Συγκλονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών – «Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου»

Με την κατάθεση της πρόεδρου του Συλλόγου Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού, συνεxίστηκαν σήμερα (24/01) οι εργασίες της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

«Από τις 10 πρώτες μέρες έπρεπε να μπούνε φυλακή και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφού έκανε λόγο για «κρατικό έγκλημα και προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών».

«Σε αυτό το έγκλημα, που έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι η απόδοση ευθύνης είναι

μονόδρομος, ελπίζω αυτή να έρθει μέσω της δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, εμφανώς συγκινημένη, η μάρτυρας τόνισε πως μπορεί να παρουσιάζεται μόνη της σήμερα στην Επιτροπή, όμως, δίπλα της είναι σαν να βρίσκονται οι 57 νεκροί και οι 180 τραυματίες από το δυστύχημα.

Μάλιστα, η ίδια, αφού χαρακτήρισε υβριστικό να κατηγορείται για το έγκλημα ο νεκρός μηχανοδηγός, μίλησε για κακουργηματικές πράξεις και εγκληματικές παραλείψεις στο σιδηρόδρομο.

Όσον αφορά τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, η κα Καρυστιανού τόνισε ότι δηλώνει αθώος λόγω της ασυλίας και αντί να παραιτηθεί παραμένει κρυμμένος πιστεύοντας ότι η Βουλή θα τον σώσει.

Την ίδια ώρα, κ. Καρυστιανού, απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, απέδωσε ευθύνες στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς, στην Helenic Τrain και στην ΡΑΣ και ανέφερε ότι αλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία.



Παράλληλα, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, αποκάλυψε ότι ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, της εκμυστηρεύτηκε πως προχώρησε στο μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος κατόπιν εντολών.

«Από ποιον δέχτηκε εντολές;» ρώτησε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, με τη μάρτυρα να υποστηρίζει πως ήταν εντολές υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η ίδια θεωρεί οτι υπάρχουν αγνοούμενοι και υποστήριξε οτι οι παροχές της κυβέρνησης στους συγγενείς κινούνται στην φιλοσοφία του… «μην μιλάς».

Η περιγραφή της ήταν ανατριχιαστική, όταν κλήθηκε να παραλάβει τη σορό του παιδιού της. «Πήγαμε να παραλάβουμε ό,τι είχε η σακούλα του καθενός», ήταν τα λόγια της.

«Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου… Είναι δυνατόν να μην ασχολούμαστε με την έκρηξη και τη φωτιά; Στο πόρισμα Γεραπετρίτη να λέει στις πρώτες σελίδες πως δεν θα ασχοληθούμε με τη φωτιά;» διερωτήθηκε, όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες περί ύπαρξης ξυλολίου, που αποτελεί εύφλεκτη ύλη, στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, τόσο στην εισαγωγική της τοποθέτησης όσο και κατά την εξέταση της από εισηγητές των κομμάτων, σημείωσε την ανάγκη να κληθεί για κατάθεση ο τέως πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, κρίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία φοβάται να τον καλέσει και γι’ αυτό τον αποκλείει από τον κατάλογο μαρτύρων.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι αν η κυβέρνηση αποκάλυπτε στον κόσμο την κατάσταση στον σιδηρόδρομο τότε κανείς δεν θα επιβιβαζόταν σε τρένα, η κ. Καρυστιανού αναρωτήθηκε «γιατί δεν πήγε εισαγγελέας να τον συλλάβει. Απορώ πώς κυκλοφορούσε ελεύθερος…» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα