Θόδωρος Παπαθεοδώρου: Ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τον ζωτικό του χώρο

Στο σημερινό ThessReport, στο TheCaller WEB TV ο Ζαφ Κωνσταντινίδης φιλοξένησε τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργό παιδείας Θόδωρο Παπαθεοδώρου και συζήτησαν για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου η επανεκλογή Μακρον ήταν θετική εξέλιξη όχι μόνο για την Γαλλία αλλά και την Ευρώπη, την Ελλάδα

και γενικά δημοκρατικό μέτωπο.

Αντίθετα μια ενδεχομένη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θα ήταν αρνητική εξέλιξη ως προς όλα τα σενάρια λόγω της ρατσιστικής της ατζέντας, των ευρωσκεπτιστικών της αντιλήψεων και της θετικής στάσης απέναντι στον Πούτιν.

Όσον αφορά στην κοινή κάθοδο στις εκλογές του Μελανσόν, των οικολόγων και του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος μπορεί να υπόσχεται ότι θα συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα την επομένη μέρα αλλά υπό την προεδρία του ίδιου και άρα της δικής του γραμμής. Η συμπόρευση αυτή βέβαια είναι τεχνητή καθώς τα πολιτικά σχήματα έχουν τελείως διαφορετικά ιδεολογικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, ο Μακρόν κατάφερε να εκλέγει το 2017 διεμβολίζοντας και τον αριστερό και τον δεξιό χώρο παίρνοντας στοιχεία  από την συντηρητική παράταξη και το σοσιαλιστικό κόμμα από το οποίο προέρχεται.

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τον Θ. Παπαθεοδώρου βασική επιδίωξη του Πούτιν δεν ήταν η προσάρτηση του Ντονμπας αλλά να δημιουργήσει έναν νέο ζωτικό χώρο. Αυτό γίνεται εμφανές και από τη συνέντευξη τύπου του Ρώσου προέδρου που είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ρωσία θα περιβάλλεται από χώρες δορυφόρους η αυτές οι χώρες θα καταστραφούν.

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είναι παράλληλα και οικονομικός, γεωπολιτικός πόλεμος με την Δύση στην προσπάθειά του να ανατρέψει τις ισορροπίες.

Σχετικά με την στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, ο  πρώην υφυπουργός παιδείας προέβλεψε ότι θα είναι συνεχώς αυξανόμενη.

Ακόμη, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο πόλεμος αποκάλυψε το έλλειμμα στην κατοχή πυρηνικών στην Ευρώπη κάτι που κάνει εμφανή την ανάγκη για οικοδόμηση νέας ευρωπαϊκής «αρχιτεκτονικής» στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας.

Συγκεκριμένα είναι επιβεβλημένη η απόκτηση στρατού στα σύνορα της. Αυτό προϋποθέτει βέβαια ισχυρά κεντρικά όργανα και ισχυρό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ένωσης και ισχυρούς θεσμούς, όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Πούτιν,thodoros papatheodorou, poutin