Βουλή: «Δεν έχει παράνομο λογισμικό το ελληνικό Δημόσιο»-Βροχή τα ερωτήματα στον Διοικητή της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις

Το ότι η χώρα μας δεν κατέχει το παράνομο σύστημα Predator επισήμανε ο διοικητής της ΕΥΠ στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία διεξήχθη στη Βουλή, κεκλεισμένων των θυρών, στη σκιά των αποκαλύψεων για παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη ότι η απόπειρα παγίδευσης

του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και Διαφάνειας, καθώς στοχοποιήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών. Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης, φέρεται να ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καστανίδης.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φέρεται απευθυνόμενος στον Διοικητή της ΕΥΠ να ρώτησε αν ο κ. Κοντολέων γνώριζε τον Πρωθυπουργό πριν την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware.

Τότε κατά πληροφορίες αντέδρασε έντονα ο Πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθ. Μπούρας προσπαθώντας να σταματήσει τη ροή των ερωτήσεων.

Εξάλλου, ο Διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να δέχθηκε σειρά ερωτήσεων με αφορμή παλιότερη επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που είχε μιλήσει για ιδιώτες που κάνουν παρακολουθήσεις.

Ζητήθηκε να γνωστοποιηθεί ποιοι είναι οι ιδιώτες αυτοί και τους λόγους για τους οποίους είναι δυνατόν σε έναν ιδιώτη να χρησιμοποιεί ακριβά συστήματα παρακολούθησης.

Τι απαντούν από την κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από κυβερνών κόμμα, στη Συνεδρίαση τονίστηκε πως «ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα» και πως «ίχνη από το λογισμικό Pegasus αποκαλύφθηκε πως υπήρξαν από το 2018 στη χώρα μας, κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «η εταιρία krikel έκανε σύμβαση επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με υπουργό τον κύριο Τόσκα και ουδέποτε έκανε σύμβαση με την νυν κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρθηκαν σε ζητήματα εύρεσης παράνομου λογισμικού υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε., καθώς βρέθηκαν σε πέντε υπουργούς στη Γαλλία, στον Σαρλ Μισελ, στην Ουγγαρία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επισήμαναν πως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακακης -μετά από παλιότερη επικοινωνία με τον πρόεδρο της βουλής- έχει ξεκινήσει να καταρτίζει σχέδιο ασφαλείας επικοινωνιών για τους βουλευτές.

Για συγκάλυψη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα τεκταινόμενα στην συνεδρίαση μετά την λήξη της ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος είπε:

«Θεωρούμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού.

Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά 3 εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες. Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγονται την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο…

Ενδεικτικά αναφέρω την Δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόληψης προσωπικού ΕΥΠ.

Η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ήταν κοινός».



Keywords
Τυχαία Θέματα