Τσίπρας: Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπαναδρέου; Δεν είναι αντίπαλός μου ο Ανδρουλάκης

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου,

με αφορμή την σύγκριση που έκανε μεταξύ τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συζήτηση στην Βουλή για την αμυντική συμφωνία ΕλλάδαςΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήταν ένας ηγέτης πολύ μεγάλου και αδιαμφισβήτητου κύρους ο οποίος κατάφερε να εκφράσει το ΕΑΜικό συναίσθημα».

Όπως είπε «εγώ δεν είμαι σοσιαλδημοκράτης, είμαι αριστερός σοσιαλιστής αλλά πιστεύω ότι και ο Παπανδρέου ο Ανδρέας ήταν ένας ηγέτης που κατάφερε να δημιουργήσει μέσα από το πλαίσιο της πολιτικής του μια ευρύτατη συσπείρωση της αριστεράς στην χώρα και είχε καταφέρει πάνω σε αξίες που είναι επίκαιρες σήμερα: Λαϊκή Κυριαρχία, Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Δικαιοσύνη. Αυτά τα οράματα είναι που διαπνέουν την αριστερά σήμερα».

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 1989 -όταν με την συμβολή του τότε Συνασπισμού ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε στο ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά- ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Εγώ ήμουνα 12 χρονών τότε, αλλά να την αναλάβω αυτή την συλλογική ευθύνη. Η αριστερά τότε διέπραξε έναν τακτικό ελιγμό που δεν ωφέλησε ούτε την ίδια ούτε το κίνημα. Και είδαμε ότι ο Συνασπισμός της Αριστεράς που είχε την δυνατότητα τότε πραγματικά να πάει σε μια κυβέρνηση να πάει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ένα ΠΑΣΟΚ που είχε διαπράξει πολύ σημαντικά λάθη εκείνη την περίοδο και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, από αυτή την επιλογή της συγκυβέρνησης με τον Μητσοτάκη όχι μόνον δε ευνοήθηκε, την πλήρωσε».

Ακόμη, υπογράμμισε πως «εγώ αυτό το οποίο κρατάω και ως μάθημα ιστορίας είναι ότι οι δυνάμεις της αριστεράς στον τόπο, οι σοσιαλισιτκές δυνάμεις, η δημοκρατική παράταξη πρέπει να έχει έναν αντίπαλο: Την δεξιά» συμπληρώνοντας πως «αντίπαλος μού είναι η νεοφιλελεύθερη δεξιά του Μητσοτάκη. Αντίπαλος μου δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε ο Κουτσούμπας».

Ωστόσο, άσκησε κριτική στη χθεσινή στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, λέγοντας: «τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛ με τον Ανδρέα Παπαναδρέου; Σήμερα ψηφίσαν μια συμφωνία που τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτε» προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί να έχεις τα σύμβολα, κρίνεσαι καθημερινά και στην πράξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα