Carla Bozulich (Evangelista)

10:19 9/11/2012 - Πηγή: Mixtape

Η Carla Bozulich που εμφανίζεται σήμερα Παρασκευή στο Six D.O.G.S. δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι ηχογραφεί για την καναδική Constellation Records (φαίνεται πως στη καρδιά των Ελλήνων μουσικόφιλων λίγο χώρο αφήνουν οι Godspeed You! Black Emperor). Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο γνωστή από τους ομόσταυλούς της στο label, η μακριά της μουσική διαδρομή (μετρά πλέον γύρω στα τριάντα χρόνια – από τα μέσα των 80s) είναι εξίσου αντισυμβατική και ενδιαφέρουσα. Αν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο εξάλλου δε θα ήταν το πρώτο

μη καναδικό project που θα αγκάλιαζε η επιλεκτική και φειδωλή στις κυκλοφορίες της εταιρεία (παρεπιπτόντως η Constellation γιορτάζει τα δεκαπέντε χρόνια από την ίδρυση της μια σειρά είτε διήμερων φεστιβάλ είτε μονοήμερων live ανά την Ευρώπη μέσα στο Νοέμβρη, με τη συμμετοχή έξι έως έντεκα συγκροτημάτων της κάθε φορά και είναι κρίμα που δεν θα περάσουν και από τα μέρη μας).

Άρχισε με πειραματικά, noise και industrial project που έφεραν εμφανή την επιρροή από καλλιτεχνικές πρωτοπορίες όπως το dada και πέρασε μια πιο άγρια εποχή ως μέλος των προβοκατόρικων Ethyl Meatplow. Έπειτα στράφηκε σε κάτι τελείως διαφορετικό, τους country κιθαριστικούς Geraldine Fibbers ενώ η αγάπη της για την κλασική americana αποτυπώθηκε στην διασκευή του Red Headed Stranger, ενός κλασικού δίσκου του Willie Nelson από το 1975, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος και την οποία μπόλιασε με μοντέρνα και πειραματικά στοιχεία. Με τον επί μακρόν συνεργάτη της κορυφαίο κιθαρίστα Nels Kline αυτοσχεδίασε στους Scarnella ενώ το εύρος τον καλλιτεχνικών της ανησυχιών επεκτείνεται στα soundtracks και τις πολυμεσικές εγκαταστάσεις σε διάφορα μουσεία και πρωτοποριακά φεστιβάλ.

H πιο ολοκληρωμένη μουσικά μετενσάρκωση της ανήσυχης Bozulich όμως είναι από το 2006 το σχήμα Evangelista. Για την ακρίβεια Evangelista είναι το όνομα του πρώτου LP στην Constellation ενώ στα επόμενα τρία (Hello Voyager, Prince of Truth και το περυσινό In Animal Tongue) υπογράφει χρησιμοποιώντας το Evangelista ως το όνομα του συγκροτήματος. Είναι ένα χωνευτήρι μουσικών ειδών και επιρροών (noise, industrial, blues, folk κ.λπ.) ενώ πλέον οι Εvangelista με την προσθήκη της μπασίστριας Tara Barnes και του πολυοργανίστα και ενορχηστρωτή Dominic Cramp.

Στιχουργικά διακρίνουμε πολλές αναφορές στην τρέλα και το παράλογο και που προσπαθεί αρθρώνοντας το να το ξορκίσει και να φτάσει στην κάθαρση, ενώ δε λείπει και η σύνδεση με τη θρησκεία και τη μεταφυσική εμπειρία. Η εκφραστική, τραχιά φωνή της συνοδέύεται από την αντίστοιχη, χωρίς πολλά στολίδια, σκοτεινή παραγωγή που παραμένει πανκ στο πνεύμα της. Eίναι το soundtrack για μια μοντέρνα παγανιστική τελετή στην οποία οδηγός είναι η ίδια και κοινωνοί οι ακριοατές της.

Οφείλουμε να πούμε βέβαια πως σήμερα στο Six D.O.G.S. η Carla Bozulich δε θα έχει μαζί της τους μουσικούς των Evangelista αλλά τον John Eichenseer μουσικό της συνεργάτη που μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το για καλλιτέχνες όπως Bjork, Laurie Anderson, Bria

Keywords
Τυχαία Θέματα