Σε νέα εποχή εισέρχεται η Mytilineos

Σε μία νέα εποχή, 5 χρόνια μετά τον μετασχηματισμό του 2017 η Mytilineos εισέρχεται σε μια νέα εποχή με νέα οργάνωση η οποία θέτει στο επίκεντρο τις δραστηριότητες της ενέργειας και της μεταλλουργίας.

Παράλληλα προχωρά στην δημιουργία δύο νέων θυγατρικών σε κατασκευές και παραχωρήσεις.

«Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις βελτιώνοντας περαιτέρω την εσωτερική μας λειτουργία, ενοποιούμε

δραστηριότητες για τη δημιουργία συνεργειών και την αξιοποίηση ευκαιριών, απλοποιούμε το equity story για να ξεκλειδώσουμε την κρυμμένη αξία, απευθυνόμαστε σε διεθνές κοινό που θέλει απλή και κατανοητή δομή» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της νέας δομής.

Παράλληλα στόχος είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής στελεχών για την ανάδειξη της νέας ηγετικής και διοικητικής ομάδας διαδοχής, με τη δημιουργία μιας τέτοιας οργάνωσης που θα γεννήσει από μόνη της την ηγετική ομάδα της επόμενης ημέρας.

Δε θα φύγω ανέφερε σχετικά ο κ. Μυτιληναίος, θα υπάρξει μια μεγάλη ομάδα που θα δουλέψει για τη διαδοχή με μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήρια. Υπάρχουν παιδιά, τα οποία ενδιαφέρονται να είναι στην εταιρία μεταξύ αυτών και τα δικά μου παιδιά και τα παιδιά άλλων στελεχών, όλους αυτούς θέλουμε να τους δούμε να προοδεύουνε.

Όμως η επόμενη γενιά, τόνισε δεν θα είναι αυτά τα παιδιά, που είναι ακόμη μικρά. Υπάρχει μια άλλη γενιά από σαραντάρηδες-που αναλαμβάνει τώρα- δράση στην εταιρεία  με ηλικίες από 40 ως 52 ετών. Αυτή είναι η νέα γενιά που με το μετασχηματισμό  έρχεται μπροστά τόνισε.

Όπως είπε, από το 2017 έως σήμερα ο κύκλος εργασιών από 1,5 δις. έχει εκτιναχθεί στα 4,5 δις. ενώ η κερδοφορία EBITDA από τα 306 εκατ. στα 533 εκατ. ευρώ. 

Όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας εάν κάποιος είχε βάλει 100 χιλιάδες το 1995 όταν μπήκε η ΜΥΤΙΛ στο ΧΑ ακόμη και χωρίς συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου σήμερα θα είχε θέση πάνω από 7 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μυτιληναίος και στη Fairfax η οποία δείχνει εμπιστοσύνη στην εταιρεία, στην οποία συμπαραστέκεται χωρίς να διεκδικεί ειδική μεταχείριση. Είμαι βέβαιος ότι θα ασκήσει το option της και θα καταλήξει με ένα ποσοστό στο 7 με 8% της εταιρείας, προαναγγέλλοντας μάλιστα επίσκεψη του ισχυρού άνδρα του fund Prem Watsa για το Γενάρη.

Τέλος ο ίδιος προανήγγειλε ότι τα αποτελέσματα του έτους που θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο θα είναι υψηλότερα από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η προίκα και οι στόχοι της νέας ΜΕΤΚΑ

Με προίκα 1 δισ ευρώ – 300 εκατ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές – η MYTILINEOS προχωρά στην δημιουργία δύο νέων θυγατρικών, την ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ που θα ειδικεύεται στον κλάδο των κατασκευών και στην Μ Παραχωρήσεων που θα αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευ. Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου εταιρικού μετασχηματισμού, πρόεδρος στην ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ αναλαμβάνει ο Ε. Χρυσάφης και CEO ο Ν. Μπενρουμπής, ενώ στην Μ Παραχωρήσεων, Πρόεδρος ο Ε. Καραΐνδρος και CEΟ ο Π. Γαρδελίνος. 

Η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ θα ξεκινήσει με ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 1,5 δισ ευρώ, ενώ είναι το ενδεχόμενο είναι η εισαγωγή της μέσα στην επόμενη 2ετία με 3ετία, στο Χρηματιστήριο.

Η απόσχιση και δημιουργία των δυο νέων θυγατρικών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο πεντάμηνο.

Στην τοποθέτηση του για τον κλάδο των κατασκευών ο Ε. Μυτιληναίος ανέφερε «Το έχω πλέον καταλάβει, έχουμε άλλωστε δείγματα, ότι έχουμε νομοθεσίες πιο εκσυγχρονισμένες σε σχέση με το παρελθόν και αυτό ήταν που μας έκανε να πούμε “πάμε δυνατά”. Εκτιμούμε ότι η χώρα έχει μεγάλες ανάγκες επενδύσεων σε όλο το φάσμα των υποδομών τόσο νέων όσο και στην ανανέωση ή συντήρηση των υφισταμένων.

Αναδεικνύονται projects άνω των 20 δισ στο άμεσο μέλλον, τα οποία δύναται να δημοπρατηθούν είτε ως δημόσια έργα είτε μέσω ΣΔΙΤ – παραχωρήσεων. Ενδιαφέρον έχει και υλοποίηση έργων μέσω των Πρότυπων Προτάσεων που εμάς μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ.

Τεράστιο είναι και το πεδίο που ανοίγεται σε περιβαλλοντικά έργα και άλλα έργα διαχείρισης που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. 
Αναγνωρίζοντας την αξία των παραπάνω προχωράμε σε διπλό spin off με την δημιουργία δύο νέων εταιρειών, η μία για τον κλάδο των κατασκευών και η δεύτερη για ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις. 

Στόχος αυτής της κίνησης είναι είναι να δώσουμε το απαραίτητο managment focus στις εν λόγω δραστηριότητες και το δεύτερο είναι να βελτιστοποιήσουμε την λειτουργική της αποτελεσματικότητα  ως ξεχωριστές πλέον εταιρικές οντότητες αλλά και να ενισχύσουμε την διαφάνεια στην αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών. 

Στις δύο εταιρείες θα συνεισφέρουμε τα υφιστάμενα έργα που έχουμε ήδη αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουμε ενώ παράλληλα θα τις προικίσουμε με σοβαρότατα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 300 εκατ. σε κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές πάσης φύσεως». 

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε «θα στενοχωρηθώ πάρα πολύ εάν τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για το πως πρέπει να γίνονται τα έργα στην Ελλάδα καθώς και το νέο μοντέλο που θέλει να εισάγει το Υπουργείο Υποδομών και προσωπικά ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και ο Υφυπουργός Υποδομών Γ. Καραγιάννης, δεν προχωρήσει. Και αυτό γιατί, τα λεφτά που βάζουμε είναι πολλά και η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στην Ελλάδα είναι μεγάλη οπότε ελπίζουμε στα καλύτερα». 

Keywords
Τυχαία Θέματα