Βιβλία – Προτάσεις: «Σκοτεινός καθρέφτης»- Ο Έντουαρντ Σνόουντεν και το κράτος των παρακολουθήσεων στην Αμερική

Το 2013 ο Μπάρτον Γκέλμαν ήταν ένας από τους τρεις δημοσιογράφους στους οποίους ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραχώρησε ένα τεράστιο αρχείο με άκρως επίμαχα και απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκάλυπταν ότι, μέσω της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανεμπόδιστη πρόσβαση στις επικοινωνίες των πολιτών.

Με αφορμή εκείνο το υλικό, και χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ το ρεπορτάζ, ο συγγραφέας του Σκοτεινού καθρέφτη άρχισε να εισχωρεί όλο και περισσότερο στη σκιώδη λειτουργία του αμερικανικού κράτους των

μαζικών παρακολουθήσεων.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ξεδίπλωσε και την περιπετειώδη πορεία του ίδιου του Έντουαρντ Σνόουντεν, τον οποίο αντιμετωπίζει με σεβασμό αλλά όχι με αγιογραφική διάθεση, αναδεικνύοντας πώς ακριβώς ο μύθος και η πραγματικότητα δεν ταυτίζονται.

Το βιβλίο αυτό (εκδόσεις Καστανιώτη), ένα λαμπρό δείγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας, ένα γνήσιο κατασκοπευτικό θρίλερ βγαλμένο από τη σύγχρονη ζωή, γεμάτο γρίφους, διλήμματα και συγκλονιστικά γεγονότα που συντελούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποκαθιστά με διεισδυτικό τρόπο την ιστορική αλήθεια.

Δεν αφορά ωστόσο μόνο τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Στον πυρήνα του βρίσκεται η μεγάλη εικόνα της εποχής μας, η εξουσία και οι νέες, ψηφιακές καταχρήσεις της.

Τη μετάφραση υπογράφει η Μαριάννα Τζιαντζή.

Ο Αμερικανός Μπάρτον Γκέλμαν γεννήθηκε το 1960 και ζει στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Πρίνστον και στην Οξφόρδη. Θεωρείται από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Προτού ενσωματωθεί ως μόνιμος συντάκτης στο δυναμικό του περιοδικού The Atlantic, όπου εργάζεται σήμερα, κάλυψε για μια εικοσαετία και πλέον δικαστικά, στρατιωτικά και διπλωματικά θέματα στην εφημερίδα The Washington Post, ενώ διετέλεσε και ανταποκριτής της στη Μέση Ανατολή.

Καθοριστική ήταν η παρουσία του στην ομάδα που απέσπασε το 2014 την πλέον έγκυρη δημοσιογραφική διάκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, το Βραβείο Πούλιτζερ, για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος στην υπόθεση Σνόουντεν.

Με το ίδιο σημαντικό βραβείο, είχε τιμηθεί τόσο το 2008 (για τα ρεπορτάζ του σχετικά με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι) όσο και το 2002 (για την καταγραφή των γεγονότων και των συνεπειών της 11ης Σεπτεμβρίου 2001).

Keywords
Τυχαία Θέματα