Medea Electronique Koumaria 2011 Residency @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Αρχικά να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στους ιθύνοντες της  Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, που δίνουν βήμα σε τέτοιου είδους events, κατά βάση “παραμελημένα” στη χώρα μας.  Είναι προφανέστατο πια ότι δίνεται έμφαση στη σύγχρονη τέχνη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το Borderline Festival 2011 που προηγήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όσο και το επικείμενο που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλη στη Στέγη.

Η φιλοξενία λοιπόν του Medea Electronique

Koumaria 2011 Residency, ήρθε για να επιβεβαιώσει την παραπάνω διαπίστωσή μας, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο περιορισμένες ευκαιρίες έχουν οι καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης να παρουσιάσουν στο ευρύτερο κοινό τις ομολογουμένως υψηλού επιπέδου δημιουργίες τους.

Το βράδυ του Σαββάτου λοιπόν, η ομάδα καλλιτεχνών Medea Electronique μας παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον ομαδικό αποτέλεσμα από το residency που πραγματοποιείται από το 2009 και κάθε χρόνο στην περιοχή της Σελλασίας, κοντά στην Σπάρτη, με κύριο θέμα τον αυτοσχεδιασμό. Εκεί, όπου μια κατοικία πλήρως εξοπλισμένη με στούντιο ήχου και εικόνας φιλοξενεί καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, με πεδία δράσης τους video, χορό, φωτογραφία, μουσική, σύνθεση κλπ.

Έχοντας παραταχθεί είτε ο ένας δίπλα στον άλλον, είτε απέναντι-απέναντι, ο καθένας καλλιτέχνης με το δικό του μέσο, συνέβαλλε ώστε να παρουσιαστεί ένα άκρως ενδιαφέρον αυτοσχεδιαστικό  καλειδοσκόπιο, που συνεπήρε το κοινό, που είχε σχεδόν γεμίσει την Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Το πεδίο αυτό δράσης συνοδευόταν παράλληλα από χορευτές και ηθοποιούς που αυτοσχεδίαζαν, ενώ διάφορες αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις χρησίμεψαν, ώστε να παραχθούν ήχοι χρήσιμοι προς επεξεργασία και αυτοσχεδιασμό.

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γεννήτριες ήχου, προτζέκτορες, μουσικά όργανα, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες είναι μερικά από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να παραχθεί αυτό το πολύ ενδιαφέρον ομαδικό αποτέλεσμα, που με τόσο μεράκι δημιουργήθηκε.

Πρωτύτερα, ένας καθηγητής φιλοσοφίας από τον Καναδά που συμμετάσχει σε αυτό το residency, ο Eric Lewis, έδωσε μια ομιλία με θέμα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο και την σχέση που έχει με την μουσική και την κοινωνία γενικότερα.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο όλο εγχείρημα είναι ο πολυπολιτισμικός διάλογος που δημιουργείται μεταξύ των καλλιτεχνών, με κοινή συνιστώσα την κοινή πειραματική γλώσσα. Διαφορετικές εθνικότητες, ποικίλα πεδία δράσης, γίνονται ένα προς τέρψιν της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της σύγχρονης τέχνης γενικότερα. Και του χρόνου!

[Σημείωση: Οι φωτογραφίες ειναι από την ιστοσελιδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών]

Keywords
Τυχαία Θέματα