Mechanimal

Ένα ντεμπούτο album που αναμέναμε αρκετό καιρό, από ένα ιδιαίτερο σχήμα που δικαίωσε με τον ιδανικότερο τρόπο την προσμονή μας.

Οι πιστοί αναγνώστες του mixtape.gr θα έχουν διαβάσει αρκετές φορές για τους Mechanimal  από το καλοκαίρι του 2011. Το νέο αυτό project του βετεράνου της ηλεκτρονικής μας σκηνής Γιάννη Παπαϊωάννου (ή ION) μας κέντρισε το ενδιαφέρον εξ’αρχής  και καθόλη τη διάρκεια του 2012 μας τροφοδότησε με αρκετά δείγματα

work-in-process, κάποιες πρώτες ζωντανές εμφανίσεις για να ολοκληρωθεί πια στο album που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες κάτω από την φιλόξενη στέγη της Inner Ear.

Οι Mechanimal γεννήθηκαν μέσα από την συνεργασία του ION με τον Freddie F. Στα φωνητικά – πετυχημένο φωτογράφο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, που μόνο αυτός ξέρει για ποιο λόγο γύρισε πριν από κάποια χρόνια πίσω στην Ελλάδα – στο τραγούδι “Lowland” στο περσινό EP του ION “The Last Days Of Spring“ (το οποίο για όποιον ενδιαφέρεται διατίθεται και τώρα δωρεάν ) .Το παζλ συμπληρώθηκε από τον Τάσο Νικογιάννη στην κιθάρα , παλιού επίσης γνωστού μας από τους Make Believe –  του οποίου η προσθήκη είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα. Γι’αυτό που ορίζουν και οι ίδιοι ως “Drone ΄n΄ Roll”.

Αν τεμαχίσουμε το Μηχανικό Κτήνος θα διαπιστώσουμε ότι στις φλέβες του κυλάει αίμα , καλώδια και χορδές. Οι στίχοι του ION και του Freddie F. όπως τους ερμηνεύει άριστα ο δεύτερος, με μία αναγκαία άλλα όχι τεχνητή θεατρικότητα δένουν με τα αναλογικά ηλεκτρονικά industrial τοπία και minimal techno beats του εξαίρετου παραγωγού και ο Νικογιάννης με το σκοτεινό drone που αναπαράγει με τους παραμορφωτές τις κιθάρας του, σε βουτάει και δεν σε αφήνει.

Το σύνολο των 10 tracks που συνθέτουν το “Mechanimal” δεν έχουν σημείο αναφοράς σε οτιδήποτε δισκογραφήθηκε σε εγχώριο label, κοιτάει στα μάτια πετυχημένες κυκλοφορίες του εξωτερικού, και ορίζει τον σύγχρονο αστικό ήχο μιας πόλης, της Αθήνας που καταρρέει, ενός αστικού ιστού που δαγκώνει και σου δείχνει τα δόντια του ανά πάσα στιγμή.

Μετά από πολλά χρόνια, αν είμαστε τυχεροί – ή άτυχοι; – θα μνημονεύουμε το album των Mechanimal ως ένα από τα πιο καίρια και χαρακτηριστικά της ζοφερής Ελλάδας των ημερών που διανύουμε. Και η σημαντικότητα των καλλιτεχνικών έργων είναι αυτή: Να καταφέρνει να συλλάβει την ψυχική και ψυχολογική κατάσταση της κοινωνίας της οποίας είναι αποκύημα.

Tracks for your mixtape: Dead Roach Blues, Un/Mobility, Hole In My Heart
Label: Inner Ear Records


Οι Mechanimal θα παρουσιάσουν το album την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο Six D.OG.S. στην Αθήνα και την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στο Coo bar στη Θεσσαλονίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixtape