Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για αλλαγές σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην παραβίαση του απορρήτου των Επικοινωνιών

Νέα πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του κόμματος, Χάρης Καστανίδης, από το βήμα της Ολομέλειας μετά την αποκάλυψη της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως επισήμανε ο Χάρης Καστανίδης η ΚΟ αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

πιθανές αλλαγές, τροποποιήσεις στις διατάξεις του Ποινικού μας Κώδικα που αφορούν στην παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας

Ακολουθεί η παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη στην Ολομέλεια:

«Χθες προέκυψε ένα μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με μηνυτήρια αναφορά του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι προ μηνών επιχειρήθηκε απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το σύγχρονο λογισμικό το Predator. Είναι μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα, διότι δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό.

Φοβάμαι ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Τους τελευταίους μήνες έχουμε και άλλες αποκαλύψεις για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από κανέναν αρμόδιο κυβερνητικό, δικαστικό ή άλλο φορέα. Προηγήθηκαν οι αποκαλύψεις για την παγίδευση με το ίδιο λογισμικό του κινητού τηλεφώνου του κυρίου Κουκάκη, γνωστού δημοσιογράφου. Υπήρξαν καταγγελίες του ΚΚΕ ότι έχει παγιδευτεί το τηλεφωνικό κέντρο των κεντρικών του γραφείων. Ούτε σε αυτή την καταγγελία έχει παρασχεθεί οποιαδήποτε εξήγηση.

Χθες είχαμε την αποκάλυψη περί απόπειρας παγίδευσης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα η απόπειρα παγίδευσης πιστοποιείται από την ειδική υπηρεσία που ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ελέγχει από παραβιάσεις τα κινητά των ευρωβουλευτών. Προσθέτω, δε, από τα 200-250 κινητά τηλέφωνα που ελέγχθηκαν ευρωβουλευτών, μόνο στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπήρχε ίχνος από το συγκεκριμένο λογισμικό, προκειμένου να παγιδευτεί. Ανησυχούμε πάρα πολύ. Όσα ισχυριζόμαστε δεν τα ισχυριζόμαστε με αφορμή την υπόθεση Ανδρουλάκη, μιλάμε στο όνομα της δημοκρατικής και πολιτικής ομαλότητας.

Μιλάμε στο όνομα της διαφάνειας και της ανάγκης το σύνολο του πολιτικού κόσμου να υπερασπιστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη συνταγματική τάξη. τη νομιμότητα και την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν επιτρέπεται να ξαναγυρίσουμε σε εποχές του παρελθόντος, τις οποίες μάλιστα βίωσε και το ΠΑΣΟΚ με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να αναληφθούν τώρα θεσμικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του κύρους της πολιτικής ζωής.

Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα ατομικά δικαιώματα, γι΄ αυτό ακριβώς αυτήν την ώρα σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταθέτει αίτημα στον Πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για άμεση σύγκληση της επιτροπής, προκειμένου να κληθούν σε ακρόαση ο επικεφαλής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών για να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται. Άμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Όχι μετά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής. Απευθύνω πρόσκληση, πρόταση στο σύνολο των κομμάτων και, πάντως, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν με δική τους πρωτοβουλία την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για άμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και πρόσκληση σε αυτή των δύο παραγόντων που είπα, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις σε εγειρόμενα κρίσιμα ερωτήματα. Δεν θα είναι μόνο αυτή η πρωτοβουλία μας. Θα είναι πρωτοβουλίες στο όνομα της Δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης.

Κύριε Υπουργέ, θα αναλάβουμε μετά το τέλος των εργασιών της βουλής – και αφού, θέλουμε να πιστεύουμε, θα συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- πρωτοβουλία να συζητήσουμε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θέματα που αφορούν πιθανές αλλαγές, τροποποιήσεις στις διατάξεις, στα άρθρα του Ποινικού μας Κώδικα που αφορούν στην παραβίαση του απορρήτου των Επικοινωνιών.

Όπως και να αναστοχαστούμε -όλοι μας να αναστοχαστούμε- για την τροπολογία που αιφνιδίως εισηγήθηκε η κυβέρνηση και δίνει τη δυνατότητα, για λόγους Εθνικής Ασφάλειας, στα αρμόδια όργανα να μην ενημερώνουν ούτε καν αυτόν που υπέστη το καθεστώς της παρακολούθησης. Ας το σκεφτούμε όλοι μαζί, αλλά πάντως να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι για τόσο υψηλής προτεραιότητας για τη δημοκρατική ομαλότητα θέματα οι πρωτοβουλίες του κόμματος μας θα είναι συνεχείς. Ακόμα και αν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ επιθυμούν να εξαφανίσουν από τη δημοσιότητα το θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα