Sequence Theory Project – “The Collapse Of Civilization”

15:39 11/3/2013 - Πηγή: Mixtape

Στο καντράν των ετών κειτόταν σχηματισμένο το 2010, κι οι αρχικές αντιστάσεις κάμφθηκαν σχετικά σύντομα. 2012 και το δεύτερο πλήρης διάρκειας δημιούργημα των Sequence Theory Project καταφθάνει. Οι αντιστάσεις δεν ξεπροβάλλουν στιγμή…

Εκείνο το προ τριετίας ξάφνιασμα, ως απόρροια του άλμπουμ Toyland, σκιαγράφησε μια αλληλουχία μεταμεσονύχτιων διαλόγων ανάμεσα σε φυσικά όργανα και ηλεκτρονικές παρεμβολές. Το αναπάντεχο της άφιξης του ολοκληρωμένου πλάνου (είχε προηγηθεί κι ένα EP) του αθηναϊκού σχήματος, θα συμπληρώσει εκστατικά

το νεοφερμένο πόνημα αυτού, κάτω απ’ την περιγραφική επονομασία The Collapse Of Civilization. Λειτουργεί, δε, ως μια συνειδητή καταγραφή των εμπειριών των μελών του, από την αύρα του σύγχρονου zeitgeist και τις σαρωτικές μεταβολές που αυτή καταδεικνύει στις κοινωνίες των δυτικών (κυρίως) κρατών.

Αναζητώντας επίκεντρο, σημεία αναφοράς και προσλαμβάνουσες, που καθόρισαν το μωσαϊκό ήχων της τρίτης τούτης αυτοοργάνωσης των Sequence Theory Project, προσανατολίζεται κανείς στον υποδειγματικό συγκερασμό επιβλητικότητας λυρισμού (εκ της κλασικής μουσικής, των jazz και ambient) και σκουρόχρωμης αστικής μελαγχολίας (μέσα από trip hop, dubstep, breakbeat, dub μοτίβα). Καθεμία από τις δώδεκα ηχητικές στοιβάδες του εγχειρήματος, διαμορφώνεται με γνώμονα την επίτευξη μιας δραματικής- κατά βάση- θεατρικότητας, που σε καθηλώνει μονομιάς και σε λυγίζει προοδευτικά. Οδηγός, η αξιοποίηση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των συμβαλλόντων πλευρών του σεξτέτου. Ήτοι, η γόνιμη διαδραστικότητα φωνητικών, πιάνου, συνθετητών και λοιπών πληκτροφόρων, καλίμπας, τρομπέτας, βιολιού, κιθάρας, μπάσου, ψηφιακών samples και ρυθμών.

Η μουσική των STP κατασκευάζει νοερά πυροτεχνήματα, τα οποία και διασκορπίζουν στον ουρανό σου υπέροχους χρωματισμούς. Δες φως και μπες, μέσω του σαγηνευτικού διδύμου “Κύτταρα” – “Angel’s Lullaby”. Η βασική βοκαλίστρια Μελεντίνη (κατά κόσμον Έλενα Τόλια + πιάνο, τρομπέτα, synths, στίχοι, σύνθεση), της οποίας το προσωπικό ντεμπούτο μόλις κυκλοφόρησε, αμφιταλαντεύεται μεταξύ ιδιόμορφου παγανισμού και εύθραυστων καταθέσεων. Στο νου μου, σχηματίζει μια εικόνα που θέλει σιαμαίες την Kazu Makino (Blonde Redhead) και τις αδερφές Casady (CocoRosie). H ερμηνευτική πλαισίωση απ’ τις αναγεννησιακής υφής σοπράνο ακροβασίες της Θεοφανώς Μέλιου, κρίνεται απαραιτήτως έξοχη.

Oι ζυμώσεις τους στροβιλίζονται γύρω από το δίπολο της αθωότητας που πηγάζει από την παιδική ηλικία και της αδυσώπητης πραγματικότητας, η οποία προάγει την σκυθρωπότητα και τον εκτεταμένο προβληματισμό. Σε παράλληλο χρόνο, επιλέγουν να διεμβολίσουν την ψυχρότητα των ηλεκτρονικών στοιχείων με τη θέρμη ενός μελωδικού πυρήνα. Σε περιμένουν τα downtempo τεκμήρια των “It’s Time” και “Saddest Beauty”, με τα έγχορδα και πνευστά να συνηγορούν. Προηγουμένως, θα δοθεί μια προειδοποιητική βολή (“Silence”), υπό την σύζευξη djing γυρισμάτων και ανατολίτικων θεμάτων. Καταλύτης, κι η συνολική παραγωγή του Wris Orpheus (Ριχάρδος Ορφέας König + djing, sampling, πλήκτρα, σύνθεση).

Η υφέρπουσα κλειστοφοβία του The Collapse Of Civilization, στέκεται σποραδικά πλάι σε στιγμές ξεγνοιασιάς. Φερ’ ειπείν, το κυκλικά σκοτεινό “Dark Heart” θα ακολουθήσει την dub εκπυρσοκρότηση του “That Day”, τα “Choco Choco” και “Little Things” θα κατευθύνουν προς χορευτική εκτόνωση. Κι αν κάτι απουσιάζει για να μπει ολοκληρωτική σφραγίδα εδώ, αυτό είναι η εκτενής χρήση της ελληνικής γλώσσας, που στο προαναφερθέν “Κύτταρα” διαλύει κάθε εισήγηση που διαβεβαιώνει πως οι δυτικές φόρμες (ροκ, ηλέκτρο και συγγενικές αυτών), δεν “αποδέχονται” την εθνική μας λαλιά.

Οι Sequence Theory Project τακτοποιούν σκέψεις, δράσεις, συναισθήματα και παρορμήσεις, σε ένα φύσει “φωτογραφικό” άλμπουμ. Το ηχογράφημά τους, κομίζει δυσοίωνα μηνύματα, ενώ ταυτοχρόνως λειτουργεί με ένα απόλυτα καθαρτικό τρόπο. Ας κρατήσουν οι ακροάσεις…

Label: Ανεξάρτητη κυκλοφορία – Sequence Theory Productions
Track(s) For Your Mixtape: “Κύτταρα”, “Saddest Beauty”, “It’s Time”

Keywords
Τυχαία Θέματα