Τα ΕΛΤΑ Παιανίας, οι ευθύνες και η κουλτούρα της Δημοτικής Αρχής

Τα ΕΛΤΑ της Παιανίας έκλεισαν. Δυστυχώς η δημοτική αρχή, ενώ ήξερε, δεν μπήκε στον κόπο, ως όφειλε, να ενημερώσει τους δημότες.

Γράφει ο Σωκράτης Χατζησταμάτης*

Εντούτοις, όταν ο Κώστας Αναστόπουλος και η παράταξή μας ανέδειξε το θέμα, ο Δήμαρχος εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει συνοπτικά τα εξής:

1. «Η διακοπή λειτουργίας των ΕΛΤΑ στην δημοτική ενότητα Παιανίας είναι «ολέθριο σφάλμα» καθώς στο εν λόγω

κατάστημα εξυπηρετούνται χιλιάδες πολίτες».

2. Μας λέει επίσης ότι αυτό το επικοινώνησε «από την πρώτη στιγμή» με επιστολές του Δημάρχου, «αφενός προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου (ΑΠ 12479) και αφετέρου προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη», οι οποίοι σημειωτέον ανέλαβαν καθήκοντα πριν από τρεις εβδομάδες.

3. «Ο Δήμος Παιανίας δεν θα μείνει χωρίς υπηρεσίες ΕΛΤΑ και το κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Γλυκά Νερά συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του».

4. «Πολλές από τις υπηρεσίες που παρέχουν τα ΕΛΤΑ (πχ πληρωμή λογαριασμών) προσφέρονται και από άλλες εταιρίες».

5. Μας ενημερώνει, και άρα γνωρίζει, ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΕΛΤΑ που επιφέρει την διακοπή λειτουργίας του καταστήματος της Παιανίας έχει ξεκινήσει ήδη από το 2019.

6. Τέλος, ψέγει «όσους σήμερα αντελήφθησαν όσα συμβαίνουν επί σειρά ετών» και υποστηρίζει ότι «δεν δικαιούνται σήμερα να παρουσιάζονται ως όψιμοι υποστηρικτές της κοινωνίας».

Εδώ λοιπόν εξάγονται κάποια συμπεράσματα απευθείας από την εν λόγω ανακοίνωση:

1. Η δημοτική αρχή, γνώριζε «επι σειρά ετών» όπως λέει, και συγκεκριμένα από το 2019 όπως μας ενημερώνει, ότι υπάρχει σχεδιασμός ανασυγκρότησης των ΕΛΤΑ και ότι αυτό θα επιφέρει το κλείσιμο καταστημάτων. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι δεν γνώριζε για το κατάστημα της Παιανίας, δεν έκανε τίποτα με την πληροφορία που είχε στα χέρια της για να προβλέψει ή να αποσοβήσει, ασκώντας πιέσεις, την σημερινή αρνητική εξέλιξη.

2. Αυτό που μας ενημερώνει ότι έκανε η δημοτική αρχή, είναι να αποστείλει επιστολές στους αρμοδίους φορείς μόλις τρεις εβδομάδες πριν και όχι από την πρώτη στιγμή, όπως υποστηρίζει. Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή ήξερε από το 2019, αλλά έπραξε το 2023.

3. Παρότι η συμπολίτευση αναγνωρίζει ως «ολέθριο σφάλμα» την διακοπή των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ Παιανίας, την ίδια στιγμή εγκαλεί όσους ασκούμε κριτική (γιατί κι εμείς ολέθριο σφάλμα κρίνουμε την εν λόγω εξέλιξη), υποστηρίζοντας ότι οι δημότες της δημοτικής ενότητας Παιανίας θα απολαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες από το υποκατάστημα ΕΛΤΑ στα Γλυκά Νερά αλλά και από άλλες εταιρείες. Είναι σαν να μας λέει ότι «δεν έγινε και τίποτα». Τελικά, είναι «ολέθριο σφάλμα» για την δημοτική αρχή το κλείσιμο των ΕΛΤΑ Παιανίας ή «δεν έγινε και τίποτα» καθώς οι δημότες της ΔΕ Παιανίας θα πηγαίνουμε στα Γλυκά Νερά και στις «εταιρείες» για να εξυπηρετηθούμε;

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι φυσικά και γνωρίζουμε ότι τα ΕΛΤΑ δεν αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες του Δημάρχου. Ως εκ τούτου, κανείς δεν θα ασκούσε κριτική στον κ Μάδη, αν είχε ενσκήψει στο διαφαινόμενο πρόβλημα, ενημέρωνε τους δημότες και τις δημοτικές παρατάξεις και έδινε μάχη μαζί με όλους εμάς για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Την κριτική λοιπόν που ασκούμε, την ασκούμε γιατί ενώ ήξερε δεν έκανε τίποτα, πάρα μόνο όταν τα πράγματα είχαν τελειώσει.

Με άλλα λόγια όχι μόνο δεν έκανε σωστά την δουλειά του όταν έπρεπε κι ενώ ήξερε, αλλά επιχείρησε να μας πείσει ότι λειτούργησε εγκαίρως και «από την πρώτη στιγμή».

Όμως, το ζήτημα της διακοπής λειτουργίας των ΕΛΤΑ Παιανίας, αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά ενδεικτικά παραδείγματα του τρόπου και της κουλτούρας με την οποία διοικεί ο κ. Μαδης τον Δήμο τα τελευταία 4 χρόνια.

Είναι η κουλτούρα της μετάθεσης ευθυνών και της κατ’ επανάληψη ομολογίας αδυναμίας παρεμβάσεων, για ζητήματα στα οποία, δεν έχει πράξει αυτά που αναλογούν στις αρμοδιότητές του ή έχει κάνει σφάλματα.

Εν κατακλείδι και ανεξάρτητα από το αν έχει καλές προθέσεις ή όχι, η σημερινή δημοτική αρχή και κυρίως ο Δήμαρχος έχει αποτύχει. Και αυτό γιατί, όπως φαίνεται, δεν διεκδικεί και αποφεύγει να αναλαμβάνει ευθύνες.

Η Παιανία και τα Γλυκά Νερά χρειάζονται μια δημοτική αρχή κι έναν Δήμαρχο που να απαιτεί και όχι να επαιτεί, να διεκδικεί και να δίνει μάχες, να προστατεύει τα συμφέροντα των δημοτών και της κοινωνίας και να είναι παρόν ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η δική μας η κουλτούρα λοιπόν, η κουλτούρα του Κώστα Αναστόπουλου και της παράταξής μας, είναι αυτή των διεκδικήσεων, της προστασίας των συμφερόντων των δημοτών και της ανάληψης στο ακέραιο των ευθυνών της διοίκησης του Δήμου Παιανίας.

Για να έχουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται έναν Σύγχρονο Δήμο για όλους.

Για να κάνουμε τον Δήμο μας πρωταγωνιστή στην Αττική.

*O Σωκράτης Χατζησταμάτης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παιανίας με τον συνδυασμό «Σύγχρονος δήμος για όλους» με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Αναστόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΛΤΑ Παιανίας, Δημοτικής Αρχής,elta paianias, dimotikis archis