθεν μεγαλοπλουσίου τύπου Scarface που πίνει Crystal, φοράει Gucci και οδηγεί Bentley.

Click here to view the embedded video.

1) Method Man feat. Mary J. Blige – ‘I’ll Be There For You/You’re All I Need To Get By’ (κατηγορία α)

Πάλι Puffy. Εδώ, χωρίς να αλλάξει πολύ την αρχική σύλληψη του RZA, «μαλάκωσε» τον ήχο, πρόσθεσε τα φωνητικά της Mary J. Blige και οι Wu-tang κατόρθωσαν να φτιάξουν συναισθηματικό-ερωτικό κομμάτι, χωρίς πολλές γωνίες, αλλά και χωρίς πολλές παραχωρήσεις στην rough ‘n’ rugged αισθητική τους.

Click here to view the embedded video.

3) Black Moon – ΄I Got Cha Opin [Remix]‘ (κατηγορία α)

Μάλλον η μεγαλύτερη επιτυχία των Black Moon. To κομμάτι, χάρη και στα samples του Barry White όπως τα επεξεργάστηκαν οι Beatminerz, μεταμορφώθηκε από άλλη μία εκδήλωση μετεφηβικής επιθετικότητας σε κάτι πολύ πιο εσωτερικό και ώριμο.

Click here to view the embedded video.

4) Artifacts feat. Busta Rhymes – ‘C’mon Wit Da Git Down (Buckwild Remix)’ (κατηγορία β)

Ο Buckwild εδώ πετυχαίνει ίσως την πιο «μεστή» αξιοποίηση του αριστουργήματος του David Axelrod - ‘Holy Thursday’. Έχοντας, λοιπόν, φτιάξει αυτό το υποφωτισμένο και υπνωτικό beat, ο Busta Rhymes μπαίνει μεν στο κομμάτι «doin’ Busta things» αλλά αυτοπεριορίζεται βελτιώνοντας το τελικό αποτέλεσμα, κάτι σαν το James Brown σε jazz ενορχηστρώσεις (άσχετο: ψάξτε την εκτέλεση του “Sunny” από τον τελευταίο).

Click here to view the embedded video.

5) Kool G Rap feat. Nas - ‘Fastlife (Buckwild Remix)’ (κατηγορία β)

Συνεχίζοντας με το διακεκριμένο μέλος των Diggin’ in the Crates, ο Buckwild διορθώνει μια «αδικία» -λόγω κάκιστης επιλογής beat- που έγινε σε αυτή τη (σπάνια) συνεργασία του μάστορα της «βαρειάς» νεοϋορκέζικής hip-hop με τον λαμπρότερο μάλλον μαθητή του. Γυρίζει τον Nas στην εποχή του Live at the barbecue και τον Kool G Rap στην εποχή του Juice Crew.

Click here to view the embedded video.

6) Poet / Prodigy / Godfather Don – ‘The Heat Is On (Unreleased version)’ (κατηγορία β)

Αφαιρώντας κάθε τι περιττό, ο Godfather Don έφτιαξε τον τέλειο καμβά ώστε η δυναμική του συγκεκριμένου κομματιού του «ήχου του Queensbridge» να αποδοθεί πλήρως (σημ.: ως προς τον ήχο του Queensbridge με το καλό ίσως επανέλθουμε).

Click here to view the embedded video.

7) The Fugees – ‘Fu-Gee-La (Refugee Camp Global Mix)’ (κατηγορία γ)

Εκπληκτικό Remix μιας τεράστιας επιτυχίας. Όποτε οι Fugees προσθέτουν ρίμες σε αϊτινή/κρεολική διάλεκτο κερδίζουν. Όποτε προσθέτουν και ακουστικές κιθάρες, ομοίως. Αν προστεθεί και ο κυρίαρχος ρόλος της Lauryn στο κομμάτι, μιλάμε για θρίαμβο!

Click here to view the embedded video.

8) Organized Konfusion feat. Large Professor – ‘Stress (Extra P Remix)’ (κατηγορία γ)

Φοβερό remix του Large Professor. Βάζοντας ανάλαφρα jazz στοιχεία και επιταχύνοντας τα bpm μεταλλάσσει ένα βαρύ κομμάτι (που γνώρισε σχετική επιτυχία) με μεγάλη ένταση, καθιστώντας το ιδιόρρυθμα αγχολυτικό. Πολύ ωραία και η ρίμα του Xtra P.

Click here to view the embedded video.

9) Public Enemy – ‘Shut’ Em Down (Pete Rock Remix)’ (κατηγορία γ)

Ίσως ένα απ’ τα καλύτερα remix όλων των εποχών χάρη στα παραμορφωμένα πνευστά του Pete Rock. Και εδώ υπάρχει μετάλλαξη: ό,τι χάνεται από την αρχική ορμή του πρωτοτύπου, κερδίζεται από τη διαυγή συνοδεία των στίχων, κάνοντας τους τελευταίους σαφέστερους.

Click here to view the embedded video.

10) Nas feat. Sadat X – ‘One Love (One L Remix)’ (κατηγορία γ)

Κλείνουμε με ένα remix των Groove Merchantz. Η (έμμεση) επιρροή των Portishead είναι εμφανής. Πολύ δυνατή και η συμμετοχή του Sadat X, ο οποίος λόγω της χαρακτηριστικής φωνής του προσθέτει (όσο είναι αυτό δυνατό!) “street cred” σε κομμάτι με θέμα τη ζωή των οικογενειών και των φιλών των κρατουμένων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Αξίζει πάντως και το άλλο «επίσημο» remix του κομματιού, το LG main mix – με τα περισσότερα soul στοιχεία.

Click here to view the embedded video.

Keywords
Τυχαία Θέματα