Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «H Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν, κόκκινη γραμμή η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας»

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε από το βήμα της 77ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επανειλημμένη και πιο επιθετική ρητορική τους Τουρκίας. «Εχω ξαναπεί ότι είμαι ανοιχτός στον διάλογο και στην επίλυση των διάφορων με σεβασμό και με βάση το διεθνές δίκαιο. Και συνεχίζω να είμαι», τόνισε.

Στη συνέχεια, είπε ότι η Τουρκία απειλεί ότι θα έρθει τη νύχτα αν το επιλέξει και ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνικού κράτους.

Επίσης,

ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με casus belli.

«Η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνας κόκκινη γραμμή, δεν θα την ανεχθούμε, είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εντεινόμενη αναθεωρητική ατζέντα κατά της Ελλάδας από την Τουρκία και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξόχως ανησυχητική την εντεινόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, τις πολλαπλές παραβιάσεις τα fake news και την άρνηση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε η Άγκυρα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και έκανε λόγο για εκστρατεία fake news σε ότι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο επί τη βάση του διεθνούς δικαίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε ότι η πλειοψηφία των πολιτών των δύο χωρών θεωρούν αλλήλους γείτονες και όχι εχθρούς.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή: «Είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα».

Αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. «Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο» σημείωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, χαρακτηρίζοντας παράλογες τις απαιτήσεις της Άγκυρας και στηρίζοντας την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία η τουρκική κυβέρνηση και η ηγεσία του ψευδοκράτους εξακολουθούν να απορρίπτουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα