Σε εγρήγορση η Αθήνα μετά το παραλήρημα Ερντογάν – Έβαλε στο στόχαστρο και τις ΗΠΑ

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η τουρκική προκλητικότητα με τις απειλές να είναι πλέον σε καθημερινή βάση και τα όρια να έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό.

Το μήνυμά της Αθήνας προς την Άγκυρα ήταν για μια ακόμη φορά σαφές. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται

με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι «και στο πεδίο μέσα από μια συνεπή και καλά σχεδιασμένη πολιτική, το προηγούμενο διάστημα, έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση».

Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι έχουν εκπονηθεί σχέδια «είτε για ασήμαντο είτε για σοβαρό επεισόδιο» και η κυβέρνηση βρίσκεται «σε πλήρη εγρήγορση επιχειρησιακή και διπλωματική».

Στο στόχαστρο Ερντογάν και οι ΗΠΑ 

Ο Ταγίπ Ερντογάν πλέον έχει βάλει στο στόχαστρο του και τις ΗΠΑ κάτι που αποδείχθηκε και στη συνέντευξή του σε τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα, οχήματα και πυρομαχικά στα νησιά», είπε κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δεν φέρονται δίκαια στις χώρες του ΝΑΤΟ.

«Όλα αυτά εντοπίστηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όχι μόνο τα εντοπίσαμε αλλά και αμερικανικά τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν.

Εμείς λέμε στις ΗΠΑ, δεν θα βρείτε σύμμαχο σαν την Τουρκία. Έχουμε προειδοποιήσει και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ για να μην μας πουν αργότερα πως δεν τους είχαμε προειδοποιήσει», είπε ο κ. Ερντογάν.

«Εάν είστε υπέρ της διεθνούς δικαίου, γιατί αποφεύγετε να συναντηθείτε; Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη», ανέφερε στη συνέχεια.

Μήνυμα Μητσοτάκη από την πυραυλάκατο «Βλαχάκος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την τελετή ονοματοδοσίας της νέας 7ης πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού που θα λάβει τιμητικά το όνομα του ήρωα των Ιμίων υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου θα στείλει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό, στις 9:00, στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

Στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Google Cloud International, Αντέρ Φοξ-Μαρτίν.

Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση της Google, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Γιούροβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αθήνα, Ερντογάν – Έβαλε, ΗΠΑ,athina, erntogan – evale, ipa