Diaries of A Film Buff #13

19:25 5/1/2014 - Πηγή: Mixtape

Aν ισχύει πως ό,τι κάνει κάποιος την πρώτη μέρα του χρόνου θα το κάνει για όλο το έτος, τότε ένα είναι το σίγουρο πως θα βλέπω ταινίες μανιωδώς και το 2014. Μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη βδομάδα του 2014 όμως, έχουμε αρκετές και καλές ταινίες που έχουν μείνει από το 2013. Καλή χρονιά σε όλους!

03.12.2013

Ο Εχθρός Μου: Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Ο Εχθρός Μου είναι μια καλοστημένη, στιβαρή δραματουργικά

ταινία, με σωστό σενάριο με αρχή, μέση και τέλος και με πολύ καλές ερμηνείες.

Το ενδιαφέρον της ταινίας έγκειται στο επίκαιρο όσο και διαχρονικό θέμα της (ξενοφοβία/ρατσισμός, εμείς και ο Άλλος, αλλά και τα όρια της “αποδεκτής βίας” και φυσικά η αυτοδικία), χωρίς βέβαια να αποφεύγονται κάποιες φορές οι ευκολίες και η κάπως μονοδιάσταστη χαρακτηρολογία. Σίγουρα πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες της εγχώριας παραγωγής όχι μόνο για φέτος αλλά και γενικότερα για τα τελευταία χρόνια.

04.12.2013

Exit Through the Gift Shop: Το φιλμ του διαβόητου Banksy εξερευνεί μια γκρίζα ζώνη, αυτή των ορίων μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας (ή ακριβέστερα mockumentary όπως έχει καθιερωθεί το ψευδοντοκιμαντέρ να λέγεται) και το κάνει με εξαιρετικό τρόπο. Βέβαια το φιλμ είναι κάπως παλιότερο (2010) όποτε μάλλον το γνωρίζετε ήδη.

Σίγουρα πρόκειται για ένα ενδιαφέρον όσο και διασκεδαστικό πείραμα που προσωπικά θα τοποθετούσα δίπλα στα ενδιαφέροντα αν και διαφορετικά μεταξύ τους Ι’m Still Here (το mockumentary για τον Joaquin Phoenix) και το Le Donk & Scor-zay-zee του Shane Meadows (ένα μουσικό mockumentary όπου εμφανίζονται και οι Arctic Monkeys), μιας και τα τρια παίζουν με τα όρια της πραγματικότητας στο σινεμά και τις προσδοκίες του κοινού από μια ταινία τεκμηρίωσης.

07.12.2013


Priest’s Children: Είναι αλήθεια, όσο και αν πρόκειται για κοινότοπη διαπίστωση, ότι η κωμωδία αφενός είναι ένα δύσκολο είδος και αφετέρου η γλώσσα του χιούμορ δεν είναι πάντοτε διεθνής. Όμως η κροάτικη κωμωδία του Vinko Bresan τα καταφέρνει παραπάνω από καλά, σχεδόν εξαιρετικά θα έλεγα και με το μαύρο, βέβηλο (με την καλή έννοια) αλλά και ανάλαφρο χιούμορ της μπορεί να διασκεδάσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Το σκηνικό, ένα μικρό ειδυλλιακό νησί στις ακτές της Αδριατικής, είναι ιδιανικά επιλεγμένο από το σκηνοθέτη ενώ υπάρχουν και αρκετοί δραματικοί τόνοι στην πλοκή που εμπλουτίζουν το σκελετό του φιλμ, δηλαδή την ανελέητη σάτιρα και την ειρωνεία για την Καθολική Εκκλησία και τα υποκριτικά ήθη της.

12.12.2013

Βlade Runner: Λίγα πράγματα μπορεί να προσθέσει κάποιος για υπερ-κλασικές ταινίες όπως αυτή εδώ (πραγματικά είναι να απορεί κανείς με τη μετέπειτα πορεία του Ridley Scott). Αυτό που σίγουρα μπορεί κάποιος που βλέπει πολλές ταινίες και έχει μια γενικότερη ιδέα από τη σύγχρονη (ποπ και όχι μόνο) κουλτούρα να βεβαιώσει είναι η τεράστια επίδραση που έχει ασκήσει από τη στιγμή που κυκλοφόρησε.

Μπορεί να μην ζούμε αυτή τη ρετρο-φουτουριστική δυστοπία που περιγράφει το φιλμ και κάποια επιμέρους στοιχεία του να έχουν κάπως παλιώσει, αλλά αυτό δεν αναιρεί το χαρακτηρισμό της ταινίας ορόσημο, τουλάχιστον για τη δεκαετία του ’80. Πολύ απλά χωρίς το Blade Runner ταινίες όπως οι 12 Πίθηκοι, το Akira ή τα Batman του Νolan αλλά και μουσικές όπως αυτές της Laurel Halo, του Oneotrix Point Never αλλά και της Janelle Monae δε θα ήταν όπως της ξέρουμε.

Πιθανόν από πλευράς επιρροής στην αισθητική ή μάλλον ουσιαστικά δημιουργίας μια νέας αισθητικής (τουλάχιστον σε πιο mainstream χωράφια) να είναι η πιο επιδραστική ταινία επιστημονικής φαντασίας μαζί με το Metropolis του Fritz Lang.

14.12.2013


Elefante Blanco: O Pablo Trapero είναι από τους καλούς Αργεντίνους σκηνοθέτες με μια τάση να καταπιάνεται με θέματα σχετικά με τον ανθρώπινο πόνο (Carancho- Το Αρπακτικό και Leonera οι γνωστότερες από τις προηγούμενες ταινίες του), με τρόπο κάπως ίσως επιφανειακό, “θεαματικό”, επιδιώκοντας κοινώς την συγκίνηση μέσα από τον νατουραλισμό στην παρουσίαση ακραίων καταστάσεων.

Είναι ένας τεχνικά άψογος σκηνοθέτης βέβαια, με καλά καστ και σενάρια κάτι που και στο Elefante Blanco αφήνει ικανοποιημένο το θεατή. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια από τις χειρότερες παραγκουπόλεις της Αργεντινής όπου δύο ιερείς προσπαθουν να προσφέρουν έργο και εμπλέκονται σε δύσκολες υλικά και ηθικά καταστάσεις. Η ιστορία αποτελεί επίσης ένα “φόρο τιμής” στη λεγόμενη Θεολογία της Απελευθέρωσης, μια κίνηση στην καθολική θεολογία υπέρ των φτωχών και καταπίεσμένων με σοσιαλιστικές και μαρξιστικές απολήξεις που βρήκε πρόσφορο έδαφος κυρίως στη Λατινική Αμερική στις δεκαετίες ’50-’60 (μια διαρκής αναφορά στην ταινία είναι ο Carlos Mugica, ένας από τους θιασώτες της που δολοφονήθηκε το 1974).

Eπίσης μπορεί ο Ricardo Darín (φώτο παραπάνω) να αποτελεί το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν του αργεντίνικου σινεμά αλλά έχει καταντήσει λίγο κουραστικό να παίζει σχεδόν σε όλες τις αργεντίνικες ταινίες που φτάνουν στις οθόνες μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα