Υπουργικό συμβούλιο με ανακοινώσεις για το fuel pass – Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τα καύσιμα θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει χιλιάδες πολίτες που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας.

Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, έτσι η ανακοίνωση θα γίνει στην εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα γίνει εξειδίκευση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα στις 15:00.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ποσό που θα δοθεί θα είναι υψηλότερο ενώ διευρύνονται και τα οικονομικά κριτήρια.

Έτσι για την βενζίνη, το

Fuel Pass 2 το ποσό θα διαμορφωθεί κοντά στα 60 ευρώ, ενώ στις νησιωτικές περιοχές, υπάρχει το ενδεχόμενο η επιδότηση να αγγίξει τα 70 ευρώ,  χωρίς να αποκλείεται ακόμα πιο γενναία παρέμβαση κοντά στα 80 ευρώ.

Αυτή τη φορά οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι αφού το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι τα 45.000 ευρώ.

Η διαδικασία χορήγησης θα είναι ίδια, ενώ η καταβολή του ποσού θα γίνεται είτε στον τραπεζικό λογαριασμό ή μέσω της άυλης κάρτας.

Αύξηση αναμένεται και στην επιδότηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης στην αντλία. Από τα 15 λεπτά με ΦΠΑ, η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στα 20 λεπτά και θα ισχύσει όπως και την προηγούμενη φορά οριζόντια για όλους.

Πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτροβόρων συσκευών

Σήμερα Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που αφορά στην αντικατάσταση ηλεκτροβόρων συσκευών από τα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις 30% έως 50%, με βάση το εισόδημα, για την αγορά καινούργιων συσκευών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται. Το πρόγραμμα επιδοτεί τόσο την καθαρή αξία της συσκευής όσο και τον αντίστοιχο ΦΠΑ, ενώ προβλέπει ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Το ανώτατο όριο της επιδότησης και για τις τρεις συσκευές είναι 1.845 ευρώ.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν σ’ αυτό περισσότερα από 200.000 τα νοικοκυριά και οι ενεργοβόρες συσκευές που θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν θα ξεπεράσουν τις 380.000.

Τα κριτήρια υπαγωγής είναι το εισόδημα, το πλήθος των μελών του νοικοκυριού, εάν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια και εάν είναι οικογένεια με ΑμεΑ.

Το ποσοστό επιδότησης καθορίζεται από το εισόδημα.

Η πρώτη κατηγορία αφορά πολίτες με εισόδημα έως 5.000 ευρώ και προβλέπει επιδότηση 50%, η δεύτερη κατηγορία καλύπτει εισοδήματα της τάξης των 5.001 έως 10.000 ευρώ και προβλέπει επιδότηση 45%, στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται τα εισοδήματα 10.001 έως 20.000 ευρώ και η επιδότηση διαμορφώνεται στο 35%, ενώ για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το ποσοστό της επιδότησης θα είναι 30%.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής:

-Ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για ζητήματα εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο του νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου του νομοσχεδίου για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δημοτική Αστυνομία, β) Νομικά πρόσωπα διαχείρισης και λειτουργίας λαϊκών αγορών, γ) Ζητήματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές οδικές μεταφορές επιβατών.

-Παρουσίαση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2022-2025.

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου: α) Έγκριση κυβερνητικών στόχων 2023, β) Έγκριση αναθεώρησης Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα