Το Φεστιβάλ Δράμας έρχεται στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του '80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Από την Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Απριλίου ο ιστορικός κινηματογράφος Ιριδα, γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας, όπου δραστηριοποιείται ο Κινηματογραφικός και Φωτογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα «DISFF in Athens» με τις σπουδαστικές ταινίες που διαγωνίστηκαν πέρυσι στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα του 46oυ Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (46oυ DISFF, 2023).

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το «Focus on Germany», ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους του Αμβούργου (σε συνέχεια του αφιερώματος που είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ Δράμας τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Οι γερμανικές ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ίριδα Visions και υποστηρίζεται από τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ).

Την Παρασκευή 19 Απριλίου και το Σάββατο 20 Απριλίου οι προβολές ξεκινούν στις 19:00 με το γερμανικό αφιέρωμα και συνεχίζονται στις 20:30 με τις ταινίες του Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος.

Την Παρασκευή θα παιχτούν εμβληματικές γερμανικές ταινίες που γυρίστηκαν τη δεκαετία του ’80 (δηλαδή επί Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας), και το Σάββατο θα ακολουθήσουν ταινίες από το ’90 μέχρι σήμερα που δείχνουν την εξέλιξη των γερμανικών ταινιών μικρού μήκους στο χρόνο, μετά την πτώση του Τείχους. Την Κυριακή 21 Απριλίου και οι δύο ζώνες προβολών (19:00 και 20:30) θα είναι αφιερωμένες στις ελληνικές σπουδαστικές ταινίες.

Οι ταινίες καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ θεματικό φάσμα (σχέσεις, ταυτότητα, συμπερίληψη, κοινωνική κριτική), ξεδιπλώνοντας με αξιοσημείωτη φρεσκάδα, ευαισθησία και διεισδυτικότητα τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Και φανερώνουν τη μεγάλη δυναμική που έχει ο ελληνικός κινηματογράφος σήμερα: μία δυναμική ορατή ήδη από τα πρώτα βήματα των Ελλήνων κινηματογραφιστών.

Θυμίζουμε πως τα βραβεία του 46ου DISFF απέσπασαν οι εξής σπουδαστικές ταινίες: «Παρέλαση» του Μιχάλη Γαλανόπουλου (Βραβείο «Φρίντα Λιάππα» -Καλύτερης Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας, Βραβείο Μοντάζ στον Antoine Flahaut, Βραβείο Σχεδιασμού Ήχου στον Massimo Del Gaudio ), «Το Χάος που ‘Αφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου (Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας στην Μαρίνα Σιώτου), «Ημερολόγιο μιας Σεξουαλικής Μοναξιάς» της Νίνας Αλεξανδράκη (Βραβείο Σεναρίου), «Athens, My Love» του Δημήτρη Κεχρή (Βραβείο Ντοκιμαντέρ).

Το Βραβείο Φωτογραφίας «Ντίνος Κατσουρίδης» κέρδισε ο Γιώργος Καραβούλιας για την ταινία «Πώς να Ανάψεις Τσιγάρο Χωρίς να Καείς» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Σπανουδάκη, το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας πήγε στο Φαμπρίτσιο Μούτσο για την ταινία «Θερμοκήπιο» του Γιώργου Γεωργακόπουλου, και, τέλος, το Βραβείο Σκηνογραφίας στην Αναστασία Μαστρακούλι για την ταινία «The Little Doggie» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ντούνη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με προκράτηση θέσεων εδώ: https://iridavisions.gr/events/category/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE/

Σημειώνεται ότι η προκράτηση θέσεων για κάθε ζώνη προβολών ξεκινάει δύο ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής στις 11 το πρωί. Όσα άτομα έχουν κάνει προκράτηση θέσης θα πρέπει να βρίσκονται έως και 15 λεπτά πριν την αναφερόμενη ώρα έναρξης στην είσοδο της Ίριδας (Ακαδημίας 55) για να παραλάβουν το μηδενικό τους εισιτήριο.

Στη συνέχεια η προκράτηση παύει να ισχύει και η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας, εφόσον έχουν απομείνει κενές θέσεις. Μηδενικά εισιτήρια εκτός κράτησης θα διατίθενται και στην είσοδο της Ακαδημίας μισή ώρα πριν την αναφερόμενη ώρα έναρξης.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα ανά μέρα καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ταινία και τους συντελεστές της, θα βρείτε εδώ: https://www.dramafilmfestival.gr/ath-stud-films

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φεστιβάλ Δράμας, Ίριδα,festival dramas, irida