Πώς ερμηνεύουν στο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις – Γαλάζιες πιέσεις στον πρωθυπουργό για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Τον αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία κυρίως το κύμα ακρίβειας αλλά και το θέμα των υποκλοπών κατέγραψαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερή υπεροχή στη Νέα Δημοκρατία αλλά μέχρι

στιγμής δεν αγγίζουν το ποσοστό που μπορεί να της εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Έτσι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναφέρουν το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η ΝΔ το 2020, με στόχο την αύξηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα στις 50 έδρες από 40 σήμερα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον  ΣΚΑΪ, εξέφρασε τον προβληματισμό που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο αναφέροντας ότι το θέμα συζητείται σε όλα τα βουλευτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια.

Στο Μαξίμου έλαβαν το μήνυμά των δημοσκοπήσεων για το τι απασχολεί τους πολίτες με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν:

«Πρόκειται ουσιαστικά για μία διάψευση του αφηγήματος που προωθούν επί εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας περί δήθεν καταρρέουσας κυβέρνησης η οποία έχει τάχα απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και συνεπώς πρέπει να παραιτηθεί.

Αντιθέτως, οι μετρήσεις (με τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους) δείχνουν μικρή φθορά στα ποσοστά της κυβέρνησης, η οποία όμως είναι υποδεέστερη των απωλειών που εμφάνιζε πέρυσι το καλοκαίρι, μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια και την Αττική. ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ωφελούνται ουσιαστικά, καθώς καταγράφουν μικρά κέρδη τα οποία δεν αλλάζουν ούτε θέτουν υπό αμφισβήτηση τη μεγάλη εικόνα: η υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να είναι καθαρή και μεγάλη.

Παρότι η κυβέρνηση διανύει τον 4ο χρόνο της θητείας της κι έχει κληθεί να διαχειριστεί μείζονες κρίσεις, οι μεγαλύτερες των οποίων οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, διατηρεί τη διαφορά των εκλογών του 2019 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σημαντικά έναντι των αντιπάλων του όσον αφορά την καταλληλότητα για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Δίχως να παραγνωρίζεται το πρόβλημα των παρακολουθήσεων, τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών είναι αυτά που αφορούν την ενέργεια και τις πληθωριστικές πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, ζητήματα στα οποία είναι σταθερά και ενεργά προσηλωμένη η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι επίσης ορισμένα ποιοτικά στοιχεία που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Μολονότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει μία πλήρως αντικυβερνητική γραμμή, το 40,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για την κυβέρνηση, ενώ μόλις το 17,8% έχει θετική γνώμη για την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (δημοσκόπηση MARC). Επίσης, το 54,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι μόλις 32,6% τον Αλέξη Τσίπρα».

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – Τα θέματα στην ατζέντα

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής:

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου του νομοσχεδίου: «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος»,

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου,

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.,

– Παρουσίαση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού»,

– Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο για το Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων,

– Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για την επιλογή Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,

– Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής,

– Εισήγηση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά.

Keywords
Τυχαία Θέματα