ΠΟΥ: Οι Νο1 δολοφόνοι της ανθρωπότητας

Kαρδιαγγειακά και εγκεφαλικά, αναπνευστικά νοσήματα, καρκίνος και διαβήτης είναι τα νοσήματα που σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε σχέση με τα μεταδοτικά νοσήματα.

Αυτό αναφέρει σήμερα, με αφορμή τη δημοσίευση της νέας αναφοράς για τις μη μεταδιδόμενες νόσους (ΜΜΝ), με τίτλο Invisible numbers: The true extent of noncommunicable diseases and what to do about them

(Αόρατοι αριθμοί. Η πραγματική έκταση των μη μεταδιδόμενων νόσων και τι να κάνουμε για αυτές) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ΜΜΝ αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή υγείας για αυτό τον αιώνα, καθώς σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 41.000.000 ανθρώπους.

Στόχος του Οργανισμού είναι έως το 2030, να έχουν σωθεί από αυτά τα νοσήματα 50.000.000 πρόωροι θάνατοι.

Κάθε δύο δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος κάτω των 70 ετών πεθαίνει από ένα τέτοιο νόσημα. Το 86% εξ αυτών λαμβάνουν χώρα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Παράγοντες κινδύνου

Κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, αλκοόλ, έλλειψη σωματικής άσκησης και ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι κύριοι παράγοντες που τα προκαλούν. Η εξάλειψή τους θα μπορούσε να αποτρέψει σημαντικά να καθυστερήσει πολλούς πρόωρους θάνατους εξαιτίας αυτών των νοσημάτων.

Ωστόσο τα 2/3 των χωρών του Οργανισμού απέχουν πολύ από το να εφαρμόσουν στρατηγικές πρόληψης αυτών των νοσημάτων.

Η Συνέλευση Υγείας ζήτησε από τον ΠΟΥ την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη για την πρόληψη και τον έλεγχο των ΜΜΝ.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει ενέργειες για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, μείωση των παραγόντων κινδύνου για ΜΜΝ και ενσωμάτωση των ΜΜΝ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην Καθολική Υγειονομική Κάλυψη.

Εξίσου σημαντικό, θεωρείται το να εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και προώθηση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΟΥ, Νο1,pou, no1