Βασίλειος Μπαρμπούνης: Έχουν γίνει άλματα στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

Σιωπηλό δολοφόνο αποτελεί ο καρκίνος του παγκρέατος, καθώς το πάγκρεας, τοποθετημένο πίσω από το στομάχι και χαμηλά στην κοιλιά, αργεί να δώσει σημεία ή συμπτώματα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Health Μatters του The Caller, o Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθυντής Ε Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΙΑΣΩ, κ. Βασίλειος Μπαρμπούνης.

“Όταν ο καρκίνος του παγκρέατος γίνεται αντιληπτός, συνήθως έχει ήδη προχωρήσει

τοπικά ή έχει κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρμπούνης.

Παράγοντες κινδύνου

Κακή διατροφή, παχυσαρκία, κάπνισμα, διαβήτης και συχνές παγκρεατίτιδας είναι οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος. Ορισμένα γονίδια, ορισμένα σύνδρομα και κληρονομικά αίτια παίζουν επίσης ρόλο, σημείωσε ο ειδικός, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του γονιδίου BRCA1 που ευθύνεται για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παγκρέατος ή καρκίνο του προστάτη. Ένοχο γονιδίου που έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος είναι και το PALB2.
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πολύ επεξεργασμένων κρεάτων φαίνονται επίσης να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου, ενώ ποσοστό 5 – 10% των περιστατικών οφείλονται σε κληρονομικότητα.

Συμπτώματα

Δέρμα και επιπεφυκότες που κιτρινίζουν, ούρα που κοκκινίζουν και κόπρανα που ασπρίζουν, πόνος στην κοιλιά με αντανάκλαση προς τα πίσω, αποτελούν ενδείξεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον οργανισμό και ιδίως με το πάγκρεας. Ενδείξεις που θα πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό.

Θεραπεία

“Έχουν γίνει άλματα στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος σε σχέση με το παρελθόν”, τόνισε ο κ. Μπαρμπούνης.

“Σήμερα, οι χειρουργοί έχουν εξοικειωθεί περισσότερο με τις δυνατότητες χειρουργικής εκτομής του όγκου του παγκρέατος, η χημειοθεραπεία έχει κάνει άλματα, έχουμε σημαντικές δυνατότητες αντιμετώπισης των μεταστάσεων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκαλεί η ανάπτυξη του όγκου με stent και άλλες τέτοιες συσκευές, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς και μειώνοντας σημαντικά τον πόνο.

Γενικά, οι βασικοί άξονες της θεραπείας χωρίζονται στη χειρουργική, στη φαρμακευτική (χημειοθεραπεία- ανοσοθεραπεία -στοχευτικοί παράγοντες), στην ακτινοθεραπεία και στην ανακουφιστική θεραπεία.

Σε όλους αυτούς τους τομείς έχουν γίνει τεράστια βήματα”, πρόσθεσε.

Συνοψίζοντας τις θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του παγκρέατος, ο κ. Μπαρμπούνης τόνισε ότι:

“Σήμερα, έχουμε εξοικειωθεί πιο πολύ με το όργανο του παγκρέατος, που παλιά δεν το ακουμπούσαμε.
Έχουμε πιο ειδικές εξετάσεις για να προσεγγίσουμε το όργανο, με αποτέλεσμα να βάζουμε τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Ακόμη και τον προχωρημένο καρκίνο μπορούμε να τον χειριστούμε.

Έχουμε βρει φάρμακα που είναι αποτελεσματικά”.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βασίλειος Μπαρμπούνης, Έχουν,vasileios barbounis, echoun