Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι λίγο πριν τη ΔΕΘ – Το βλέμμα στην Ευρώπη για την ενέργεια

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη είναι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αν και καθυστερημένα, δημιουργεί ελπίδες για μια δραστική παρέμβαση ώστε να μπει φρένο στο ξέφρενο ράλι των τιμών στην ενέργεια.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται μία επείγουσα παρέμβαση και στη συνέχεια θα δρομολογήσει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ την Τρίτη παραδέχτηκε ότι λόγω των ενεργειών του Βλαντιμίρ Πούτιν η αγορά δεν λειτουργεί πλέον.

Σε μία ένδειξη της δύναμης που μπορεί να έχει μία ουσιαστική

ευρωπαϊκή παρέμβαση, το μήνυμα ότι γίνονται προετοιμασίες για κοινοτική παρέμβαση είχε σημαντική επίδραση στις αγορές, με τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF να πλησιάζει τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα προσέγγισε τα 340 ευρώ.

Το κόστος του φυσικού αερίου παραμένει, βέβαια, πάρα πολύ ψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς στις 31 Αυγούστου 2021 ήταν κάτω από τα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο πρωθυπουργός τόσο με επιστολές του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής όσο και με παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει προτείνει σειρά μέτρων ανάμεσα στα οποία η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου.

Ανάμεσα στα άλλα:

●     Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την «αυξανόμενη οικονομική απειλή που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου», υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα, ώστε να αποτρέψουμε επιπλέον κόστος στις ζωές των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις οικονομίες των κρατών-μελών». Ζήτησε κοινή παρέμβαση, προτείνοντας έξι μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος

●     Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για μία ευρωπαϊκή λύση σε ένα πρόβλημα που είναι πνευρωπαϊκό. Σημείωσε, μάλιστα, τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για το πώς θα διορθωθεί η στρεβλή λειτουργία της οριακής τιμής, που σημαίνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζει ουσιαστικά την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως αν αυτή παράγεται από πολύ πιο φθηνές πηγές

●     Λίγο αργότερα (7 Απριλίου), στη συνάντησή του με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Όλες οι επιλογές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και, φυσικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποσυνδέσουμε γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

 Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Την ίδια ώρα η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχει ξεκινήσει (10-11 Σεπτεμβρίου) και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να καταλήξουν στα μέτρα με τα οποία θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σίγουρη θεωρείται η συνέχιση των επιδοτήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός ενέργειας, Κώστας Σκρέκας: «εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».

Μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας ετοιμάζουν και τα αρμόδια υπουργεία, όπως η επιταγή ακρίβειας.

Στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών εντάσσονται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, η αύξηση στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια, η αύξηση στον κατώτατο μισθό, η φθηνότερη στέγη για νέα ζευγάρια και φοιτητές και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα