Το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

Έναν ακόμη λόγο να εμβολιαστούν κατά της γρίπης το ερχόμενο φθινόπωρο έχουν οι ηλικιωμένοι, καθώς νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease έδειξε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 40%.

Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση

άνοιας ποικίλλουν, με τους γενετικούς παράγοντες και τους παράγοντες του τρόπου ζωής να παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο.

Μέχρι σήμερα ένας παράγοντας που δεν είχε εξεταστεί ήταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι εμβόλια όπως το BCG και το εμβόλιο κατά της ανεμευλογιάς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer.

Πρόσφατη μελέτη ήλθε να επιβεβαιώσει ότι και το αντιγριπικό εμβόλιο έχει πιθανόν προστατευτική δράση, ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσουν αν αυτό που προστατεύει είναι τα ίδια τα εμβόλια ή η πρόληψη της λοίμωξης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας που διεξήγαγαν τη μελέτη δημιούργησαν δύο ομάδες συνολικά 935.887 ασθενών ηλικίας άνω των 65 ετών, εκ των οποίων η μία ομάδα έλαβε το εμβόλιο κατά της γρίπης και η άλλη όχι.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι εκείνοι που έλαβαν το εμβόλιο κατά της γρίπης είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Alzheimer, στη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών που διήρκησε το follow-up.

Ο κίνδυνος μάλιστα ήταν ακόμα μικρότερο σε εκείνους τους ηλικιωμένους οι οποίοι λάμβαναν κάθε χρόνο το εμβόλιο κατά της γρίπης τα έξι τελευταία χρόνια.

“Και προηγούμενες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με σοβαρές χρόνιες νόσους όπως π.χ. χρόνια νεφρική νόσο είχαν δείξει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά της γρίπης και του κινδύνου άνοιας, επομένως δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για εμάς να βρούμε παρόμοια αποτελέσματα σε έναν ευρύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων”, σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Avram Bukhbinder.

Ασφαλώς και απέχουμε πολύ από το να συστήσουμε τον εμβολιασμό κατά της γρίπης για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Alzheimer.

Άλλωστε απαιτείται περισσότερη έρευνα ώστε να κατανοήσουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης και κάποια άλλα εμβόλια “σχετίζονται με μη ειδική προστατευτική δράση μέσω του επαναπρογραμματισμού των εγγενών ανοσοκυττάρων.

Αυτό μπορεί να έχει επίδραση στο πώς το σώμα καθαρίζει τον εγκέφαλο από τις ουσίες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο προκαλώντας νόσο Alzheimer ή φλεγμονώδεις αντιδράσεις”.

Επίσης πιθανολογούν ότι “υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα και στον εμβολιασμό σχετιζόμενη με την ηλικία“.

Keywords
Τυχαία Θέματα