O Μικρός Έγιολφ – Φεστιβάλ Αθηνών

16:49 16/6/2012 - Πηγή: Mixtape

Ο τραγικός χαμός ενός μικρού αγοριού είναι το δραματικό επίκεντρο που δημιουργεί κύματα στις ζωές μιας τυπικά δυσλειτουργικής Ιψενικής οικογένειας.

Η ομάδα Grasshopper αποδομεί τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας του «Μικρού Έγιολφ», ενός έργου της τελευταίας περιόδου του Ίψεν, αποκαλύπτοντας τα ζωντανά ανδρείκελα, που στην πραγματικότητα είναι, ικανά μόνο να αντιδρούν μηχανιστικά σε ερεθίσματα.

Όλοι τους βρίσκονται  εγκλωβισμένοι μέσα σε μια σκηνή-φάκα, οριοθετημένη μόνο από φως, χτισμένη από τις εμμονές τους

και τις προσταγές της περιόδου της οποίας αποτελούν προϊόντα.  Κινούνται μέσα στον χώρο μόνο διαισθητικά, προγραμματισμένοι (υπόδουλοι) στους κώδικες των κοινωνικών συμβάσεων. Έξω , στα  όρια με το σκοτάδι, αρχίζει ο αληθινός κόσμος τον οποίο είναι ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν. Όλοι, εκτός από τον μικρό Έγιολφ, ο οποίος μπορεί ακόμα να βλέπει μέσα από τις συμβάσεις και να παίζει με την άκαμπτη συμπεριφορά των μεγάλων.

Η αναγνώριση, από το κοινό, αυτών των μηχανισμών μέσα από την άκρατη εξωτερίκευση και φυσικοποίηση των πιο ενδόμυχων, καλυμμένων αντιδράσεων, είναι το στοιχείο που μετατρέπει σε κωμικά στοιχεία ακόμα και τις πιο σπαρακτικές στιγμές του δράματος. Φιλτράρονται έτσι, σε εύπεμπτη μορφή για το κοινό και υποφερτή αναισθητοποίηση για τους ίδιους τους χαρακτήρες, οι πιο αποτρόπαιες εκμυστηρεύσεις και ένοχες ανομολόγητες εξαρτήσεις.

Η εντονότερη δραματική στιγμή του έργου χτυπάει σαν απροειδοποίητη αστραπή, όταν αυτό το φίλτρο ταράζεται στιγμιαία και υποχωρεί στην πιο αβάσταχτη εξέλιξη. Τότε φανερώνεται μια σύντομη ωμή ματιά στον «αληθινό» ρυθμό παράδοσης των διαλόγων και τις ρεαλιστικές αντιδράσεις των πρωταγωνιστών απέναντι στην καταιγίδα συναισθημάτων που τους παρασέρνει.

Χωρίς αυτή τη στιγμή για να  γειώσει ανθρώπινα τα όσα παρατηρεί ο θεατής, η παράσταση θα ήταν άλλη μια (η πιο καλοδουλεμένη που έχουμε δει βέβαια) απόπειρα μοντερνοποίησης με την «μέθοδο/νοοτροπία Λάνθιμου», η οποία άλλοτε πετυχαίνει και άλλες φορές απλά κουράζει.  Οι ηθοποιοί της ομάδας (συμπεριλαμβανομένου του απίστευτα ταλαντούχου και φυσικού μικρού Γιάννη Στρατούλια) βρίσκουν την χρυσή τομή ανάμεσα στο κωμικά υπερβολικό καιτο δραματικά αποστασιοποιημένο χωρίς να παραστρατούν εκτός μονοπατιού σε κενές γραφικές μανιέρες. Η προσέγγιση του νεαρού σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά καταφέρνει να δώσει στην προσέγγιση αυτή σκοπό και ουσία, πέρα από μια (όντως) ψαγμένη εικαστική άποψη.

Μετάφραση: Μαρία Αδάμ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Επιμέλεια Κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Συνεργασία στη δραματουργία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κέλλυ Παπαδοπούλου
Σχεδιασμός εικόνας: Μυρτώ Δεληβοριά

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
14-16 & 18-20 Ιουνίου, 21:00

Τιμές εισιτηρίων
20 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένα)

Θέατρο Πόρτα, Μικρή σκηνή
Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι
Τηλ: 210 7711333
www.greekfestival.g

Keywords
Τυχαία Θέματα