Στον ΟΗΕ από Μητσοτάκη η απάντηση στο τουρκικό ντελίριο – Τα κρίσιμα ραντεβού στις ΗΠΑ

Την ώρα που η Άγκυρα αδυνατεί να κρύψει τον εκνευρισμό της και συνεχίζει τις απειλές κατά της χώρας μας, η ελληνική πλευρά ξεκινά ένα διπλωματικό σπριντ στη Νέα Υόρκη όπου θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα από αύριο έως και την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει διμερείς επαφές με σημαντικούς ξένους ηγέτες, ενώ θα έχει τετ α τετ και με τον Γενικό

Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακόμη θα παραχωρήσει επίσης συνεντεύξεις σε δύο τουλάχιστον κορυφαία διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα όπου θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τις ελληνικές θέσεις σε σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή κρίση.

Η εμπρηστική τουρκική ρητορική πάντως συνεχίσθηκε με τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να εκτοξεύει νέες απειλές για εισβολή στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις απειλές του Τούρκου προέδρου, ότι θα έρθουν στην Ελλάδα.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης δήλωσε αντί τη νύχτα, να έρθουμε μέρα. Ευχαρίστως και τρέχοντας θα έρθουμε να καλύψουμε τη μέρα σας, σαν να είναι νύχτα, και να σας κάνουμε να ξεπληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας με το αίμα και τις ζωές μας. Τότε δεν θα μπορέσουν να σας προστατέψουν ούτε τα αφεντικά σας ούτε οι συνεργάτες σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987, εκνεύρισε ακόμη περισσότερο τους γείτονες μας.

«Είναι άλλο ένα μήνυμα ότι οι αδιέξοδες κινήσεις της Τουρκίας, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η συνεχής προκλητικότητα, ο αναθεωρητισμός της όχι μόνο δεν πανικοβάλλουν την Ελλάδα, αλλά δεν περνούν διεθνώς»σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, τον νου μας εκεί που πρέπει, στα σύνορα της χώρας μας, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην ξαναϋπάρξει “ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «το κάνουμε και στο Αιγαίο, με τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και στον Έβρο με τον φράχτη, ο οποίος θα επεκταθεί σταδιακά ώστε να καλύψει όλο το μήκος του ποταμού, με τους συνοριοφύλακες, με τους ανθρώπους εκεί, πάντα σεβόμενοι τις ανθρωπιστικές μας υποχρεώσεις και τους διεθνείς νόμους και κανόνες. Έχοντας κατά νου ένα βασικό πράγμα: Η χώρα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά πρέπει να τα φυλάμε απέναντι σε κάθε απειλή. σε κάθε υβριδική απειλή» κατέληξε.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει για μία ακόμη φορά τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ θα καταδικάσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό, συνδέοντας τον με τον ρωσικό αναθεωρητισμό της Μόσχας που αποτυπώθηκε στην εισβολή της Ουκρανίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη στους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνέλευσης, όπου θα παραβρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επαφές με ξένους ηγέτες, συναντήσεις με φόντο τις επενδύσεις αλλά και συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης.



Keywords
Τυχαία Θέματα