Το κλειδί της παχυσαρκίας βρίσκεται στον εγκέφαλο – Οι διαφορές ανδρών και γυναικών

Διαφορετικοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην πρόσληψη βάρους στους άνδρες και στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και ανέλυσε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ανδρών και γυναικών.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Brain Communications και ανοίγει τον δρόμο για τον σχεδιασμό νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας, με βάση το φύλο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η παχυσαρκία επηρεάζει συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου στους

άνδρες και στις γυναίκες, απενοχοποιώντας τις διατροφικές συμπεριφορές ως κύριο μοχλό της παχυσαρκίας.

Αν και μικρή σε έκταση, καθώς συμπεριέλαβε 78 άτομα με παχυσαρκία και 105 χωρίς, η ανάλυση εντόπισε διαφορές στον εγκέφαλο των ατόμων με παχυσαρκία και κυρίως σε εκείνα τα τμήματα που είχαν να κάνουν με τις πρώιμες εμπειρίες της ζωής, την ψυχική υγεία και την αίσθηση της αφής.

“Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία επιδρά στο πώς βλέπει κανείς το φαγητό και πώς αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε λαχτάρα για φαγητό, σε διαφοροποίηση των διατροφικών προτύπων και σε παχυσαρκία. Ωστόσο, βλέποντας πώς αυτά τα μοτίβα διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, διαπιστώσαμε πως οι γυναίκες και άνδρες αναπτύσσουν παχυσαρκία μέσα από διαφορετικές διαδρομές”, τόνισε η Dr. Arpana Gupta, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA και επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα, η Dr. Gupta σημείωσε ότι οι γυναίκες με παχυσαρκία εμφάνισαν αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα και συνδέονταν με υψηλότερα επίπεδα ψυχαναγκαστικής πρόσληψη τροφής. Στους άνδρες, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με τη διατροφική συμπεριφορά και την παχυσαρκία συνδέθηκαν με εντερικές και σπλαχνικές αισθήσεις που συνδέονται με κοιλιακή δυσφορία και πείνα.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ευρήματα αυτής της εργασίας αποδεικνύουν τη σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης στην απώλεια βάρους, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους παράγοντες του τρόπου ζωής και πιθανούς παράγοντες ευπάθειας, όπως το τραύμα σε νεαρή ηλικία και να περιλαμβάνει τεχνικές ρύθμισης του συναισθήματος.

Η δυνατότητα πρόβλεψης της παχυσαρκίας ανάλογα με το φύλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσαρμογή τόσο των θεραπευτικών πλάνων όσο και των μέτρων πρόληψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το κλειδί της παχυσαρκίας βρίσκεται στον εγκέφαλο – Οι διαφορές ανδρών και γυναικών,