Βρυξέλλες: Τυνήσιος ο δράστης του μακελειού με τους 2 Σουηδούς νεκρούς – Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού το Βέλγιο

Εκκενώθηκε χθες (16/10) τελικώς το στάδιο Roi Beaudouin στο Heyzel, όπου βρίσκονται πάνω από 35.000 φίλαθλοι, μεταδίδει η βελγική τηλεόραση.

Για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, οι φίλαθλοι υποχρεώθηκαν να περιμένουν εντός του σταδίου για πάνω από δύο ώρες. Η αποχώρησή τους γίνεται σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, μετά

την επίθεση ενόπλου κοντά στο κέντρο των Βρυξελλών (Πλας Σεντκλέρ), όπου σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους και τραυμάτισε σοβαρά οδηγό ταξί, που νοσηλεύεται, πάντως εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

#BREAKING | A man has just shot dead several people in Brussels, with what appears to be a Kalashnikov. The suspect is believed to be on the run. (concordant sources)#Bruxelles #Belgium #Belgique pic.twitter.com/slHYVW9rj6

— Ratnesh Mishra (@Ratnesh_speaks) October 16, 2023

Το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο (το «4»), στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε (στο «3»).

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο με μήνυμά του στο Χ, ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε «επαγρύπνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα (17/10) τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.



Βέλγιο: Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης

Ο δράστης της επίθεσης με απολογισμό τουλάχιστον δύο νεκρούς το βράδυ χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να διαφεύγει, επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο πριν από λίγο.

Επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος είναι Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Eπίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου.

Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα