ΣΥΡΙΖΑ: Η επίκληση του απόρρητου από την πλειοψηφία μπλοκάρει τη συζήτηση στην Θεσμών και Διαφάνειας

Στη γραμμή πως δεν μπορούν να απαντήσουν για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων γιατί δεσμεύονται από το απόρρητο κινήθηκαν κατά τις πληροφορίες δύο από τα πιο σημαντικά πρόσωπα γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι κ.κ. Κοντολέων και Δημητριάδης.

Ειδικότερα, ο παραιτηθείς πρώην γενικός γραμματέας στον πρωθυπουργό Γρηγόρης Δημητριάδης φέρεται να είπε για το αν παρακολουθούνται κι άλλοι πολιτικοί: «Δεσμεύομαι από το απόρρητο. Δεν λέω ούτε

ναι, ούτε όχι».

Η απάντηση αυτή βεβαίως που δεν συνιστά ούτε επιβεβαίωση ούτε όμως και διάψευση επιτρέπει πάντως στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκτιμούν ότι πιθανότατα έγιναν και άλλες παρακολουθήσεις τις οποίες αποκρύπτουν τα κεντρικά πρόσωπα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή οχυρωμένα πίσω από το απόρρητο.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος φέρεται να αντέκρουσε αυτήν την άποψη καθώς τού αποδίδεται κατά τις πληροφορίες η θέση πως το απόρρητο δεν μπορεί να προβληθεί ενώπιον της Βουλής.

Ανάλογη θέση αποδίδεται και στον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι το απόρρητο δεν προβάλλεται έναντι της Επιτροπής Θεσμών.

Σημειωτέον πως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων εμφανίζεται να αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ούτε καν για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνουν πως αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις, εκτιμά όμως ότι το θέμα προβάλλεται από την κυβερνητική πλειοψηφία κυρίως για λόγους αντιπερισπασμού.

Για την Κουμουνδούρου πρέπει να τηρηθεί η μυστικότητα στο βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης από την πλειοψηφία ώστε με επιλεκτικές διαρροές να διαστρεβλώνει το τί ειπώθηκε στην Επιτροπή.

Εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε βασιζόμενος σε διάταξη του Κανονισμού που επιτρέπει στην επιτροπή να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί των θεμάτων που συζητήθηκαν το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής.

Κατά τις πληροφορίες στη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ρουμπάτης είπε ότι η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών και υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους και ότι δεν νοείται “νόμιμη επισύνδεση” όταν αυτή αφορά εκλεγμένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα