Τρίτη νύχτα ταραχών στην Τουρκία – Επεισόδια και συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τον Ιμάμογλου
Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές τουρκικές πόλεις την Παρασκευή, καθώς ο κόσμος διαδήλωσε κατά της σύλληψης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και του κορυφαίου αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, παρά την αυστηρή προειδοποίηση του Τούρκου ηγέτη ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους δεν θα γίνουν ανεκτές.
Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα για να απωθήσει εκατοντάδες διαδηλωτές
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε πως 300.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, για να στηρίξουν τον δήμαρχο.
Turkey: Opposition says 300.000 people on the streets now in support of Istanbul’s mayor, Ekrem Imamoglu Protests today in other 45 cities. pic.twitter.com/LkMUwAzpRG
— AlexandruC4 (@AlexandruC4) March 21, 2025
Κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν για να διαλύσουν διαδηλώσεις στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα, καθώς και στην παραθαλάσσια πόλη, τη Σμύρνη. Χιλιάδες διαδήλωσαν σε πολλές άλλες πόλεις ζητώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, μετέδωσε η ιδιωτική τηλεόραση Halk TV.
Τουλάχιστον 97 άνθρωποι συνελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκια.
22:10 An itibariyle Akdeniz Üniversitesinde polis, öğrencilere tazyikli su ile mudahale ediyor. pic.twitter.com/bX2le9TxbG
— ismail (@ismailkoceroglu) March 21, 2025
Ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου συνελήφθη σε έφοδο στην κατοικία του τα ξημερώματα της Τετάρτης για υποτιθέμενη διαφθορά και διασυνδέσεις με την τρομοκρατία. Αρκετές άλλες γνωστές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων δύο περιφερειαρχών, συνελήφθησαν επίσης.
Πολλοί θεωρούν τη σύλληψη ως μια πολιτικά καθοδηγούμενη προσπάθεια να απομακρυνθεί ένα δημοφιλές στέλεχος της αντιπολίτευσης και βασικός αντίπαλος του Ερντογάν στην επόμενη προεδρική κούρσα, που επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για το 2028. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι οι νομικές ενέργειες εναντίον στελεχών της αντιπολίτευσης έχουν πολιτικά κίνητρα και επιμένουν ότι τα δικαστήρια της Τουρκίας λειτουργούν ανεξάρτητα.
Ο Ιμάμογλου ανακρίθηκε από την αστυνομία επί τέσσερις ώρες σχετικά με κατηγορίες για διαφθορά, κατά τη διάρκεια των οποίων αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet και άλλα μέσα ενημέρωσης. Αναμένεται να μεταφερθεί σε δικαστήριο το βράδυ του Σαββάτου για ανάκριση από τους εισαγγελείς.
(AP Photo/Khalil Hamra)Η σύλληψή του προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 2013, όταν η Τουρκία συγκλονίστηκε από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με οκτώ νεκρούς.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ηγέτης του κυριότερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο Οζγκούρ Οζέλ, απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για ειρηνικές διαδηλώσεις, ενώ οι αρχές διεύρυναν την απαγόρευση των διαδηλώσεων και επέκριναν την έκκληση ως ανεύθυνη. «Καλώ δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ανθρώπους να διαδηλώσουν ειρηνικά, να εκφράσουν τη δημοκρατική μας αντίδραση και να ασκήσουν τα συνταγματικά μας δικαιώματα», είπε.
Απευθυνόμενος σε μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, ο Οζέλ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη ως εργαλείο, αφού απέτυχε να νικήσει τον δήμαρχο «με δίκαιο τρόπο».
Ο Ερντογάν, όλο και πιο αυταρχικός μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες στην εξουσία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τις διαμαρτυρίες στους δρόμους και κατηγόρησε το κόμμα της αντιπολίτευσης για διασυνδέσεις με τη διαφθορά και τρομοκρατικές οργανώσεις. «Μια επιχείρηση κατά της διαφθοράς στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να ξεσηκωθεί αναταραχή στους δρόμους μας. Θέλω να γίνει γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα καιροσκόπων να φέρουν αναταραχή στην Τουρκία μόνο και μόνο για να προστατεύσουν τα σχέδια λεηλασίας τους», δήλωσε ο Ερντογάν.
Την Παρασκευή, οι αρχές στην Άγκυρα και τη Σμύρνη ανακοίνωσαν πενθήμερη απαγόρευση των διαδηλώσεων, μετά από παρόμοιο μέτρο που επιβλήθηκε νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη. Οι αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή περισσότερα κλεισίματα δρόμων στην Κωνσταντινούπολη και έκλεισαν στάσεις του μετρό κοντά σε ένα πανεπιστήμιο στην Άγκυρα, όπου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μια ημέρα νωρίτερα.
(Photo by Yasin AKGUL / AFP)Η σύλληψη του Ιμάμογλου έγινε λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη ανάδειξή του ως υποψήφιου προέδρου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σε προκριματικές εκλογές. Ο Οζέλ δήλωσε ότι οι προκριματικές εκλογές, στις οποίες μπορούν να ψηφίσουν περίπου 1,5 εκατομμύριο αντιπρόσωποι, θα διεξαχθούν κανονικά.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης τους πολίτες να συμμετάσχουν σε συμβολικές εκλογές την Κυριακή μέσω αυτοσχέδιας κάλπης σε όλη την Τουρκία, για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον Ιμάμογλου.
Αναλυτές λένε ότι ο Ιμάμογλου θα μπορούσε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του και να αντικατασταθεί από έναν «εντολοδόχο δήμαρχο», εάν κατηγορηθεί επίσημα για διασυνδέσεις με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή PKK, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.
Εν τω μεταξύ, ο Οζέλ δήλωσε επίσης ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 6 Απριλίου, για να ματαιώσει τυχόν προσπάθειες των αρχών να διορίσουν έναν «εντολοδόχο πρόεδρο» για να ηγηθεί του κόμματος. Η απόφαση ήρθε εν μέσω εικασιών ότι οι αρχές θα μπορούσαν να ακυρώσουν το τελευταίο συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το 2023, λόγω υποτιθέμενης εξαγοράς ψήφων και άλλων παρατυπιών, και να διορίσουν έναν επιλεγμένο ηγέτη.
(Photo by Yasin AKGUL / AFP)Πηγή: Associated Press
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι δεν πρέπει να λέτε ποτέ στα ενήλικα παιδιά σας
- Έρχεται πρόταση Τραμπ για το Αιγαίο και οι επαφές Καμμένου
- Κολοκοτρώνης-Καραϊσκάκης: ούτε στον τάφο αναπαύθηκαν – Πώς βεβηλώθηκαν άθλια τα οστά των ηρώων της Επανάστασης
- Σάστισε η παίκτρια με τη λέξη που είδε γραμμένη στην οθόνη του "Εκατομμυριούχου"
- Η Google ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ Android ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΦΑΡΦΜΟΓΕΣ
- Η "συμμαχία" Μητσοτάκη - Ζωής και η "καμπούρα" ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ…
- «Τσουνάμι» παραιτήσεων οδηγών στην ΟΣΥ: Περισσότερα λεωφορεία, αλλά λιγότερα δρομολόγια - Το νέο παράδοξο
- Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από 1η Απριλίου
- Εφορία: Κούρεμα φόρων στα ενοίκια [αναλυτικοί πίνακες]
- Μυτιλήνη: Εκεί που γίνονται οι δύσκολες επεμβάσεις -Το πρότυπο πανελλαδικά αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του για τους δασμούς
- Βία ανηλίκων: Παιδιά κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς από συμμαθητές τους σε Εύβοια και Θεσσαλονίκη
- Big Brother: «Κλείδωσαν» ο παρουσιαστής, το έπαθλο και οι παίκτες – έκπληξη
- Τραμπ: Στη Boeing το συμβόλαιο για ανάπτυξη του F47 – Τι θα περιλαμβάνει το νέο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ
- Καιρός: Νεφώσεις, αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές από την Κυριακή – Πρόγνωση από τον Χρ. Παρανό
- Πληροφορίες για πολλά θύματα από πυρά στο Νέα Μεξικό, σύμφωνα με δίκτυο συνεργαζόμενο με το CBS
- Την επόμενη εβδομάδα το Καλάθι του Πάσχα – Έλεγχοι και σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση των τιμών των αμνοεριφίων
- ZAF: «Είμαι συνειδητά άθεος, το ιδανικό για μένα θα ήταν να είχαμε όλη μία ή καμία θρησκεία»
- Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Στις 2 Μαΐου η κλήρωση, στις 4 Μαΐου οι εξετάσεις
- Τα πουλιά των Γκαλαπάγκος εμφανίζουν επιθετικότητα, λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου

- Τελευταία Νέα TheCaller
- Τρίτη νύχτα ταραχών στην Τουρκία – Επεισόδια και συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τον Ιμάμογλου
- Τα πουλιά των Γκαλαπάγκος εμφανίζουν επιθετικότητα, λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου
- ZAF: «Είμαι συνειδητά άθεος, το ιδανικό για μένα θα ήταν να είχαμε όλη μία ή καμία θρησκεία»
- Την επόμενη εβδομάδα το Καλάθι του Πάσχα – Έλεγχοι και σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση των τιμών των αμνοεριφίων
- Πληροφορίες για πολλά θύματα από πυρά στο Νέα Μεξικό, σύμφωνα με δίκτυο συνεργαζόμενο με το CBS
- Τραμπ: Στη Boeing το συμβόλαιο για ανάπτυξη του F47 – Τι θα περιλαμβάνει το νέο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ
- Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Στις 2 Μαΐου η κλήρωση, στις 4 Μαΐου οι εξετάσεις
- Big Brother: «Κλείδωσαν» ο παρουσιαστής, το έπαθλο και οι παίκτες – έκπληξη
- Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του για τους δασμούς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χταπόδι κάνει… βόλτα στην πλάτη καρχαρία
- Εύβοια: 15χρονη μαθήτρια ξυλοκοπήθηκε δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες από συμμαθήτριά της
- Heathrow: Ανθρώπινο λάθος ή κάτι άλλο κρύβεται πίσω από το φιάσκο; - Τι υποστηρίζει νέα θεωρία
- Formula 1: Τα highlights του Sprint στο Grand Prix της Κίνας
- Εφορία: Κούρεμα φόρων στα ενοίκια - Αναλυτικοί πίνακες και οι μεγάλοι... ωφελημένοι
- Περιστέρι: «Τρία ποτήρια κρασί είχα πιει», λέει η 22χρονη - «Έκανε σφήνες και έτρεχε», λένε μάρτυρες
- Το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τις φοροελαφρύνσεις - Τον Σεπτέμβριο οι ανακοινώσεις
- Ανήλικοι άρπαζαν βίαια αλυσίδες λαιμού από περαστικούς σε ΗΣΑΠ και τραμ
- Παναθηναϊκός AKTOR: «Επτάστερος θα πει μαχητική ψυχή» - Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
- Οι επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν «τεράστια πόλη» κάτω από τις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο