Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Οι στόχοι της Αθήνας

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες.

Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ απέναντι στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του Τούρκου

Προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η Αθήνα εκτιμάει, μάλιστα, πως υπάρχουν θέματα που μπορούν να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά, και μέσω αυτών να δημιουργηθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη ώστε να προχωρήσουν και  στα πιο δύσκολα θέματα, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου, τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», δήλωσε χθες από το Βίλνιους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι η Άγκυρα να σταματήσει να θέτει ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Στο μεταξύ, θετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Δύσης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

Σήμερα επίσης, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Συνάντηση Δένδια – Ερντογάν

Το καλό κλίμα επιβεβαιώνει και το τετ α τετ του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο πρόεδρο σε αίθουσα έξω από τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι  δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας συνεχάρη τον κ. Δένδια και τη Νέα Δημοκρατία για τη νίκη τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η ανάρτηση Δένδια

«Σύντομη συνάντηση στον διάδρομο της αίθουσας όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σύντομη συνάντηση στον διάδρομο της αίθουσας όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του #ΝΑΤΟ στο Βίλνιους με τον @RTErdogan, ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη της ΝΔ και του @PrimeministerGR. pic.twitter.com/NPYl13VsMm

Nikos Dendias (@NikosDendias) July 11, 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα