Σύνδρομο Μινχάουζεν: «Αυτός που έχει το σύνδρομο, συνήθως γυναίκα, έχει γνώσεις νοσηλευτικής», λέει εγκληματολόγος

Η καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πάντειο ανέλυσε τα στοιχεία που περιβάλλουν τις δολοφονίες παιδιών ενώ έδωσε τη δική της εξήγηση για το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου.

Αναλυτικά, όπως είπε:

«Τα ⅔ των δολοφονιών παιδιών γίνονται από γονείς…Ο πατέρας δολοφονεί μεγαλύτερα παιδιά κι αγόρια και η μητέρα δολοφονεί μικρότερα παιδιά και κορίτσια. Συνήθως επίσης, το 50% των περιπτώσεων, αν διαπράξει ένας γονιός μια δολοφονία του παιδιού του, διαπράττει και δεύτερη. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις, μια στις ΗΠΑ

και μια ακόμα πιο ακραία.

Το 1968 ξεκίνησαν οι δολοφονίες παιδιών, μια μητέρα που σκότωσε 5 παιδιά. Νοσηλεύτηκαν, δεν το κατάλαβε κανείς και μετά από κάποια χρόνια υιοθετεί ένα παιδί. Κάνει ένας δημοσιογράφος μια έρευνα το 1990-93 και στην έρευνα αυτή, επειδή εμφανιζόταν ότι έχουν ένα νόσημα τα παιδιά αυτά, ομολογεί εκείνη ότι έχει κάνει τις δολοφονίες. Τώρα βρίσκεται στην φυλακή. Δεν αναφέρεται ο σύζυγος στην υπόθεση».

Η ίδια πρόσθεσε πάντως πως:

«Είναι πολύ δύσκολο να μην έχει καταλάβει τίποτα ο σύντροφος του γονιού που αναπτύσσει εγκληματική συμπεριφορά. Πρέπει να είναι απών 24 ώρες το 24ωρο. Δεν μπορεί να μην έχει καταλάβει. Εκτός αν το συγκαλύπτει».

Αναφερόμενη στο σύνδρομο Μινχάουζεν εξήγησε πως «το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου σπάνια καταλήγει σε δολοφονία του παιδιού. Κι αυτό το σύνδρομο είναι για να ελκύει την προσοχή και τη συμπάθεια. Προκαλεί τραυματισμούς και εμφανίζει συμπτώματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται με αυτά που διαπιστώνουν οι γιατροί.

Τι είναι το Σύνδρομο Μινχάουζεν και το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι είναι γονιός αυτός που έχει το σύνδρομο, συνήθως γυναίκα, ή κάποιος που φροντίζει το παιδί, έχει γνώσεις νοσηλευτικής. Φαίνεται να υποφέρει κι ο ίδιος από αντίστοιχα σύνδρομα και είναι φιλικός και συνεργάσιμος. Φτάνει στον θάνατο κατά λάθος στο Μινχάουζεν».

Keywords
Τυχαία Θέματα