6 ελληνικές ταινίες για το Δεκαπενταύγουστο

10:07 15/8/2022 - Πηγή: MAD

Διακοπές στην πόλη!

Οι διακοπές είναι εδώ, αλλά δυστυχώς εσύ δεν μπορείς να ακολουθήσεις. Ίσως δεν έχεις λεφτά, ίσως στη σπάει η παρέα σου, δεν μπορείς να φύγεις τελοσπάντων. Μπορείς, όμως, να κάνεις πολλά και διάφορα! Οι επιλογές; Πoλλές!

Ο νέος ελληνικός κινηματογράφος έχει αρκετές εκπλήξεις. Ψάξε και δες μια από τις παρακάτω 6 ελληνικές ταινίες για το Δεκαπενταύγουστο!

«Το τελευταίο ψέμμα» (1958) του Μιχάλη Κακογιάννη

Ο πατέρας της Χλόης βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία

αλλά η μητέρα της πιστεύει πως πρέπει να συνεχίσουν να έχουν επαφή με τους ευκατάστατους φίλους τους με τη βοήθεια δανεικών χρημάτων. Μ` αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κόρη τους. Η Χλόη έχει επαφή με έναν πλούσιο μεσήλικα γνωστό τους, τον Δρίτσα, όμως, ένα βράδι θα γνωρίσει τον πλούσιο Γαλάνη.

«Το θαύμα της Μεγαλόχαρης» (1965) του Κώστα Στράντζαλη

Σε ένα ναυάγιο, η Μαρία Μερφάτη χάνει τη μονάκριβη κόρη της Λίζα, αλλά με κανέναν τρόπο δεν θέλει να πιστέψει ότι το παιδί της πέθανε. Την αναζητά επί έξι ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Λίζα ζούσε, παρά τη θέλησή της, κοντά σε έναν γύφτο γυρολόγο ο οποίος την ανάγκαζε να ζητιανεύει στα πανηγύρια. Το κοριτσάκι διασώθηκε από τους άντρες ενός διερχόμενου πλοίου, οι οποίοι στη συνέχεια το άφησαν σε έναν ηλικιωμένο ψαρά και εκείνος το παρέδωσε στον γύφτο για να το πάει στους γονείς του. Τώρα, η Λίζα γνωρίζει την καλοσυνάτη Μαρία, την οποία συμπαθεί αμέσως, και ο γύφτος προσπαθεί να της αποσπάσει χρήματα, με αποτέλεσμα η Μαρία να καταλάβει ότι η κόρη της κάπου βρίσκεται ζωντανή. Η Λίζα, θέλοντας να πάει στην «καλή κυρία», το σκάει από τον γύφτο και με τη βοήθεια του Λευτέρη, ενός αγοριού που έρχεται στην Αθήνα για να μπει σε ορφανοτροφείο, φτάνει στο σπίτι των Μερφάτη. Η Μαρία κι ο άντρας της, ο Αλέκος, ξαναβρίσκουν επιτέλους την κόρη τους, ενώ υιοθετούν και τον Λευτέρη που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, προκειμένου να σώσει τη μικρή του φίλη.

«Φθηνά Τσιγάρα» (2000) του Ρένου Χαραλαμπίδη

Η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη αν και δεν βρήκε τότε την ανταπόκριση που της αντιστοιχούσε, έχει φτάσει πια σήμερα να αποτελεί μια mainstream επιλογή για θερινές προβολές. Ένας τριαντάρης άνεργος που δηλώνει εμφατικά «συλλέκτης στιγμών» παρατηρεί με ένα εφηβικό ενθουσιασμό την ζωή όπως εκτυλίσσεται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Μικρές νότες λυρισμού και jazz αυτοσχεδιασμοί συνοδεύουν τους νυχτερινούς περιπάτους του, με την πόλη να αναδεικνύει το πολλαπλό προσωπείο της. Συναναστρεφόμενος ο πρωταγωνιστής με μια σειρά διαφορετικών χαρακτήρων που μοιάζουν βγαλμένοι από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας του 2000, προσπαθεί να αντλήσει έμπνευση και να συλλέξει αυτές τις πολυπόθητες εμπειρίες. Η συνάντηση με μια νέα κοπέλα θα αποτελέσει την αρχή για μια γνωριμία που θα συγκλονίσει τον εσωτερικό του κόσμο, που επενδύεται μουσικά με την φωνή της Έλλης Πασπαλά.

«Δεκαπενταύγουστος» (2001) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη

Αύγουστος στην Αθήνα. Εποχή απόδρασης. Το καλοκαίρι τελειώνει και οι χαρακτήρες της ταινίας αναζητούν ένα θαύμα που θα αλλάξει τη ζωή τους. Αναζητούν τη φυγή προς μια καινούρια αρχή. Η ζέστη έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πορείες αδιέξοδες. Πόθοι και όνειρα καθημερινά.

Στο κέντρο της πόλης, μια τριώροφη πολυκατοικία αδειάζει από τους ενοίκους, που ετοιμάζονται να δραπετεύσουν για λίγες ήμερες. Τρία διαμερίσματα, τρεις παράλληλες ιστορίες, τρεις απόψεις της καθημερινής ζωής και τα θαύματα, που όλοι τους προσεύχονται να γίνουν το Δεκαπενταύγουστο.

Μέσα από τα μάτια ενός 17χρονου διαρρήκτη, που εισβάλλει στα άδεια διαμερίσματα, μαθαίνουμε τη “σκοτεινή πλευρά”, τις άλλες επιθυμίες, παραβιάζουμε τα μυστικά των ηρώων και περιμένουμε να δούμε αν τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα…

«Τσίου…» (2005) του Μάκη Παπαδημητράτου

Αθήνα, δεκαπενταύγουστος. Σε μιά άδεια σχεδόν πόλη, ένας ηρωινομανής, ο Τσίου, ψάχνει να βρει τη δόση του. Στην προσπάθειά του αυτή, μπλέκεται σε περιπέτειες, μπλέκοντας και άλλους ανθρώπους. Με ειρωνία και χιούμορ, παρουσιάζονται κωμικές καταστάσεις και ιστορίες τοξικοεξαρτημένων και όχι μόνο ατόμων στην Αθήνα του σήμερα. Βραβευμένη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας της διεθνούς ένωσης κριτικών FIPRESCI.

The post 6 ελληνικές ταινίες για το Δεκαπενταύγουστο appeared first on Mad TV.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεκαπενταύγουστο,dekapentavgousto