Πυρκαγιές: Ανοίγει εντός των ημερών η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους – Ποια τα μέτρα στήριξης

Ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αιτήσεις υπαγωγής στα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιο για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο κ.Τριαντόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε αρχικά πως:

«Ο στόχος είναι να ανοίξει μέχρι τέλος της εβδομάδας. Το παλεύουμε να ανοίξει και σήμερα και

αύριο το πρωί, αλλά υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα.

Ο στόχος είναι να ανοίξει σίγουρα μέχρι τέλος της εβδομάδας, αλλά εδώ το παλεύουμε με τις τεχνικές υπηρεσίες και την ΑΑΔΕ για να ανοίξει αρκετά νωρίτερα, σήμερα, αύριο».

Ειδικότερα, για τις περιπτώσεις που σπίτια έχουν καταστραφεί ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε:

«Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής όπου καλύπτεται το 80% μέσα από την κρατική αρωγή και το 20% είναι με άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τις επόμενες λίγες ημέρες, αύριο ή μέχρι τέλος της εβδομάδος, θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr έτσι ώστε να λάβουν οι πολίτες που έχουν ζημιές στα σπίτια τους την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής.

Για τις περιπτώσεις που έχει χαρακτηριστεί το σπίτι τους ως κόκκινο αυτό αντιστοιχεί σε 10.000 ευρώ, ενώ σε 5.000 ευρώ αντιστοιχεί στην περίπτωση που έχει χαρακτηριστεί ως κίτρινο. Μιλάμε για την πρώτη αρωγή, όχι για το τελικό ποσό».



Στη συνέχεια της τοποθέτησης του πρόσθεσε τα εξής:

«Είναι μια πρώτη βοήθεια για να μπορέσουν οι πολίτες να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με τους πολιτικούς μηχανικούς για να φτιάξουν τον φάκελο των επιδιορθώσεων, της ανακατασκευής, ενώ παράλληλα το κράτος, η πολιτεία σε συνεργασία κυρίως του Υπουργείου Εσωτερικών με τους Δήμους αναλαμβάνει την κατεδάφιση των κτιρίων αυτών.

Παλαιότερα την κατεδάφιση την επωμίζονταν οι ιδιώτες, οπότε και αυτό ήταν ένα κόστος αλλά και μια διαδικασία που έπαιρνε χρόνο. Τώρα έρχεται το Δήμος και το κάνει αυτό όπου χρειάζεται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες».

«Παράλληλα όμως έχει ενεργοποιηθεί το πλαίσιο παροχής επιδότησης για ενοίκιο ή για συγκατοίκηση που φτάνει τα 500 ευρώ το μήνα και ξεκινάει από τη στιγμή που γίνεται αυτή η συμφωνία μετά τη φυσική καταστροφή. Το έχουμε ανακοινώσει και το σχετικό πλαίσιο.

Και τι σημαίνει αυτό. Ότι ένας πολίτης του οποίου η πρώτη κατοικία έχει πληγεί και δεν μπορεί να μπει μέσα είναι στους δικαιούχους του σχήματος αυτού.

Οπότε μπορεί είτε να πάει να νοικιάσει κάπου ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό του, συγγενικό του πρόσωπο και αφού αποτυπωθεί με υπεύθυνες δηλώσεις αυτή η σχέση συγκατοίκησης να λάβει τη βοήθεια από το κράτος» είπε επίσης ο κ. Τριαντόπουλος.

Για τις κτηνοτροφικές μονάδες σημείωσε ότι ξεκίνησε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ ένα σχέδιο στήριξης με δύο βασικά χαρακτηριστικά.

«Το πρώτο είναι η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου. Από την πρώτη στιγμή τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι στην περιοχή καταγράφοντας τις ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο για να προχωρήσουν μετά και οι σχετικές διαδικασίες ταφής.

Στη συνέχεια έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα η καταγραφή μέσω του ΕΛΓΑ όλων των ζημιών στις υποδομές τους, στα μέσα παραγωγής, στα εμπορεύματα που είχαν, στα προϊόντα που είχαν στις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις.

Αυτά γίνονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια μεταφέρονται στις επιτροπές κρατικής αρωγής έτσι ώστε να μην καλυφθούν, όπως γινόταν στο παρελθόν, από το σύστημα των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων που έπαιρνε 3, 4 και 5 χρόνια, αλλά να στηριχθούν μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, δηλαδή από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Αντίστοιχη είναι και βοήθεια για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Οι επιτροπές είναι στο πεδίο καταγράφοντας τις ζημιές έτσι ώστε γρήγορα να προχωρήσουν και εκεί, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, οι επιχορηγήσεις έναντι της ζημιάς. Και στις δύο περιπτώσεις και στις κτηνοτροφικές μονάδες και στις επιχειρήσεις θα ανοίξει η πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες, όπου εκεί θα μπορέσουν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση».

Ολοκληρώθηκε η βασική φάση της καταγραφής των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο

Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την πρώτη στιγμή, στις περιοχές που υποδείχθηκαν και επετράπη η πρόσβαση, τα Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου βρέθηκαν στο πεδίο και στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, από την

Ειδικότερα, κατά τη βασική φάση των αυτοψιών και των καταγραφών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών κτιριακών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια, εντοπίζοντας ανά Δημοτική Ενότητα τα παρακάτω:

– Δημοτική Ενότητα Λινδίων, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Λαέρμων και Λάρδου, 7 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) κανένα δε χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο για χρήση («κόκκινο»), (β) 4 κτίρια χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 3 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

– Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Γενναδίου και Ασκληπιείου, 38 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), (β) 18 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 14 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 45 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των δύο Δήμων, (α) 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), (β) 22 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Τέλος , σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αν και έχει ολοκληρωθεί η βασική φάση της διαδικασίας των αυτοψιών στο νησί της Ρόδου, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τον Δήμο, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα δρομολογήσουν – εάν απαιτηθεί – και την επόμενη περίοδο επίσκεψη στο νησί σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πυρκαγιές, Ανοίγει, – Ποια,pyrkagies, anoigei, – poia