Σοφία Βούλτεψη: «Προπαγάνδα οι εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις» – Στην Τενερίφη που καίγεται 10 μέρες δεν γράφεται λέξη”

Η Σοφία Βούλτεψη χαρακτήρισε προπαγάνδα των αριθμών τις επιστημονικές εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις από τις καταστροφικές φωτιές στη χώρα, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή που αμφισβητεί τα στοιχεία των επιστημονικών φορέων.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μίλησε στο OPEN το πρωί της Δευτέρας, όπου όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι οι μισές φωτιές πλέον αφήνουν πίσω τους υπερδιπλάσιες εκτάσεις καμένης γης, η ίδια απάντησε: «Αυτό είναι προπαγάνδα των αριθμών. Ο αριθμός των πυρκαγιών δεν έχει να κάνει με το μέγεθος των

πυρκαγιών. Μία μέγα-φωτιά μπορεί να κάψει τα πάντα, ενώ δεν υπάρχουν άλλες φωτιές γύρω».

Εν συνεχεία, ο δημοσιογράφος της επεσήμανε πως πρόκειται για στοιχεία του meteo, με την ίδια να απαντά πως «είναι οι μισές αλλά είναι μεγάλες και ευμετάβλητες».

Στο τέλος μάλιστα, είπε: «Δεν αμφισβητώ τι λένε οι επιστήμονες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί που καίγεται η Τενερίφη για 10η μέρα, ψάχνω στα ισπανικά στα αντιπολιτευόμενα Μέσα και δεν υπάρχει λέξη. Δεν γίνεται αυτή η συζήτηση».

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, το υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε για τις καμένες εκτάσεις πως «η αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης».



Keywords
Τυχαία Θέματα