Τι είναι τα τακάκια φρένων και πώς λειτουργούν;

Τακάκια φρένων είναι ένα μέρος των κυκλικών φρένων που χρησιμοποιούνται σε οχήματα και σε διάφορα μηχανήματα. Τα τακάκια των φρένων αποτελούνται από χαλύβδινες πλάκες στήριξης με το στήριγμα κολλημένο στην επιφάνεια κοντά στον κύκλο του φρένου του τροχού.

Πώς λειτουργούν τα τακάκια φρένων

Όταν πατάω το πεντάλ του φρένου, ενεργοποιείτε έναν θάλαμο που στέλνει υγρό φρένων μέσω σωλήνων, μέχρι τις δαγκάνες. Οι δαγκάνες τραβούν τα τακάκια των φρένων σας. Τα τακάκια των φρένων ασκούν πίεση στο ρότορα, η οποία συνδέεται άμεσα με κάθε τροχό. Αυτή η καταπόνηση κάνει την τριβή να αναμένεται να επιβραδύνει

ή να σταματήσει το όχημά σας.Τα τακάκια φρένων είναι ένα βασικό τμήμα φρένων, δεδομένου ότι είναι το τμήμα που έρχεται σε επαφή και εφαρμόζει ένταση και λείανση στους ρότορες των φρένων ενός οχήματος – – αυτούς τους επίπεδους, αστραφτερούς κύκλους που μπορείτε μερικές φορές να δείτε απλά πίσω από τους τροχούς ορισμένων οχημάτων.

Πότε πρέπει να ελέγχονται τα τακάκια φρένων;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε είναι η καλύτερη ευκαιρία να αντικαταστήσετε τα τακάκια των φρένων σας. Αυτό σημαίνει ότι αξίζει να ελέγχετε τακτικά τα τακάκια των φρένων, για το λόγο αυτό μπορεί να είναι χρήσιμη η χιλιομετρική απόσταση του οχήματος. Η τυπική φθορά των τακακιών φρένων εξαρτάται από τον τρόπο και το σημείο οδήγησης, για παράδειγμα κατά την οδήγηση σε μια μητροπολιτική περιοχή. Τα τακάκια των φρένων μπορεί να χαλάσουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι στους επαρχιακούς δρόμους, καθώς πρέπει να φρενάρουν όλο και πιο συχνά στην κυκλοφορία στην πόλη.

Τακάκια φρένων για αντικατάσταση: συμπτώματα

Οι επενδύσεις και τα τακάκια των φρένων είναι εξαρτήματα που υπόκεινται σε συνήθη φθορά. Όπως τα ελαστικά, οι μπαταρίες, οι σύνδεσμοι και οι ιμάντες, φθείρονται και πρέπει να αντικατασταθούν μερικές φορές κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ενός οχήματος. Ενώ τα φρένα είναι ένα εξαιρετικά απλό επάγγελμα για έναν επισκευαστή, οι πληροφορίες σχετικά με τα φρένα είναι απλά αδύνατον να τον απασχολήσουν για τον συμβατικό ειδικό. Η διαδικασία σπασίματος για τα νέα φρένα κατατάσσεται στην κατηγορία “υλικό φύλλο”. Αποτελείται από την προθέρμανση και την ψύξη των φρένων με ελεγχόμενο τρόπο. Η αλληλεπίδραση φύλλου υλικού μετακινεί ένα ομοιόμορφο στρώμα υλικού από τακάκια φρένων στους νέους ρότορες φρένων.

Αναβει η προειδοποιητική λυχνία φρένωνΕλαστικά που ουρλιάζουν κατά την επαναφορά των επιλογώνΑναστάτωση επιβράδυνση τέλεια τοποθετημένηΔονήσεις στο πεντάλ του φρένουΜυρωδιά κατανάλωσης ή/και καπνός που βγαίνει από τους τροχούςΟ ρότορας του φρένου (δίσκος) η οποία περιστρέφεται με τον τροχό, συγκρατείται από τα τακάκια των φρένων (υλικό διάβρωσης) που είναι τοποθετημένα στη δαγκάνα από τις δύο πλευρές με πίεση από το έμβολο (ή τα έμβολα) (στοιχείο πίεσης) και επιβραδύνει τη στροφή του κύκλου, επιλέγοντας στη συνέχεια πίσω και σταματώντας το όχημα.Δύο τύποι δισκόφρενων:Μια κυμαινόμενη δαγκάναΗ σταθερή δαγκάνα

Πώς λειτουργεί ο δίσκος φρένου

Σε ένα κυκλικό φρένο, τα τακάκια των φρένων πιέζουν τον ρότορα αντί για τον τροχό και η ισχύς αποστέλλεται με δύναμη αντί για έναν σύνδεσμο. Η τριβή μεταξύ των τακακιών και της πλάκας επιβραδύνει το όχημα και ο κύκλος θερμαίνεται πολύ. ο ρότορας του φρένου (πλάκα) που περιστρέφεται μαζί με τον τροχό, σφίγγεται από τα τακάκια φρένων (υλικό τριβής) που είναι τοποθετημένα στη δαγκάνα από τις δύο πλευρές με πίεση από το(α) έμβολο(α) (στοιχείο πίεσης) και επιβραδύνει την περιστροφή της πλάκας, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει και να σταματήσει το όχημα.

Τα κύρια μέρη ενός δισκόφρενου είναι

Τα τακάκια φρένωνΗ δαγκάνα, η οποία περιέχει ένα έμβολοΟ ρότορας, ο οποίος είναι τοποθετημένος στον κόμβο

Όταν ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τα δισκόφρενά σας

Συνολικά, τα τακάκια των φρένων πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 25.000 έως 65.000 μίλια, ενώ οι ρότορες πρέπει συνήθως να αλλάζουν κάπου μεταξύ 30.000 και 70.000 μιλίων. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος αριθμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες και το στυλ οδήγησης. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε μικρές παρενέργειες όταν τα τακάκια φρένων σας φτάνουν προς το τέλος της ζωής τους, καθιστώντας την ανάλυση και τις διορθώσεις απλές.

Σημάδια ότι ήρθε η ώρα για νέο δίσκο φρένων

1. Τσιμουρητό ή τρίξιμο που προέρχεται από το φρένο

2. Ήχος σύνθλιψης κατά το φρενάρισμα

3. Δονήσεις κατά το φρενάρισμα

4. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να σταματήσει

5. Ανάβει η ενδεικτική λυχνία των τακακιών φρένων

Πηγή πληροφοριών:

https://www.antallaktikaexartimata.gr/exartimaton-aftokiniton/set-takakia-diskofrena.html

https://www.gocar.gr/news/feed/38947,Pote_einai_h_wra_na_allaxw_diskoys_frenw.html

Keywords
Τυχαία Θέματα