NO

10:43 1/2/2013 - Πηγή: Mixtape

Ο Pablo Larraín επιστρέφει με την νέα του ταινία Νo για να αφηγηθεί την πραγματική ιστορία μιας διαφημιστικής εκστρατείας, η οποία στόχευε να αλλάξει την πολιτική πορεία της Χιλής. Η ταινία μας μεταφέρει στο 1988, όταν ο Pinochet αναγκάζεται λόγω διεθνών πιέσεων να καλέσει τον λαό σε δημοψήφισμα, με σκοπό να νομιμοποιήσει την προεδρία του. Με ελάχιστα μέσα και υπό τον συνεχή φόβο της δικτατορικής πίεσης, η

αντιπολίτευση ζητάει από τον παράτολμο νεαρό διαφημιστή, René Saavedra (Gael Garcia Bernal) να ηγηθεί την καμπάνια του “Όχι”. Επιστρατεύοντας δυνατές πρακτικές του μάρκετινγκ και προβάλλοντας την ελπίδα και το χιούμορ, μια μικρή ομάδα ανθρώπων επιδιώκει να επιτύχει το φαινομενικά αδύνατο.

Ο Gael Garcia Bernal είναι εξαιρετικός στον ρόλο του διαφημιστή, ενισχύοντας την ερμηνεία του με μια βαθιά ειλικρινή απλότητα. Ακόμα κι αν το προσωπικό του δράμα δεν έχει για τον θεατή τον ίδιο συναισθηματικό αντίκτυπο με την επαγγελματική του μάχη, ο ταλαντούχος ηθοποιός μας κερδίζει αβίαστα, με έναν τρόπο φυσικό και αντιηρωικό. Αυτή η εσωτερική ερμηνευτική προσέγγισή του, όχι μόνο δεν εμποδίζει την εξέλιξη του χαρακτήρα, αλλά εξυπηρετεί και στην ανάδειξη του πραγματικού πρωταγωνιστή της ταινίας, δηλαδή της ίδιας της ιστορίας.

Ο σκηνοθέτης επιλέγει έξυπνα να γυρίσει την ταινία με U-matic κάμερα της δεκαετίας του ’80, προσδίδοντας ρεαλισμό και συνοχή στο τελικό αποτέλεσμα. Οι εικόνες μυθοπλασίας συνδυάζονται αρμονικά με πραγματικές αρχειακές εικόνες, όπως η αισιόδοξη εμπορική καμπάνια λειτουργεί εν μέσω μιας τόσο δυσοίωνης εποχής, προσκαλώντας τον θεατή να ζήσει όσο το δυνατό πιο έντονα τις ηλεκτρισμένες εκείνες μέρες.Το φιλμ με ένα πολύ άμεσο, κινηματογραφικά και αφηγηματικά τρόπο καταφέρνει να ξεπεράσει τα όρια της χώρας της και να ξεχωρίσει σαν ένα δημιούργημα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Αφήνοντάς μας να κρυφοκοιτάξουμε στα παρασκήνια αληθινών γεγονότων, μας ανυψώνει συναισθηματικά, ενώ παράλληλα εγείρει προβληματισμούς για θέματα πολιτικής και ηθικής. Με δυο λόγια, η ταινία πετυχαίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα αντίφαση: να βγούμε από την αίθουσα τραγουδώντας στα ισπανικά “Χιλή, η ευτυχία έρχεται”, γεμάτοι ελπίδα και αισιοδοξία, ενώ την ίδια στιγμή να συνειδητοποιούμε τη δύναμη των mass media και την ευκολία με την οποία ένας λαός μπορεί να κατευθυνθεί.

Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2013, προβάλλεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες Ααβόρα, Gazarte Cinema, Μικρόκοσμος και Αθήναιον Cinepolis.

Δείτε το trailer παρακάτω:

Click here to view the embedded video.

NO

Πρωταγωνιστούν: Gael Garcia Bernal, Alfredo Castro, Antonia Zegers
Σκηνοθεσία: Pablo Larraín
Διάρκεια: 118 λεπτά

Διανομή: Strada Films

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixtape
  • NO